Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvåbarnsmamman avbröt stöld – får pris

"Det är civilkurage utan dess like." säger Antonin Hron, Johns Hrons far och instiftare av priset.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Tvåbarnsmamman blev slagen och spottad på efter att avbrutit en man som ska ha försökt stjäla en plånbok från en dam i Stockholms tunnelbana.
Kvällen den 16 augusti 1995 skulle 14-årige John Hron och hans kamrat tälta när fyra nynazistiska ungdomar dök upp. Kvällen slutade i tragedi. John Hron blev under lång tid misshandlad och torterad.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Tvåbarnsmamman blev slagen och spottad på efter att avbrutit en man som ska ha försökt stjäla en plånbok från en dam i Stockholms tunnelbana.

Nu får hon John Hrons insamlingsstiftelses pris för sin insats.

– Det är hennes agerande på nolltid som får oss att ge henne priset. Hon känner direkt att så inte får ske. Det är civilkurage utan dess like, säger Antonin Hron, Johns Hrons far och instiftare av priset.

Kvällen den 16 augusti 1995 tillbringade 14-årige John Hron och hans kamrat vid Ingetorpssjön utanför Kode, inte långt från Kungälv. De skulle tälta när fyra nynazistiska ungdomar dök upp. Kvällen slutade i tragedi: John Hron blev under lång tid misshandlad och torterad. Bland annat sparkade nynazisterna honom i huvudet under flera minuters tid. Dådet slutade med att John slängdes i vattnet - då ska han fortfarande ha varit vid liv.

Alla gärningsmän dömdes för olika grad av delaktighet i dådet. En av männen dömdes till fem års fängelse för mord.

Pris till modig kvinna

Det har nu gått snart 21 år sedan mordet ägde rum. Årligen delar John Hrons insamlingsstiftelse ut ett pris om 50 000 kronor i Johns minne. Priset delas ut till "Personer eller andra sammanslutningar som på ett aktivt sätt motverkar eller har motverkat våldet i det svenska samhället."

Och i år går alltså priset till den kvinna som blev misshandlad efter att ha ingripit mot en man som ska ha försökt stjäla en dams plånbok. Det fega dådet - där gärningsmannen slog och spottade på mamman som var ute tillsammans med sina barn - fångades på film.

Priset delas ut på onsdag på Götaplatsen under Göteborgs kulturkalas, vid årsdagen av mordet på John Hron. Kvinnan kommer personligen ta emot priset.

– Hon kommer till Göteborg tillsammans med sina barn, säger Antonin Hron.

Musikern Mikael Wiehe kommer uppträda vid ceremonin.

"Helt enormt"

Antonin Hron är imponerad av det mod och det civilkurage som kvinnan visade i samband med händelsen.

– När man såg det här och följde det här så tänkte man direkt: vilken kvinna, vilken mamma. Det är helt enormt. Sedan blev ju det här mannen haffad till slut. Det tog inte lång tid innan polisen fick tag i honom, säger Antonin Hron.

Juryns motivering lyder så här:

"(Hon) tilldelas John Hrons pris på 50 000 kr för sitt ofattbara civilkurage och sitt personliga mod. (Hon) har på tusendals av en sekund förvandlat hela riket till beundran för sitt handlande och agerande och inte minst för visad medmänsklighet.

(Hon) förtjänar respekt och heder för sin insats."

Mannen som attackerade småbarnsmamman dömdes till två månaders fängelse för misshandel och ofredande. Däremot friades han för försök till grov stöld gentemot den dam som händelsen hade sin upprinnelse i.