4 800 elever berörs – skola stängs helt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Östrabo är ett av gymnasiehusen i Uddevalla som nu stänger.
Foto: Google maps
Det är coronaviruset som är anledningen till att gymnasieskolorna i Uddevalla stänger.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/TT NYHETSBYRÅN

Från och med tisdagen stängs Uddevalla gymnasieskola och vuxenutbildningen med anledning av coronavirusets utbrott.

Undervisningen kommer i stället bedrivas digitalt, på distans.

Totalt är det 4 800 elever som berörs.

Samtliga elever på Uddevalla gymnasieskola – vilka går i totalt fem olika skolhus – samt vuxenutbildningen kommer med start tisdag att få distansundervisning.

Skolorna bommas nämligen igen i två veckor.

– Barn- och utbildningsnämnden vill vara proaktiv med att ta beslut för åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset, säger Staffan Lindroos, förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen i Uddevalla.

Undervisningen kommer alltså i stället att bedrivas på distans, enligt planerat schema. Alla lärare och elever på gymnasierna har egna datorer och de använder sig av en lärplattform. Själva lärarna kommer fortsatt finnas på plats i lokalerna

Vuxenutbildningen bedrivs med stöd av e-post och telefon.

– Vi är väl rustade för att bedriva distansundervisning, säger Staffan Lindroos.

”En proaktiv försiktighetsåtgärd”

Regeringen har gått ut med att man inte har några planer på att från deras håll stänga skolorna i Sverige. Däremot kan huvudmännen stänga skolor på rekommendationer från antingen smittskyddsläkare eller Folkhälsomyndigheten, eller om en stor del av personalen är frånvarande med anledning av viruset.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Uddevalla, Roger Ekeroos (M), säger i ett pressmeddelande angående deras beslut:

– Vi gör denna förändring av undervisningen inom gymnasiet och vuxenutbildningen som en proaktiv försiktighetsåtgärd med tanke på samhällsutvecklingen av coronaviruset i stort. Det här är vår första större åtgärd och vi står i kontinuerlig kontakt med myndigheterna och följer deras råd och riktlinjer. Beslutet omfattar äldre elever som inte är beroende av vårdnadshavare när de inte är på plats i skolan och det finns redan digital teknik som i dag används i undervisningen.

TV: Det här krävs för att skolorna ska stängas

Det här krävs för att skolorna i Sverige ska stängas