Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Udda fågeln Anttila: "Jag ville åka ut i krig"

Kristian Anttila, 34, är aktuell med det nya albumet Popruna. För GT berättar han om livet bortanför musiken som är allt utom ett Svensson-liv.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Han förutspår en framtid som galen gubbe i skogen, ler inte på grund av sin näsa och samlar på brunt glas.

Kristian Anttila, 34, firar tioårsjubileum som artist men har därtill historia lika brokig som hans texter.

– För mig är det jag gör fullkomligt naturligt och rätt, det slutar väl i stuga i skogen, när jag kommer upp i galen gubbe-åldern. Där alla mina abnormiteter kan flöda fritt, säger han.

Det är en Kristian Anttila som ler mycket som möter GT:s reporter. En ovanlig bild kan tyckas efter en snabb sökning på internet, för några tänder visas det inte på de bilderna.

När detta påtalas blir han först förvånad och säger att han minsann skrattar så ofta han kan.

– Men min näsa blir så sned när jag ler, så jag tänker väl på svältande barn när det ska fotas. Sen hade jag väl någon form av komplex för mina skeva tänder när jag var yngre.

Släpper nytt i oktober

Kristian Anttila beskriver det som ett betingat stimuli från skolfoto-tiden. Blev bilden dålig fick man dras med det i ett år.

Den 23 oktober släpper han albumet "Popruna". I tio år har han då satt ljud på livets skevheter och vare sig han vill eller inte är han en form av udda fågel. Vilket kanske beskrivs i hans intressen utanför musiken.

– Just nu samlar jag på brunt glas. Jag har ett hörn i min lägenhet som jag vill ska växa och bara bli större och större.

Ville på piratjakt

För ett år sedan var det i stället en fix idé om militärtjänst som var på agendan.

– Då ville jag ut i krig, i skapt läge. Åka på piratjakt utanför Somalia, säger Göteborgsartisten Kristian Anttila. Och kommer förvånat på sig själv.

– Tänk att jag pratar om en människa som fanns där för ett år sedan.

"Har tillräcklig distans"

Ja, förändringens vind är ständigt blåsande inuti och omkring den gode Anttila. Vilket kanske också kommer att höras på den nya plattan, där flera av låtarna skrevs för många år sedan.

– Några textrader var för mycket även för mig då de skrevs. Men i dag är jag ett annat jag och har tillräcklig distans för att klara av att släppa dem.

Men om det blir ytterligare skivsläpp låter han vara osagt. Då han efter varje skiva hittills tänkt att det är den sista.

– Jag lämnar inga garantier. Det kommer när jag får lust – inte för att någon annan säger att jag ska göra det.

Firar tio år som artist

Kristian Anttila föddes förvisso i Skövde, men när han var ett år gick flyttlasset till Göteborg.

År 2003 släpptes debutalbumet "Natta de mina", och alla instrument spelades av den då 24-åriga Anttila. Samma år spelar han på både Hultsfred- och Arvikafestivalen.

Efter det har skiva efter skiva släppts med sporadiska mellanrum och radiovarvare som "Smutser" och "Västra Frölunda" är båda signerade den västsvenske och egne poppojken.

Den 23 oktober släpps albumet Popruna, ett samlingsalbum med hitsen från förr och lika många nya låtar. Tio år som artist är avklarade och ingen vet, inte ens Kristian Anttila själv, om det kommer blir fler skivor.