Det var i lördags som William Bergman i Jönköpingsområdet fick en otrevlig överraskning i sitt nyköpta kaffepaket. William, som är en kaffefantast av stora mått, hade fått syn på en ny sort i hyllan och ville prova den. Kaffet görs av företaget Arvid Nordquist och heter "130".
– De brukar ha bra kaffe, även om den här inte var ekologisk som jag annars brukar köpa. Men när jag skulle göra en kopp hann jag lägga upp två skopor i filterhållaren när jag såg att det rörde sig något i paketet, berättar William som blev väldigt förvånad - och aningen äcklad.
– Det har ju legat vakuumförpackat så jag började fundera på var den kommit i från. Men det måste vara från packningen antar jag. Det är ju inte så fräscht.
Motbjudande incident
Efter händelsen la William upp en film på kackerlackan på Arvid Nordquists Facebooksida för att få svar på hur det kan inträffa. Där fick han många svar från privatpersoner på vad det kan vara för insekt och många tyckte historien var motbjudande. William Bergman är dock noga med att poängtera att han inte vill skrämma upp andra eller dra företagets namn i smutsen.
– Sådant kan hända, det är en stor process och svårt att hålla rent överallt, säger han.
Tysk kackerlacka
Enligt Jonas Wahlström, djurexpert på Skansen, är kackerlackan en tysk variant som är väldigt vanlig i Sverige. Han är skeptisk till att historien verkligen stämmer, men vill absolut inte utesluta det.
– Kackerlackor är fantastiska överlevnadskonstnärer. Den borde definitivt vara död, men den skulle kunna klara sig så lång tid utan syre, säger han till GT.
Efter att kackerlackan hittades i William Bergmans kaffepaket lever den nu i ett litet glasrör hemma hos honom. Där kanske den blir kvar ett tag.
– Den bor kvar här, jag får väl se om jag kan hitta en kompis till den. Jag får prata med Arvid Nordquist först och se vad de säger, skrattar William.
"Orimlig historia"
Som ersättning för det oaptitliga paketet vill William Bergman ha ett nytt. Men hos företaget ser man inte glatt på händelsen. Faktum är att de har svårt att tro den.
– Det är en ganska orimlig historia att insekten ska vara levande i ett vakuumförpackat kaffepaket, säger Arvid Nordquists presstalesperson Erica Bertilsson till GT.
Hon berättar att kaffebönorna först går genom ett rosteri där temperaturen är 500 grader, innan bönorna mals och rostas.
– Naturligtvis är renhållningen väldigt viktiga frågor för oss, men produktionen sker i en anläggning med höga krav på livsmedelssäkerhet och vi är certifierade enligt ISO 22000 (reds. anm: en standard för kvalitetsledning inom livsmedelsindustrin), säger Erica Bertilsson.
Återstår att se
Om William Bergman får sitt nya kaffepaket återstår att se. Erica Bertilsson har inte sett videon ännu.
– Vi vill gärna komma i kontakt med honom och se filmen, sedan ska han absolut prata med vår konsumenttjänst. Men om vi tittar på vår process är det orimligt att det kan hända.