Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två terrorister dömda – nu jagas Yasser, 27

Två män dömdes till livstids fängelse för terroristbrott på måndagen. Nu jagas den tredje man som misstänls för inblandning i den brutala avrättningen: Yasser Sadek, 27. "Den dag han fastnar i någon spärr någonstans så lär vi bli varse det", säger cehfsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström,.

Foto: Robin Aron

De två männen dömdes av Göteborgs tingsrätt.

Foto: Per Wissing
Det rör sig om Al Amin Sultan, 30... Foto: Robin Aron

... och Hassan Al-Mandlawi, 32.

Foto: Robin Aron

Två män fick halsen avskurna inför kameran i Syrien.

Terroristbrott, enligt tingsrätten, som dömer två göteborgare till livstids fängelse.

Nu söks den tredje, 27-årige Yasser Sadek, över hela världen för delaktighet i samma brutala avrättning.

– Den dag han fastnar i någon spärr någonstans så lär vi bli varse det, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Den brutala avrättningen har chockat det rättsliga Sverige. Åklagaren själv har beskrivit filmen som visar när två män får halsen avskurna i Syrien våren eller sommaren 2013 som det värsta hon sett under 28 år som åklagare.

En av de dömdas advokater, Hans Gaestadius, höll med åklagaren och gick ett steg längre: eventuellt rör det sig om de brutalaste brott som visats i en svensk rättssal, menade han.

Under måndagen föll domarna mot de två: livstids fängelse för terroristbrott.

I Syrien

Men en misstänkt är fortfarande på fri fot. Det är 27-årige Yasser Sadek från Göteborg. Som GT tidigare kunnat berätta befinner han sig, enligt släktingar, i Syrien.

– Han åkte ner redan sex månader innan polisen kom, runt nyår, har en nära släkting sagt och beskrivit anklagelserna mot honom som grundlösa.

Det var den 23 juli i år som polisen, i samarbete med Säkerhetspolisen, slog till mot flera adresser i Göteborg. Två män greps och anhölls senare misstänkta för terroristbrott.

Den 27-årige Yasser Sadek var först anhållen i sin frånvaro, häktades senare i sin utevaro och efterlystes internationellt för medhjälp till samma brott.

– Det är falskt, säger en nära släkting om anklagelserna.

Storebror dog

Den efterlyste 27-åringen är yngre bror till en annan göteborgare - Nabil Sadek - som dog i Syrien för ett år sedan. Men den yngre brodern avskräcktes uppenbarligen inte utan har nu själv åkt ner.

Enligt den svenska folkbokföringen utvandrade Yasser redan i april förra året. Tidpunkten sammanfaller ganska precis med när hans äldre bror Nabil åkte ner till Syrien för att ansluta sig till striderna på terrororganisationen IS sida.

Redan tre månader senare dog Nabil i Syrien.

Släktingarna i Sverige tillbakavisar uppgifterna om att nu också den yngre brodern strider för IS

– De säger för mycket, säger en släkting om uppgifterna att han sympatiserar med terrororganisationen.

Hans äldre bror, Nabil, dog ju där helt nyligen. Hur ser du på att hans yngre bror nu också åkt ner?

– Man kan dö närsomhelst eller hursomhelst - i en bilolycka eller i en hjärtattack. Man vet aldrig hur man dör. Inom vår religion tänker vi inte på det.

Innerst inne gör man väl det ändå?

– Man gör det, men ändå vet vi att när Gud vill ta våra själar, då gör han det när som helst. Man blir ledsen och saknar den personen men mer än så kan man inte göra, säger släktingen.

"Inte ett livstecken"

Expressen har under en längre tid sökt Yasser Sadek. Och hans advokat Claes Östlund har säger att de inte haft någon kontakt.

– Nej. Inte ett livstecken, säger Claes Östlund.

Däremot närvarade Claes Östlund under två av rättegångsdagarna då de två huvudåtalade stod inför rätta. Detta för att, utifall att hans klient grips och ställs inför rätta, ska kunna företräda sin klient korrekt.

– Han vet ju ingenting mer om detta än det han väl får via andra kanaler. Han håller sig väl undan misstänker man väl på goda grunder, säger Claes Östlund.