Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovädret drar fram i hela Västsverige

Uddevallabron har stängts av i båda riktningar på grund av ovädret. Foto: LEIF GUSTAVSSON
SMHI varnar för hårda vindar på flera håll under lördagen.Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Det blåste upp till 25 meter i sekunder utanför GT:s redaktion på Kungstorget i Göteborg under lördagen.Foto: Björn Lindsten

Vädret ställer till stora problem i Västsverige under lördagen.

Tåg ställs in, broar stängs av och träd faller som käglor över vägarna.

Räddningstjänsten försöker också skydda bostadshus och annat från eventuella översvämningar.

– Vi har att göra hela tiden med att bygga skyddsvallar, säger Peter Stened på räddningstjänsten.

Det rådde stor väderdramatik i västra Sverige under lördagen.

Uddevallabron stängdes tidigt av helt i båda riktningarna på grund av hårda vindar, meddelade Trafikverket. Den var avstängd fram till kvällen, men inte heller då fick tunga fordon köra över den. 

På Svinesundsbron mellan Norge och Sverige sänktes den tillåtna hastigheten.

Under eftermiddagen stängdes också Älvsborgsbron i Göteborg, men bara för vindkänsliga fordon.

– Vi har kontinuerlig kontroll och skulle det börja blåsa ännu värre kan bron komma att stängas helt, säger Camilla Hult, presskommunikatör vid Trafikverket.

Vid 19-tiden fick också tunga fordon åter köra över bron. 

Tåg ställdes in

Flera tåg har också ställts in till följd av ovädret och träd har blåst ned över vägar i Västra Götaland.

Redan under fredagen meddelade Trafikverket att flera tåg skulle komma att ställas in i Västsverige under lördagsdygnet. Detta efter ett vädermöte med SMHI.

Följande bandelar har stängts ned under lördagen:

Uddevalla-Strömstad

Håkantorp-Gårdsjö

Herrljunga-Borås

Varberg-Borås

Herrljunga-Vänersborg

Bussar kommer att ersätta tågen och resenärer hänvisas att höra av sig till sitt tågbolag för mer information.

Under lördagen blåste det ned träd på spåren vilket ledde till att trafiken mellan Göteborg och Oslo samt Göteborg och Karlstad försenades.

Även färjetrafik påverkades. Color Line meddelade att alla turer mellan Strömstad och Sandefjord ställdes in under lördagen. Även färjeleden mellan Sund och Jaren i Dalsland fick vidta åtgärder på grund av vädret. Trafikverket meddelar att färjan inte har möjlighet att ta tung trafik.

Många strömlösa

Ett stort antal hushåll är utan ström till följd av ovädret.

Det var strömavbrott till följd av nedfallna träd på ett antal platser i Västsverige vid lunchtid lördag. Värst drabbades Värmland där totalt har mer än 11 000 hushåll hade strömavbrott under lördagen.

En del mindre strömavbrott rapporterades också från Västra Götalands, Jönköoings och Hallands län.

Räddningstjänsterna i Västsverige hade högsta beredskap.

– Vi har fått in en mängd påringningar men än så länge klarar kommunerna och Trafikverket av att sköta problemen själva, säger Christer Larsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

SMHI har utfärdat flera vädervarningar för lördagen. En klass 2-varning för mycket höga flöden i sjöar och vattendrag gäller för i stort sett hela södra Sverige. 

Under fredagen utfärdades också flera klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar under lördagsdygnet. De hårda vindarna väntas nå uppemot 24 meter per sekund i byarna, vilket är strax under stormstyrka, och drabbar hela Västra Götaland, Bohuslän, Halland, Jönköping, de norra delarna av Skåne, Örebro, Östergötland och Södermanlands län.

Problem i trafiken

I Västsverige – där ovädret drog in först – har vindarna skapat problem i trafiken under lördagsmorgonen.

Träd blockerar vägar

Vid 08.30-tiden meddelade också Trafikverket att Uddevallabron stängts av i båda riktningarna på grund av de kraftiga vindarna. Det finns ingen prognos för när den kan komma att öppnas igen. Trafiken leds i stället om via väg 678 och väg 44.

Ovädret har också knäckt träd som blockerar vägbanorna på flera olika olika håll. Främst är det mindre vägar som drabbats och nya larm kommer in var och varannan minut.

– Vi får påringningar från spridda håll, vi arbetar ju i sex kommuner. Det handlar om både högt vattenstånd och nedblåsta träd över vägar, säger Christer Larsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Under förmiddagen verkar av rapporterna från Trafikverket att döma det vara störst problem i inlandet i såväl Västra Götalands som Värmlands län.

– Vi har varit ute och tagit bort ett antal nedfallna träd under förmiddagen. Det är problem i hela Värmland, värst är det i den västra delen, uppger Anders Markus, räddningschef i beredskap i Karlstadregionen.

Stora vägar drabbade

Men det blåser också friskt längs kusten.

Räddningstjänsten var ute och tog bort ett träd som låg över väg 160 i Henån nyligen.

I Stor-Göteborg är läget än så länge lugnt, uppger räddningstjänstens stabschef Jan Karlsson vid elvatiden.

– Men vi har högsta beredskap och har haft med såväl kommunerna som Trafikverket och kontrollerat att de är på tårna, uppger Karlsson.

Hans mannar har under morgonen varit ute och plockat bort ett träd som blockerade trafiken. Övriga incidenter har hanterats av kommunerna själva.

Största väg som är påverkad vid 11.30 är väg 172 mellan Knotten och Ellenö norr om Uddevalla. Också väg 42 har träd över vägen på två ställen söder om Trollhättan.

Totalt ligger det träd som blockerar eller begränsar trafiken över elva vägar i Värmland, sex i Västra Götaland samt en vardera i Halland och Jönköping enligt Trafikverkets hemsida klockan 12.10.

Bygger skyddsvallar

Conny Johansson, inre befäl i Mellersta Skaraborg berättar:

– Vi har ett träd som är på väg att falla över väg 26 nära Skövde. Dessutom har vi ett strömavbrott i Skara just nu.

Vid 15-tiden kom larmet från polisen i Varberg om att ett tak i centrala Varberg är på väg att blåsa bort.

Det är oklart vad det är för slags byggnad enligt larmet, men den ska ligga i anslutning till Varbergs hamn. Senare berättar inre befäl, Peter Stened:

– Hamnen hade kontroll på detta så vi behövde inte ingripa. Det var en presenning på ett tak som lossnat och fladdrade rejält i den hårda vinden.

Därmed kunde hans mannar återgå till det mest akuta: att hindra översvämningar från Ätran och andra vattendrag i Halland.

– Vi har att göra hela tiden med att bygga skyddsvallar.

Under lördagen spred sig vädret sedan vidare över landet och under eftermiddagen var stora delar av landet drabbat av väderrelaterade problem.

Se bilderna på kaoset efter stormen Dennis

Hennes trädgård slukas av vattenmassorna

91-åriga Anna-Lisa har drabbats av översvämningarna.