BJÖRN PÅ TORK. Tomas Antonsson, 38, väcker viss uppmärksamhet när han hänger ut sin björnmatta på balkongräcket på Granvägen i Varberg. "Jag hänger ut den under städningen", förklarar Tomas. Foto: Nils Wadström
BJÖRN PÅ TORK. Tomas Antonsson, 38, väcker viss uppmärksamhet när han hänger ut sin björnmatta på balkongräcket på Granvägen i Varberg. "Jag hänger ut den under städningen", förklarar Tomas.  Foto: Nils Wadström

"Tvättbjörn" skrämmer grannskapet

Publicerad
Uppdaterad
VARBERG. En "tvättbjörn" mitt i Varberg?
När Tomas Antonsson, 38, hänger sin matta på tork höjer grannarna på ögonbrynen.
Från balkonen tittar ett skräckinjagande björnhuvud fram.
- Det är en riktig björn, men jag måste damma av den ibland, säger Tomas.
Ja, det är en riktig brunbjörn som hänger på Tomas Antonssons balkongräcke på Granvägen i Varberg – en 111 kilos brunbjörnshona skjuten i Skyttmon i Jämtland i september förra året.

Dammsugs

– Det var den största björnhonan konservatorn någonsin hade sett, säger Tomas.
Fällen ligger på hans vardagsrumsgolv, men för att hålla björnen rumsren dammsugs den och hängs på balkongräcket under städningen.
– Det är rätt ovanligt med en uppstoppad björn i en lägenhet. De flesta tycker den är väldigt fräck, min tjej var lite tveksam i början men nu gillar hon den.
Jakten blev en dramatisk historia. Björnhonan satt på pass för älgar när Tomas stötte på den.
– Jag blev helt paff... Om man missar på 50 meters avstånd och björnen attackerar hinner man inte ladda om.

"Hög puls på mig"

Risken finns att man drabbas av så kallad björnfrossa och darrar på handen.
– Jag sköt ett skott som tog i bakdelen, men den sprang i väg. När vi tog upp jakten igen hade den gått i en så kallad metkrok för att bevaka sina spår.
Plötsligt stod den i vegetationen tio meter ifrån dem. Jaktledarens sikte hade immat igen.
– Jag bara tog upp bössan och sköt mot det som rörde sig i siktet. Efter några skott som tog i huvudet var den död... det var hög puls på mig, det hade kunnat gå hursomhelst.
Nisse Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER