Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf, 64, hamnade mitt i ett streetrace: ”Blev förbannad”

Streetracet som Ulf Gustavsson hamnade mitt i skedde vid Torps köpcentrum utanför Uddevalla. Foto: Google maps

Ulf Gustavsson, 64, hamnade mitt i startfältet till ett streetrace i Uddevalla sent på lördagskvällen.

– Det var fullt med bilar och åskådare. Jag var på väg hem på allmän väg, och så håller de på och leker vårdslösa lekar. Jag blev förbannad, säger han.

Det är både ”farligt, olämpligt och olagligt” att arrangera sådana tillställningar konstaterar polisen.

Ulf Gustavsson hade varit ute med kolleger på lördagskvällen och vid midnatt blev han hemskjutsad till Utby i Uddevalla.

– Jag började bli fundersam när jag såg väldigt många bilar på Plantagens parkering väster om Torp köpcenter. När vi kom in i rondellerna vid Bauhaus såg jag att det var stopp långt ner på väg 161, säger han.

Snart upptäckte Ulf Gustavsson att bilen han åkte med hade hamnat mitt i startfältet för ett så kallat streetrace.

– Ja, när vi kom in i rondellen hamnade vi bland bilar som var på väg till startpunkten för racet där någon stod och höll upp en ljussignal som skiftade från rött till grönt, berättar han och tillägger:

– Det var ett gasande och spinnande där bredvid oss, och ett enormt stort antal åskådare som stod vid vägen med dåligt parkerade bilar. Det var otrevligt faktiskt.

Polisen ryckte ut till streetracet i Uddevalla. Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN

”Ett väldigt bröt”

Han beskriver hur bilarna släpptes i väg och körde i full fart längs sträckan:

– Det var ett väldigt bröt. Det var tur att inte någon, i den höga hastigheten, åkte in i staketen längs vägen. För just där de skulle stanna vid avfarten till södra Utby smalnar vägen av.

När ett ”åk” släppts i väg kunde bilen som Ulf Gustavsson färdades i köra vidare. Han berättar att de larmade polisen som sa att de visste om händelsen, men själv såg han inga poliser på platsen.

– Bilarna som var med var både finare bilar och skrotbilar. Deltagarna såg ut att vara mellan 18 och 35 år. Jag blev förbannad och vevade ner rutan och pratade med dem. Jag sa att ”ni får sluta med det här, vi ska åka här på vägen”.

Streetracet fortsatte

Racet fortsatte långt efter att Ulf Gustavsson kommit hem till Utby, berättar han.

– Det hördes ända hem till mig, konstaterar han.

Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst, säger att polisen fick larm om händelsen från flera inringare klockan 00.10.

– En patrull skickades till platsen och vi kunde störa ut och upplösa racet. Det avbröts klockan 01.05, berättar hon.

Det är oklart om polisen har upprättat någon anmälan i samband med det inträffade. Anna Göransson förklarar att de brottsrubriceringar som kan vara aktuella är hinder i trafik (om vägen stängs av för racet) och vårdslöshet i trafik.

– Det ligger säkert ett stort bilintresse bakom det här, men det är farligt, olämpligt och olagligt. Det kan innebära faror både för de inblandade och för andra trafikanter, säger Anna Göransson.

Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: Privat

”Stort bilintresse bakom”

I Göteborgsområdet fick polisen rycka ut till tre platser där bilar samlats för att delta i streetrace på lördagskvällen och natten till söndagen: 

Först till Arendals Allé på Hisingen, därefter till Åbro i Mölndal och vid 02.40 hade cirka 200 bilar dykt upp vid Bäckebol och hela E6 hade stängts av.

Vi samtliga tillfällen kunde polisen avbryta det som pågick och inga streetrace genomfördes.