Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tysk kackerlacka kröp i nyköpta kaffepaketet

William Bergman i Jönköping hittade en kackerlacka i sin nyöppnade kaffeförpackning.
Foto: Privat
Så här såg det ut när William Bergman tittade ner i kaffepaketet - en kackerlacka som kröp omkring.
Foto: Privat
Kaffesorten som William Bergman köpte är ny och heter Arvid Nordquist 130.
Foto: Privat
Nu lever kackerlackan i ett glasrör hemma hos WIlliam.
Foto: Privat

JÖNKÖPING. En kackerlacka i det nyöppnade kaffepaketet - den otrevliga överraskningen möttes kaffefantasten William Bergman, 33, av i helgen.

När han skulle göra sig en kopp på kvällen började det krypa i förpackningen. Men på det berörda företaget, Arvid Nordquist, ger man inte mycket för historien.

– Tittar man vår process så är det helt orimligt, säger Erica Bertilsson, presstalesperson på Arvid Nordquist.

Det var i lördags som William Bergman i Jönköpingsområdet fick en otrevlig överraskning i sitt nyköpta kaffepaket. William, som är en kaffefantast av stora mått, hade fått syn på en ny sort i hyllan och ville prova den. Kaffet görs av företaget Arvid Nordquist och heter "130".

– De brukar ha bra kaffe, även om den här inte var ekologisk som jag annars brukar köpa. Men när jag skulle göra en kopp hann jag lägga upp två skopor i filterhållaren när jag såg att det rörde sig något i paketet, berättar William som blev väldigt förvånad - och aningen äcklad.

– Det har ju legat vakuumförpackat så jag började fundera på var den kommit i från. Men det måste vara från packningen antar jag. Det är ju inte så fräscht.

Motbjudande incident

Efter händelsen la William upp en film på kackerlackan på Arvid Nordquists Facebooksida för att få svar på hur det kan inträffa. Där fick han många svar från privatpersoner på vad det kan vara för insekt och många tyckte historien var motbjudande. William Bergman är dock noga med att poängtera att han inte vill skrämma upp andra eller dra företagets namn i smutsen.

– Sådant kan hända, det är en stor process och svårt att hålla rent överallt, säger han.

Tysk kackerlacka

Enligt Jonas Wahlström, djurexpert på Skansen, är kackerlackan en tysk variant som är väldigt vanlig i Sverige. Han är skeptisk till att historien verkligen stämmer, men vill absolut inte utesluta det.

– Kackerlackor är fantastiska överlevnadskonstnärer. Den borde definitivt vara död, men den skulle kunna klara sig så lång tid utan syre, säger han till GT.

Efter att kackerlackan hittades i William Bergmans kaffepaket lever den nu i ett litet glasrör hemma hos honom. Där kanske den blir kvar ett tag.

– Den bor kvar här, jag får väl se om jag kan hitta en kompis till den. Jag får prata med Arvid Nordquist först och se vad de säger, skrattar William.

"Orimlig historia"

Som ersättning för det oaptitliga paketet vill William Bergman ha ett nytt. Men hos företaget ser man inte glatt på händelsen. Faktum är att de har svårt att tro den.

– Det är en ganska orimlig historia att insekten ska vara levande i ett vakuumförpackat kaffepaket, säger Arvid Nordquists presstalesperson Erica Bertilsson till GT.

Hon berättar att kaffebönorna först går genom ett rosteri där temperaturen är 500 grader, innan bönorna mals och rostas.

– Naturligtvis är renhållningen väldigt viktiga frågor för oss, men produktionen sker i en anläggning med höga krav på livsmedelssäkerhet och vi är certifierade enligt ISO 22000 (reds. anm: en standard för kvalitetsledning inom livsmedelsindustrin), säger Erica Bertilsson.

Återstår att se

Om William Bergman får sitt nya kaffepaket återstår att se. Erica Bertilsson har inte sett videon ännu.

– Vi vill gärna komma i kontakt med honom och se filmen, sedan ska han absolut prata med vår konsumenttjänst. Men om vi tittar på vår process är det orimligt att det kan hända.

KACKERLACKAN

KACKERLACKAN

* Kackerlackorna äter nästan allt. Från ruttnande och jäsande spill till mjöl, bröd, smör, matolja, choklad, socker, honung, sirap, grönsaker, spannmål och köttvaror. I nödfall kan den också äta läder, ylle, linne och t.o.m. papper och tvål.

* De förorenar med sina exkrementer och sitt illaluktande sekret. Det är praktiskt taget omöjligt att rädda matvaror som angripits. Lukten sitter i även om man kokar dem. Sekretet kan framkalla allergiska reaktioner hos människor.

* Även om ett stort antal undersökningar har visat att kackerlackor har förmåga att ta upp, avge och överföra olika smittoämnen såsom Salmonella, Campylobacter och Listeria saknas fortfarande bevis för att de är smittobärare för mänskliga sjukdomar.

* Restaurangkök, bagerier, livsmedelsindustrier, bryggerier och tvättinrättningar är exempel på miljöer där kackerlackor trivs.

Källa: Anticimex


Så dödar du kackerlackor

Så dödar du kackerlackor

* Har man kackerlackor hemma är det viktigt att hitta deras bo - de är svarta eller bruna och ovala insekter med smala ben och långa antenner.

* Hittar man en finns det nästan säkert fler, och därför behöver man hitta var de har sitt bo. Det är oftast i ett hål i väggen. Antingen följer man kackerlackorna eller spår, som kackerlackornas spillning. De ser oftast ut som små, bruna fläckar.

* Kackerlackor tar sig ofta in genom avlopp och på vinden. När man hittat deras bo kan man använda sig av bete, i form av mat som kackerlackorna gillar som är blandat med gift. Placerar man ut giftet nära boet, tar kackerlackorna med sig maten in i boet och således dör alla kackerlackor.

* Man kan göra hemgjorda kackerlacksbeten. Blanda en del pulveriserad borsyra (ej granulat) med vitt mjöl och socker. Mjölet och sockret lockar kackerlackorna, borsyran dödar dem. Pulvret strös i lådor där kackerlackorna huserar.

* Man kan använda en enkel lösning av två och vatten för att döda vuxna kackerlackor. Genom att blanda ner det i en sprayflaska kan man sedan spreja på kackerlackan som, om tvålen kommer i kontakt med huvudet och den nedre delen av buken, kan dö. Kackerlackor andas genom huden och såpvattnet dödar dem genom att bilda en tunn film över andningsporerna - och kackerlackan kvävs.

* Genom att placera en burk med vatten intill boet, kan man fånga och döda kackerlackorna, då de kryper upp i burken och fastnar. Det har dock ingen effekt på boet eller äggen.

* Städa igenom huset ordentligt. När man har kommit tillrätta med problemet gäller det att förebygga framtida återetableringar. Börja i köket, diska all porslin och glas och städa undan smulor och kvarlämningar i lådor och i undangömda skrån.

* Om problemet är omfattande bör man kontakta skadedjursbekämpare som Anticimex eller köpa avancerade gift i ändamålsenliga butiker.

Källa: Wikihow.com