Tvingades opereras efter läkarens miss

Linda Börjesson har haft svåra magsmärtor hela sommaren. En odling visade att hon hade multiresistenta bakterier i hela magen. Men detta resultat glömdes bort och tvåbarnsmamman från Lyrön utanför Orust behandlades med den ena verkningslösa antibiotikakuren efter den andra. När misstaget upptäcktes var det försent och operation enda utvägen. ”Jag vaknade upp med ett stort ärr och en stomipåse på magen. Det här hade jag sluppit om jag fått rätt medicin från början, säger en förtvivlad Linda som nu ska anmäla sjukhuset Näl.
Foto: Anna Svanberg

LYRÖN. I början av juni fick Linda Börjesson, 40, fruktansvärda magsmärtor som fortsatte hela sommaren.

Redan i ett tidigt skede gjordes en odling som visade att tvåbarnsmamman hade hela magen full av multiresistenta bakterier.

Men ingen slog larm om detta och i stället avlöste den ena verkningslösa antibiotikakuren den andra.

- Det var först när jag i slutet av augusti akut åkte in till Östra sjukhusets som jag fick rätt hjälp. Men då var det för sent, en stor bit av tarmen fick tas bort och nu har jag en stomipåse på magen, säger Linda Börjesson.

Allt elände började den 4 juni då Linda Börjesson, som bor på Lyrön utanför Orust, fick otroliga magsmärtor och togs med ambulans till Norra Älvsborgs Länssjukhus (Näl).

- De kom fram till att jag hade inflammerade tarmfickor och jag fick antibiotika. Eftersom jag svarade bra på kuren fick jag läkarens tillåtelse att åka till min kusins bröllop på Irland. Men efter bara några dagar fick jag enorma magsmärtor igen, det kändes som någon slängt en handgranat i magen.

Linda Börjesson fick åka akut till ett sjukhus i Dublin och där konstaterades att hon hade en kraftig inflammation på tarmen och hon fick ligga kvar på sjukhuset en vecka.

I Sverige väntade ny antibiotikakur, men hon blev dålig igen och det blev ett nytt besök på Näl. Den här gången gjorde de en odling, vilket man alltid ska göra om patienten behandlats utomlands.

Svaret visade att tvåbarnsmamman hade magen full av multiresistenta bakterier. Men ingen brydde sig om detta, ingen meddelade Linda Börjesson.

På sjukhuset låg dessutom tvåbarnsmamman på en avdelning med andra patienter som hon genom denna miss utsatte för stor smittorisk.

Efter några dagar på sjukhuset fick hon en ny, och på grund av missen, helt felaktig och verkningslös antibiotikakur.

Sedan fortsatte cirkusen hela sommaren med magsmärtor, sjukhusbesök och ständigt nya antibiotikakurer.

- En gång flögs jag med ambulanshelikopter till Näl när jag fått sådana smärtor hemma att jag bara kröp runt. Och hela den här tiden borde det ju funnits i min journal resultatet av odlingen som visade att jag var resistent mot antibiotikan de gav mig, säger Linda Börjesson uppgivet.

Den 24 augusti fick hon fruktansvärt återigen ont i magen. Men den här gången åkte hon till Östra sjukhuset eftersom hon var så besviken på Näl som bara skickade hem henne hela tiden.

– Jag fick ett otroligt bra bemötande på Östra och de var så otroligt hjälpsamma. De föreslog en odling, men då sa jag att en sådan har redan gjorts. Efter någon timme kom sköterskan tillbaka, hon hade pratat med infektionsläkaren på Näl, som sagt ”Herregud, vi har gjort ett jättestort misstag”.

Några dagar senare meddelade läkaren att de var tvungna att operera.

- Det fanns inget annat att göra, det var för att överleva, säger Linda Börjesson.

Under operationen, där de tog bort en stor bit av tarmen, vaknade tvåbarnsmamman upp med ett jätteärr på magen, rör för att dränera ut allt var ur buken - och en stomipåse.

- Det var verkligen otrolig jobbigt. Jag är så ledsen, det är så fruktansvärt svårt att vänja sig vid påsen. Och dessutom att veta att med rätt medicin hade jag sluppit allt detta.

Nu hoppas Linda Börjesson på att läkarna kanske om ett halvår kan koppla ihop tarmen igen och hon därmed kan slippa stomipåsen.

Men innan dess ska hon anmäla sjukhuset för felbehandlingen på Näl som förstört hennes liv.

- Den fantastiska personalen på Östra gav mig papper på vart jag skulle vända mig. Och de sa att även de skulle anmäla detta till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.