Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvångsomhändertog syskonen - i skolan

HÄR OMHÄNDERTAS BARNEN. Läraren Magnus Nyman var med när de tre syskonen omhändertogs och filmade händelsen. "En baksida av det svenska samhället och en mardröm för barnen", säger han.Foto: Privat
GÖTEBORG. Här tvångsomhändertar socialtjänsten de tre syskonen direkt från skolan i Marks kommun.
Händelsen filmades av läraren Magnus Nyman.
- De gick in mitt i verksamheten, superkorkat, säger han.
I dag beslutade förvaltningsrätten att de tre syskonen ska vara fortsatt omhändertagna enligt LVU.

FAKTA

Detta har hänt


Trebarnsfamiljens ärende är ett av dem som fått hård kritik av socialstyrelsen.
Barnen omhändertogs julen 2009 efter en polisanmälan från en släkting om att mamman slog barnen.
En anmälan som visade sig sakna grund och polisutredningen lades ner. Men kommunen släppte inte taget. Barnen placerades på institution. Först tillsammans med föräldrarna och till slut ensamma. Efter fyra månader fick de plötsligt komma hem igen och utredningen lades ner i slutet av 2010.
I våras beslöt socialtjänsten i Mark att ta upp den på nytt. Den här gången vägrade föräldrarna samarbeta. Hela utredningen bygger därför på de iakttagelser som de tidigare behandlingshemmen gjort.

GT har i flera artiklar uppmärksammat trebarnsfamiljen i Mark.
Den 19 maj tog vice ordförande i sociala utskottet, Tommy Karlsryd (S), beslutet om att de tre barnen på nytt skulle skiljas från sina föräldrar. Bland skälen påstår tjänstemännen att mamman är psykiskt sjuk och att läget var akut.
Beslutet togs över huvudet och under protester från ordföranden Mia Magné (C).
GT har talat med flera personer som känner familjen väl. Läraren Magnus Nyman är en av dem.
- De ringde först till skolan. Vår rektor frågade dem om de hade papper på att de fick hämta barnen. Då lade de på luren
En timma senare kom två män och en kvinna med beslutet i hand och tog med sig barnen, 4, 6 och 9 år, inför ögonen på de övriga eleverna.
- En del blev oroliga, berättar Magnus Nyman. Min yngste son har flera gånger frågat hur de kunde göra så.

Mycket kritisk

Magnus Nyman är starkt kritisk till socialtjänstens agerande.
- Jag kan inte se något konstigt med den här familjen, säger han. Föräldrarna för en Davids kamp mot Goliat och är utsatta för en stor psykisk stress. Det är läskigt.
Han vet hur hemskt barnen upplevde tiden i behandlingshemmen och hur oroliga de var över att kanske hamna där igen. Att ta dem från skolan har rubbat deras tillit, hävdar han.
Omhändertagandet beskrivs dock som lugnt. Barnen följde tysta, passiva och med slutna ansikten med de tre främmande vuxna.
- Som offerlamm, menar Magnus Nyman.
Socialchefen Magnus Andersson medger för TV4 Nyheterna Borås att omhändertagandet på skolan var olyckligt.

Fortsatt omhändertagna

På tisdagseftermiddagen beslutade förvaltningsrätten i Jönköping att de tre syskonen ska vara fortsatt omhändertagna enligt LVU. Beslutet i Marks kommun anses dessutom ha skett på ett lagligt sätt.
Rådmannen Jan Jansson fattade ensam beslutet om att de tre barnen, 4, 6 och 9 år gamla, inte får komma tillbaka till sina föräldrar. Dessutom får deras adress inte röjas eftersom domstolen anser att risken för att mamman i så fall hämtar hem dem är för stor.
Utredningen fortsätter därför på hemlig ort. Att den skulle göras i hemmet är uteslutet eftersom föräldrarna inte vill samarbeta.
Mia Magné(C), ordförande i socialutskottet, motsatte sig beslutet. Men rådmannen anser att det faktum att hon var i Göteborg är tillräckliga skäl för ett förhinder.