Linda Börjesson har haft svåra magsmärtor hela sommaren. En odling visade att hon hade multiresistenta bakterier i hela magen. Men detta resultat glömdes bort och tvåbarnsmamman från Lyrön utanför Orust behandlades med den ena verkningslösa antibiotikakuren efter den andra. När misstaget upptäcktes var det försent och operation enda utvägen. ”Jag vaknade upp med ett stort ärr och en stomipåse på magen. Det här hade jag sluppit om jag fått rätt medicin från början, säger en förtvivlad Linda som nu ska anmäla sjukhuset Näl. Foto: Anna Svanberg
Linda Börjesson har haft svåra magsmärtor hela sommaren. En odling visade att hon hade multiresistenta bakterier i hela magen. Men detta resultat glömdes bort och tvåbarnsmamman från Lyrön utanför Orust behandlades med den ena verkningslösa antibiotikakuren efter den andra. När misstaget upptäcktes var det försent och operation enda utvägen. ”Jag vaknade upp med ett stort ärr och en stomipåse på magen. Det här hade jag sluppit om jag fått rätt medicin från början, säger en förtvivlad Linda som nu ska anmäla sjukhuset Näl.

 Foto: Anna Svanberg

Tvingades opereras efter läkarens miss

Publicerad

LYRÖN. I början av juni fick Linda Börjesson, 40, fruktansvärda magsmärtor som fortsatte hela sommaren.

Redan i ett tidigt skede gjordes en odling som visade att tvåbarnsmamman hade hela magen full av multiresistenta bakterier.

Men ingen slog larm om detta och i stället avlöste den ena verkningslösa antibiotikakuren den andra.

- Det var först när jag i slutet av augusti akut åkte in till Östra sjukhusets som jag fick rätt hjälp. Men då var det för sent, en stor bit av tarmen fick tas bort och nu har jag en stomipåse på magen, säger Linda Börjesson.

Allt elände började den 4 juni då Linda Börjesson, som bor på Lyrön utanför Orust, fick otroliga magsmärtor och togs med ambulans till Norra Älvsborgs Länssjukhus (Näl).

- De kom fram till att jag hade inflammerade tarmfickor och jag fick antibiotika. Eftersom jag svarade bra på kuren fick jag läkarens tillåtelse att åka till min kusins bröllop på Irland. Men efter bara några dagar fick jag enorma magsmärtor igen, det kändes som någon slängt en handgranat i magen.

Linda Börjesson fick åka akut till ett sjukhus i Dublin och där konstaterades att hon hade en kraftig inflammation på tarmen och hon fick ligga kvar på sjukhuset en vecka.

I Sverige väntade ny antibiotikakur, men hon blev dålig igen och det blev ett nytt besök på Näl. Den här gången gjorde de en odling, vilket man alltid ska göra om patienten behandlats utomlands.

Svaret visade att tvåbarnsmamman hade magen full av multiresistenta bakterier. Men ingen brydde sig om detta, ingen meddelade Linda Börjesson.

På sjukhuset låg dessutom tvåbarnsmamman på en avdelning med andra patienter som hon genom denna miss utsatte för stor smittorisk.

Efter några dagar på sjukhuset fick hon en ny, och på grund av missen, helt felaktig och verkningslös antibiotikakur.

Sedan fortsatte cirkusen hela sommaren med magsmärtor, sjukhusbesök och ständigt nya antibiotikakurer.

- En gång flögs jag med ambulanshelikopter till Näl när jag fått sådana smärtor hemma att jag bara kröp runt. Och hela den här tiden borde det ju funnits i min journal resultatet av odlingen som visade att jag var resistent mot antibiotikan de gav mig, säger Linda Börjesson uppgivet.

Den 24 augusti fick hon fruktansvärt återigen ont i magen. Men den här gången åkte hon till Östra sjukhuset eftersom hon var så besviken på Näl som bara skickade hem henne hela tiden.

– Jag fick ett otroligt bra bemötande på Östra och de var så otroligt hjälpsamma. De föreslog en odling, men då sa jag att en sådan har redan gjorts. Efter någon timme kom sköterskan tillbaka, hon hade pratat med infektionsläkaren på Näl, som sagt ”Herregud, vi har gjort ett jättestort misstag”.

Några dagar senare meddelade läkaren att de var tvungna att operera.

- Det fanns inget annat att göra, det var för att överleva, säger Linda Börjesson.

Under operationen, där de tog bort en stor bit av tarmen, vaknade tvåbarnsmamman upp med ett jätteärr på magen, rör för att dränera ut allt var ur buken - och en stomipåse.

- Det var verkligen otrolig jobbigt. Jag är så ledsen, det är så fruktansvärt svårt att vänja sig vid påsen. Och dessutom att veta att med rätt medicin hade jag sluppit allt detta.

Nu hoppas Linda Börjesson på att läkarna kanske om ett halvår kan koppla ihop tarmen igen och hon därmed kan slippa stomipåsen.

Men innan dess ska hon anmäla sjukhuset för felbehandlingen på Näl som förstört hennes liv.

- Den fantastiska personalen på Östra gav mig papper på vart jag skulle vända mig. Och de sa att även de skulle anmäla detta till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER