Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf, 57, dog av en öroninflammation

Dottern kritiserar nu vården
Ulf Nilsson, 57, fick öroninflammation. Nio dagar senare var han död.Foto: Privat / Kollage

Ulf Nilsson, 57, fick en sprängande öronvärk.

En vecka senare var han död.

– Jag är mest ledsen att vården inte lyssnade på honom. Han var alltid så snäll och ville inte vara till besvär, säger dottern Julia Lundevall Nilsson, 25. 

Ulf Nilsson, 57, beskrivs som världens bästa pappa. Han älskade musik och var en riktig fotbollsfantast. Favoritlaget var Arsenal. 

– Jag har aldrig träffat någon som träffat pappa som inte har sagt att han är världens snällaste. Och han är verkligen den snällaste människan jag någonsin känt, säger dottern Julia Lundevall Nilsson.

Under tidigt 90-tal fick han diagnosen progressiv MS vilket medförde att han blev väldigt lätt trött. Men trots det var han alltid positiv. 

Ulf Nilsson beskrivs av sin dotter som en väldigt snäll person, och världens bästa pappa. Foto: Privat

Ambulansen vägrade komma

Förra året väcktes Julia av att telefonen ringde mitt i natten. Datumet var den 1 juni. Det var pappa Ulf som förklarade att han hade haft ont i örat i flera dagar men att det under natten hade blivit outhärdligt, något Aftonbladet var först att rapportera om. 

– Jag och farmor åkte till pappa och vi ringde ambulansen. Men de ansåg inte att det var akut nog och hänvisade honom att gå till vårdcentralen dagen efter.

Ambulansen vägrade komma trots att Ulf knappt kunde prata på grund av smärtorna. Morgonen efter åkte han till vårdcentralen. Då satt han i rullstol och var kraftigt medvetandesänkt.

– Han satt och hängde med huvudet och kunde inte prata själv. De kollade i öronen och skrev ut penicillin mot öroninflammation och skickade hem honom.

Läkarna misstänkte mastoidit

Väl hemma hann Ulf endast ta en tablett innan läget försämrades till den grad att ambulans behövde tillkallas igen. Febern steg och steg och på grund av sin MS blev han allt stelare. 

– Ambulansen körde honom till Arvika sjukhus där han lades in och fick röntga huvudet. Då fick de en stor misstanke om att pappa drabbats av mastoidit, säger Julia.

Julia Lundevall Nilsson, 25, håller upp en bild på sin pappa Ulf.Foto: Privat / Privat

Akut mastoidit är en infektion i mastoidbenet, som sitter bakom örat. Det kan vara livshotande om det sprider sig ytterligare till hjärnan och kan resultera i hjärnhinneinflammation. 

– Arvika sjukhus ringde specialistläkare på Karlstads sjukhus som inte ansåg att det var självklart att det var just mastoidit det rörde sig om och tyckte att man skulle avvakta, säger Julia.

41,7 graders feber

Ulf sov över på Arvika sjukhus till den 2 juni och fick starka smärtstillande. Under dagen skickas han till Centralsjukhuset i Karlstad till specialistläkare.

Då var han så pass pigg att han kunde sms:a dottern och skriva att han trodde att det skulle ordna sig. Men plötsligt på kvällen började läkarna tycka att han betedde sig konstigt.

– Genom ett ryggmärgsprov kunde man konstatera att han hade hjärnhinneinflammation. Han hade 41,7 graders feber så de bestämde att han skulle skickas till universitetssjukhuset i Örebro på morgonen, säger Julia.

En stor hobby var att spela musik med vänner i en replokal.Foto: Privat / Privat

På morgonen sövdes han ner och fick åka med helikopter till Örebro. Där gjorde de en operation och satte in en tryckmätare i hjärnan och han fick en kylväst för den fruktansvärt höga febern.

– Han låg där i fem dagar och jag har inte riktigt koll på dagarna. Efter tryckmätaroperationen trodde vi att det gick bra. Men två dagar senare ringer en jourläkare och säger att trycket är alldeles för högt, säger Julia.

Läkaren förklarade att trycket är för högt för att leva med och att familjen måste bestämma om de vill att det ska utföras en operation där man tar bort större delen av skallbenet så att trycket lättar, eller avvakta. 

– Operationen innebar att han skulle bli ett kolli. Och det visste vi att det var det sista han ville. Han har sagt att han inte vill bli invalidiserad flera gånger.

Har anmält händelsen

Familjen åkte till Örebros universitetssjukhus på fredag morgon den 8 juni och behövde fatta det tuffa beslutet.

– Läkaren förklarade att om man gör operationen så blir det inte ett värdigt liv. Och vi bestämde att låta dem stänga av de livsuppehållande åtgärderna. Det var helt fruktansvärt, säger Julia.

Dagen efter dog Ulf. 

Lite mer än ett år senare tittar Julia tillbaks på de intensiva dagarna och är djupt besviken.

– Jag är mest ledsen att de aldrig tog honom på allvar. Han var en person som aldrig ville vara till besvär och var väldigt försiktig och snäll. Han hade jätteont men de lyssnade inte, säger Julia Lundevall Nilsson.

Hon har anmält både Arvikas och Karlstads sjukhus till patientnämnden och Ulfs mor har anmält vårdcentralen Verkstaden och SOS-alarm.

Familjen funderar också på att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

På bild spelar Ulf Nilsson elgitarr i en replokal.Foto: Privat

Vårdcentralen och SOS-alarm

GT har nått vårdcentralen Verkstaden i Arvika. Biträdande enhetschef Pia Winsten förklarar följande:

– Jag vill inte uttala mig. Vi har tystnadsplikt och uttalar inte oss i enskilda patientärenden över huvudtaget.

Presskontakten Thomas Johansson på SOS-alarm förklarar att det är jättetråkigt att familjen känner sig felbehandlade men att utredningen de redan har gjort visade på att inget fel har inträffat.

Efter utredningen skickades ett brev hem till familjen.

– Jag har inte läst brevet själv men har fått det refererat till mig. Där har vi svarat de anhöriga vad utredningen visar och i det här fallet kom man fram till att det inte fanns något att anmärka på larmsamtalet, säger han.

Vid utredningen lyssnar man på larmsamtalet och utreder om råden har varit rätt eller fel. Om man satt för hög eller för låg prioritet på ambulansen och så vidare.

– Om vi har gjort fel lex Maria-anmäler vi oss själva, säger Thomas Johansson.

Om familjen gör en Ivo-anmälan kan ärendet komma att tas upp och utredas ytterligare en gång.

Lex-Maria anmälan

En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom. Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse.

 

Källa: Vårdhandboken