Tynnered sluter upp för de drabbade efter storbranden

Ett 80-tal personer är drabbade.
Foto: Thomas Johansson / Copyright © Thomas Johansson, All Rights Reserve
Branden startade vid 19-tiden på lördagskvällen.
Foto: Thomas Johansson / Copyright © Thomas Johansson, All Rights Reserve

Branden i Tynnered får stora konsekvenser för ett stort antal familjer.

30 lägenheter där cirka 80 personer har sitt hem är mer eller mindre skadade.

Ett omfattande arbete med att hjälpa de drabbade startade redan under lördagsnatten från myndigheter och frivilliga.

– De som drabbats har fått väldigt fin hjälp och redan i kväll kan en del flytta tillbaka till sina lägenheter, säger Göran Rosén, ordförande i de drabbades bostadsrättsförening.

Det handlar om bostadsrättslägenheter i fem trappuppgångar i en mycket lång byggnad som är skadade. Lägenheterna ligger på tre våningsplan.

– Skadorna är väldigt varierande. Vårt jobb är att släcka och det håller vi fortfarande på med under söndagen i form av eftersläckning och kontroll. Nu är det upp till försäkringsbolagen att bestämma vad som ska ske och när man kan släppa tillbaka de boende i en del av lägenheterna, berättar Lasse Larsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten söndag förmiddag.

Alla drabbade på möte

De största skadorna har skett på vindarna ovanför lägenheterna. Lägenheternas ventilationssystem är utslaget, uppger räddningstjänsten vidare. Under söndagen kommer lägenhet för lägenhet att besiktigas.

De drabbade informerades formellt om läget under ett möte som startade klockan 12 på söndagen. 

– Där finns representanter från försäkringspolisen, kommunen, räddningstjänsten och oss, berättar Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Redan under lördagskvällen startade ett arbete med att hjälpa de drabbade. Inte minst från frivilliga som via sociala medier upplåter sina hem, lånar ut kläder och annat.

En av de som gör en insats är Paula Moholt som bor i närheten av brandplatsen.

– Jag har en hel del barn- och vuxenkläder att avvara och har lagt ut det på Facebook. Jag har sett att det är många som erbjuder hjälp och det känns bra att vi är många som stöttar i ett sånt här läge, säger Moholt.

”Klockrent skött”

Många andra har via sociala medier erbjudit sig att låta drabbade hemma hos sig. Ytterligare personer vittnar om att de serverat fika till drabbade och blåljuspersonal.

Men de allra flesta har ordnat boende hos vänner eller så har försäkringsbolagen skaffat hotellrum.

Under söndagen har de flesta boende fått möjlighet att komma in i sina lägenheter och hämta vad man behöver.

P4 Göteborg har pratat med en av de drabbade under söndagen.

– Det har varit lite tumult. Men på kvällen och nu på morgonen har vi fått fullt stöd från räddningstjänst, polis och försäkringsbolag.

– Det har varit helt klockrent skött faktiskt, försäkringsbolaget fixade hotell, polis och räddningstjänst hämtade våra plånböcker och så vidare.

Några flyttar hem söndag

Något som Göran Rosén, ordförande i föreningen håller med om.

– Räddningstjänsten har gjort ett fantastiskt jobb. Sedan har representanter från försäkringsbolagen, representanter från kommuner med flera stöttat på bästa sätt.

Rosén bekräftar att många privatpersoner hjälpt de drabbade på många sätt, bland annat erbjudit dem boende.

Han berättar vidare att en del boende kommer att flytta tillbaka inom kort.

– Det handlar om de som bor i de två uppgångarna som ligger ytterst i området som brann.

Det är däremot oklart när folk i de tre mellersta uppgångarna kommer att kunna flytta hem. Likaså hur lång tid det kommer att ta att renovera vindarna och taket som brunnit upp.

Orsaken till branden är inte känd.

– En teknisk undersökning ska genomföras så fort som möjligt, men sannolikt kan det inte börja förrän under måndagen, säger Jenny Widén vid polisen.