Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två tonåringar åtalas efter misshandel i epatraktor

En film från misshandeln har spridits
Misshandeln filmades och lades ut på nätet. Foto: Skärmdump
Filmen visar hur pojken får en spark mot huvudet. Foto: Skärmdump

En film från en misshandel i Kil väckte mycket uppmärksamhet efter att ha spridits i sociala medier.

I klippet ses en tonåring i epatraktor bli slagen av en annan tonåring. 

Nu åtalas två tonåringar för den uppmärksammade misshandeln, uppger Aftonbladet.

– Det har varit någon sorts pågående konflikt mellan två grupperingar, och sen har det väl utmynnat i det som skedde, säger åklagare Sara Nerman.

Det var den första maj som händelsen som filmades och spreds på nätet inträffade. I filmen ser man hur en ung man i epatraktor utsätts för en misshandel av en annan ung man. Filmen avslutas med att gärningsmannen sparkar killen i epatraktor i ansiktet genom den nervevade rutan innan han lyckas gasa i väg.

– Jag kan tycka att det är beklagligt med den här spridningen. Det har skapat mycket uppståndelse med väldigt tråkiga kommentarer i kommentarsfälten, säger åklagare Sara Nerman till Aftonbladet.

När GT tidigare i år besökte Kil menade dock rektor Patrick Backman att debatten som varit främst har synts på sociala medier.

– Det här är främst en debatt utanför Kil, har rektor Patrick Backman tidigare sagt till GT.

Två åtalas

Två tonåringar åtalas nu för misshandel av föraren av epatraktorn, någon som Aftonbladet först berättade om. Enligt åtalet ska tonåringarna både utdelat sparkar, slag och tagit ett hårt grepp om förarens hals. En av dem åtalas även för att ha hotat passagerare i epatraktorn, skriver Aftonbladet.

Enligt åklagaren ska uppsprunget till misshandeln vara en konflikt i Kil.

– Det har varit någon sorts pågående konflikt mellan två grupperingar, och sen har det väl utmynnat i det som skedde, säger Sara Nerman till Aftonbladet.

Det ska i utredningen finnas uppgifter om att de åtalade ska ha utsatts för rasistiska påhopp då dessa har invandrarbakgrund. När GT tidigare besökte Kil och knackade på hemma hos den ena tonåringen som misstänks ligga bakom misshandeln sa dennes bror att syskonet utsatts för påhopp.

– De var på väg att köra på dem med epatraktorn. Och sen har de sagt ”jävla invandrare” och sånt. Det är klart man blir arg. 

Hävdar självförsvar

Den misshandlade epaföraren delade dock inte alls den bilden av händelseförloppet och förnekar att det ska ha funnits rasism med i bilden.

– Det stämmer inte alls. Jag stod ju helt stilla på vägen, har han tidigare sagt till GT.

Rättegången ska hållas i Värmlands tingsrätt i mitten av augusti och om de åtalade tonåringarna döms är straffvärdet ungdomstjänst.

– De medger till viss del vissa saker, och den ena menar att det här är något som man gjort i självförsvar för att man blivit påhoppad, förföljd och kränkt, säger Sara Nerman till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet ska den ene åtalade tonåringen berättat för polisen att han ångrade sig och var orolig att den misshandlade föraren skulle skadats svårt och fått en hjärnskada.

Epaföraren skadades dock inte allvarligt i samband med misshandeln.