TVINGADES FRÅN SITT HEM. Eva Nyman och hennes man hörde till dem som beordrades att evakuera sina hem. Natten fick hon tillbringa på hotell i Kungälv. Foto: Björn Andersson
TVINGADES FRÅN SITT HEM. Eva Nyman och hennes man hörde till dem som beordrades att evakuera sina hem. Natten fick hon tillbringa på hotell i Kungälv. Foto: Björn Andersson

Tvingad bort av branden

Publicerad
Uppdaterad
NÖDINGE. Det blev inte som Eva Nyman, 64, hade hoppats när skogsbranden på Vättlefjäll tvingade bort henne från huset i Bönabo. Vid lunchtid på söndagen fick hon och maken återvända till sitt hus - men bara för att hämta det nödvändigaste.
- Vi ser helikoptrarna som vattenbombar men ingen eld eller rök, säger Eva Nyman.
De flesta av de 33 personer från 15 hushåll som evakuerades kunde övernatta hos anhöriga, men för ett tiotal personer blev det hotell till slut. Att kunna återvända hem var det inte tal om då.
Den omfattande skogsbranden som startat vid tvåtiden på eftermiddagen var i natt ännu inte helt under kontroll.
- Jag har förstått att det fortfarande finns viss spridningsrisk, sa Håkan Spång, administrativ chef med ansvar för säkerhetsfrågor i Ale kommun.
Medborgarkontoret hade öppet hela natten för att kunna stötta oroliga kommuninvånare.

Spred sig snabbt

TUFFT JOBB FÖR TUFF MAN. Mårten Hultman från Räddningstjänsten Storgöteborg ryckte ut för att hjälpa sina arbetskamrater i Ale med släckningen. Foto: Anders YlanderDet är oklart hur branden startade, men den spred sig snabbt i den torra undervegetationen. Det väldiga rökmolnet syntes snart vida omkring - enligt uppgift till GT ända borta vid Vinga. Olika brandhärdar dök upp i ett område som sträckte sig från Nödingesjön upp mot Bönabo, västerut mot Dammekärr och söderut mot Bohus; sammantaget ett cirka två kvadratkilometer stort område.

Spärrade av vägar

Polisen spärrade av flera vägar, men via en mindre skogsväg nådde GT fram till en av eldhärdarna. Här slet bland andra Mårten Hultman från Räddningstjänsten Storgöteborg med vattenslangar i den besvärliga och till stora delar avbrända och askgrå terrängen. Den stickande röken låg tät över skogen och då och då flammade kraftiga lågor upp längs svedda trädstammar.
- Men vinden har mojnat lite nu så det känns lite lugnare. Den spred sig snabbare förut, sa Mårten Hultman.
Förutom Göteborg hjälpte även Lilla Edet och Kungälv räddningstjänsten i Ale med släckningsarbetet.

Nödvändigt att evakuera

Strax efter 19.30 startade evakueringen av några fastigheter i Bönabo.
- Man bedömde att branden var så pass nära att det var helt nödvändigt att evakuera. Då handlar det om liv. Det är ingen lätt uppgift som räddningstjänst och polis tagit på sig, men här gäller det att se till att folk inte råkar väldigt illa ut, sa Håkan Spång.
En av dem som tvingades lämna sitt hem var alltså Eva Nyman. Tillsammans med man, hund och grannar fördes hon till Ale kommuns medborgarkontor i Nödinge.
- Det enda vi fick veta var att vi antingen fick fixa övernattning själva eller också skulle de hjälpa oss med det, sa Eva Nyman på kvällen.
- Jag tror inte folk är rädda, men många känner säkert "var det här verkligen nödvändigt?!" fortsatte hon.

Får stå för kostnaderna

Men uppenbarligen ansågs det vara det, eftersom ingen fick återvända hem under kvällen. I stället hjälpte kommunen dem som inte kunde ordna övernattning på egen hand att boka hotell.
- Men kostnaderna får vi eller vårt försäkringsbolag stå för, konstaterade Eva Nyman, som ändå tyckte att det bara var att "gilla läget" nu.

Fick återvända

Vid lunchtid på söndagen fick hon och maken Håkan återvända till sitt hus - men bara för att hämta det nödvändigaste.
- Vi ser helikoptrarna som vattenbombar men ingen eld eller rök, berättar Eva Nyman.
GT.se får kontakt med paret vid 12-tiden. Då befinner sig Eva och Håkan tillfälligt hemma för att hämta lite saker de behöver.
-Vi tog taxi från hotellet där vi övernattat och gick sen ungefär en kilometer från avspärrningen sen polisen kontrollerat vilka vi var, berättar Eva Nyman.
-Här brinner det inte. Det enda vi ser än några slangar på tomten som brandkåren lämnat kvar.
Det syns heller ingen rök.
Paret tänker inte övernatta på hotellet en gång till.
- Får vi inte åka hem i kväll så bor vi över hos anhöriga, säger Eva Nyman.
Eftersom branden spridits åt sydväst minskar risken att Bönabo drabbas eftersom det området ligger i motsatt riktning.

Släckningen fortsätter

Under lördagsnatten och söndagen har släckningsarbetet fortsatt.
- När man vet hur besvärlig terrängen är blir man imponerad över deras insats, tyckte Håkan Spång.
INTENSIV HETTA. I den oländiga terrängen blossade elden upp gång på gång. Främst var det undervegetationen som brann. Minsta vindkast kunde leda till att branden tog en helt ny riktning.
Jan Sprangers
Jan Sprangers
Anna Wallberg
Börje Andersson
Börje Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER