Ingela Jansson landade i förra veckan på Arlanda och möttes då av journalisterna Johan Persson (bilden) och Martin Schibbye. Foto: ANNA-KARIN NILSSONIngela Jansson landade i förra veckan på Arlanda och möttes då av journalisterna Johan Persson (bilden) och Martin Schibbye. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ingela Jansson landade i förra veckan på Arlanda och möttes då av journalisterna Johan Persson (bilden) och Martin Schibbye. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ingela Jansson satt sju år i skräckfängelset Kality i Etiopien. Foto: Stefan SoderstromIngela Jansson satt sju år i skräckfängelset Kality i Etiopien. Foto: Stefan Soderstrom
Ingela Jansson satt sju år i skräckfängelset Kality i Etiopien. Foto: Stefan Soderstrom

Ingela Jansson benådad – på grund av dåliga hälsan

Publicerad

Ingela Janssons advokat har beskrivit livet i det etiopiska skräckfängelset Kality som "misär utav bara helvete".

Efter sju år blev storbedragaren i förra veckan benådad – enligt utrikesdepartementet var det av hälsoskäl.

Sedan Jansson anlände till Sverige förra veckan har hon varit i behov av sjukvård.

– Hon har farit väldigt illa i fängelset och åkt in och ut på sjukhus, säger Ingela Janssons tidigare advokat Jan Freij.

Den svenska storbedragerskan Ingela Jansson, 37, dömdes till 25 års fängelse i Etiopien för att ha utgett sig att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige.

I sju år har hon suttit på det ökända skräckfängelset Kality i huvudstaden Addis Abeba.

Ingela Jansson har själv vittnat om de svåra levnadsförhållandena och i en skrivelse till förvaltningsrätten i Göteborg berättade hon en gång att maten i fängelset gjorde fångarna sjuka.

 

LÄS MER: Ingela, 35, akut sjuk i skräckfängelset

 

En av hennes tidigare försvarare, Carl-Henric Ringblom, har liknat Kality med ett arbetsläger och advokatkollegan Jan Freij, har sagt:

– Det är misär utav bara helvete.

Ingela Jansson har blivit benådad av Etiopien.

Ingela Jansson fördes till sjukhus

Då, när han slog fast det, var det våren 2016 och Ingela Jansson hade precis fått föras akut till sjukhus med allvarliga hälsoproblem.

– Vad jag har fått höra är att hon är jättedålig. Hon saknar sanitära hygienartiklar, hon har egentligen inga kläder och sover på stengolv, sa Jan Freij.

Också tidigare har det kommit rapporter om Ingela Janssons hälsostatus. År 2013 bedömdes hon bland annat lida av njurproblem, konstant huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter och psykiska problem enligt den läkare som då undersökte henne.

 

LÄS MER: Storbedragerskan Ingela Jansson benådad av Etiopien

 

En enda gång ska en av advokaterna ha kunnat besöka henne i fängelset. Resekostnaden på runt 70 000 kronor var någon som fick bekostas på egen hand.

– Enda gången vi haft personlig kontakt med henne var när vi besökte fängelset för flera år sedan och efter det har vi brevväxlat. Men det var ett par år sedan nu. Vi har motarbetats av domstolarna, säger Jan Freij nu.

Skräckfängelset Kality i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.Foto: KASSEM HAMADE

Blev plötsligt benådad

I förra veckan blev Ingela Jansson plötsligt benådad. Det var bara några dagar efter det att åklagaren Daniel Jonsson beslutat sig för att lägga ner det svenska åtalet, som gäller miljonbedrägerier, mot Ingela Jansson.

I samband med det hävdes också häktningen av henne som funnits sedan vintern 2007. Ingela Jansson hade dömts till två och ett halvt års fängelse, men på sista rättegångsdagen i tingsrätten var hon försvunnen och hovrätten rev upp domen. Det var i väntan på ny rättegång som hon var häktad i sin utevaro.

Åklagaren hade, när han fattade sitt nedläggningsbeslut, ingen aning om den stundande benådningen.

– Det ser märkligt ut att hon släpps bara någon vecka efter att jag återkallat min utelämning. Det är möjligt att det skett diplomatiska kontakter som inte jag känner till, men det är klart att jag funderat på om det fanns något samband med mitt beslut, säger Daniel Jonsson.

UD: Därför benådades hon

Men på tisdagseftermiddagen kommer utrikesdepartementet med nya uppgifter om varför Ingela Jansson släppts ut från det afrikanska fängelset.

– Enligt den information som vi fått är det av hälsoskäl, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

 

LÄS MER: Här landar storbedragaren Ingela Jansson på Arlanda

 

Ingela Jansson är en fri kvinna och efter att hon landat på Arlanda i fredags har hon varit i behov av sjukvård. Jan Freij har ingen uppdaterad information om hennes hälsoläge, men redan innan UD kommit med sitt besked om skälet till benådningen sa han:

– Hon har farit väldigt illa i fängelset och åkt in och ut på sjukhus.

Möttes av Schibbye och Persson

På Etiopiens ambassad i Stockholm har man inte uppgifter om när exakt det var som Ingela Jansson släpptes fri, men uppger att flera tusen fångar benådats från etiopiska fängelser efter årsskiftet. Det bekräftas av en anställd vid Sveriges ambassad i Addis Abeba, men denne menar att de benådningarna ska ses som skilda från Janssons.

– Det är helt separata processer. Det är mer en politisk process där Etiopiens regering av olika anledningar har tittat på vilka mer eller mindre politiska fångar som de vill släppa. Där pratar vi om ett jättestort antal i olika omgångar, säger den ambassadanställda.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson mötte upp Ingela Jansson när hon landade på Arlanda.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det var på Kality som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i ett drygt år innan de benådades och släpptes fria i september år 2012. De mötte upp Ingela Jansson när hon landade på Arlanda.

Hon ville inte ge några intervjuer, men sa i en snabb kommentar:

– Jag lever.

De svenska brotten Ingela Jansson jagades för

1) Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

 

2) Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

3) Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

4) Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

 

5) Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

 

6) Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

 

7) Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor. 

 

8) Grovt bedrägeri: Lurat social-kontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda. 

 

9) Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

 

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER