Vid oanmäld inspektion den 10 januari fick restaurangen order av miljöförvaltningen om att omedelbart sluta hantera livsmedel. Foto: Miljöförvaltningen
Vid oanmäld inspektion den 10 januari fick restaurangen order av miljöförvaltningen om att omedelbart sluta hantera livsmedel.  Foto: Miljöförvaltningen

Tvingas stänga på grund av snusk

Publicerad
Uppdaterad
Miljöförvaltningen tvingar Sveriges äldsta Kinarestaurang - Kinesiska muren i Göteborg - att stänga.
Orsaken: snusk.
- Köket var väldigt smutsigt, säger livsmedelsinspektören Susanna Ulander till GT.se.
Den har legat på Västra Skeppsbron i Göteborg sedan 70-talet. Och frågan är om Kinesiska muren har städats sedan dess.
Vid en oanmäld inspektion den 10 januari fick restaurangen order av miljöförvaltningen om att omedelbart sluta hantera livsmedel.
- Vi ansåg att de inte kan hantera mat säkert, säger Susana Ulander.

Blev sjuk efter besöket

Det var när en matgäst anmält att han blivit sjuk efter att ha ätit på Kinesiska muren som miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer kallades in. Gästen hade även uppmärksammat att restaurangdelen såg ostädad ut.
- Då ville vi ju veta hur det såg ut inne i själv köket, säger Susanna Ulander.
Inspektörerna möttes av en osannolik oreda. Lokalerna var så nedgångna, gamla och slitna att de i princip var omöjliga att städa.
- Det var väldigt smutsigt. Och lokalerna var belamrade med många gamla saker och föremål som inte hör hemma i något kök. Vissa livsmedel förvarades inte i rätt temperatur och vi är inte nöjda med hur de svarade på våra kontrollfrågor.

Kan ha funnits skadedjur

Enligt Susanna Ulander kan det ha funnits skadedjur i restaurangen.
- Hade det funnits skadedjur hade man inte ens sett dem. Det var omöjligt att få någon överblick bland alla saker som låg i vägen. Det är lätt för skadedjur att trivas i en sådan miljö.
Kinesiska murens tillstånd kan omprövas efter att de sett över sin verksamhet. GT.se lyckas inte nå ägarna, men på restaurangens telefonsvarare finns ett meddelande om att den är stängd för renovering och öppnar igen i februari.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER