Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två svenskar dödade i Syrien: Blev chockad

I förrgår dödades ytterligare två svenska frivilliga i Syrien-kriget. En 23-årig man från Bergsjön i Göteborg och hans kamrat från Stockholm ska ha avlidit av sina skador, enligt uppgifter till GT.
Foto: Facebook

BEIRUT. I förrgår dödades ytterligare två svenska frivilliga i Syrien-kriget.

En 23-årig man från Bergsjön i Göteborg och hans kamrat från Stockholm ska ha avlidit av sina skador, enligt uppgifter till GT. 

– Jag blev chockad när jag läste på Facebook att han omkommit. Jag vet att han ville åka till Syrien för att hjälpa släkt och vänner där, säger en barndomsvän om 23-åringen.

De nu aktuella dödsfallen innebär att totalt omkring 17 svenskar eller män bosatta i Sverige dött i striderna under inbördeskriget i Syrien.

23-åringen från Göteborg och stockholmaren uppges på jihadisternas egna sajter ha dött i strider i norra Syrien. Uppgifterna kommer från deras kamrater på plats i staden Aleppo. 

Enligt uppgifter till GT hamnade de två svenskarna i en intern strid med andra rebellgrupper och dödades. Detta är de första kända fallen av svenska jihadister som dödats i en sådan intern strid.

- Det var en strid mot grupper från Fria Syriska Armén och inte mot regimen. En av dem blev allvarligt skadad och dog senare och den andre dog direkt, säger en källa.

På flera Facebook-sidor hyllas de döda svenskarna som ”martyrer”. Det är samma vänner och släktingar som tidigare hyllat andra dödade ”jihadister”. 

Utöver de döda ligger det flera skadade svenskar på sjukhus i Turkiet, säger en uppgiftslämnare till GT.

Hittills har alltså minst 17 svenska medborgare, de flesta med arabisk bakgrund, dödats i strider i Syrien. De flesta kommer från Stockholm och Göteborg.

Säkerhetspolisen, Säpo, har gjort bedömningen att minst 75 personer från Sverige åkt till Syren för att ansluta till al-Qaida-inspirerade grupper. 

– Vi är bekymrade över att antalet resande på så kort tid ökat till ett land som Syrien, där det sker förfärliga saker, och vi behöver få upp det här på agendan, förklarade chefen för Säpo, Anders Thornberg, vid en pressträff i december. 

"Hjälpa släktingar"

De flesta utlänningar, inklusive svenskarna, tillhör terrorstämplade gruppen Islamiska staten av Irak och Syrien ISIS. Resten av den beväpnade oppositionen, inklusive Fria Syriska armén och terrorgruppen al-Nousrafronten försöker driva bort ISIS från Syrien till Irak.

23-åringen från Bergsjön är enligt en barndomskompis född och uppvuxen i Sverige, men åkte till Syrien för att "hjälpa släktingar och närstående där nere".

– Hans föräldrar kommer från Syrien. Jag vet att han ville åka för att göra en insats, men på vilket sätt han skulle hjälpa till vet jag inte. Jag vet heller ingenting om hur han dött, säger vännen.

– Vi spelade fotboll när vi var små, men var inte nära vänner, berättar han. Jag blev chockad när jag läste på Facebook att han avlidit. Jag skrev till honom på Facebook för bara två veckor sedan och undrade hur det gick för honom. Han svarade bara kort att det var bra. 

Enligt uppgift ska det ha hållits en minnesstund för 23-åringen under fredagskvällen.

Ingen information

Utrikesdepartementet, UD, hade under fredagskvällen ingen kännedom om de svenska offren i Syrien.

– Vi har inga sådana uppgifter, men det säger inte så mycket, förklarar Erik Wirkensjö på UD:s pressjour. Våra normala kanaler fungerar inte beroende på situationen i landet. Just nu är det svårt att kunna bekräfta dödsfall. Vår ambassad i Damaskus jobbar från vårt konsulat i Beirut och de följer ju situationen i den mån de kan. Det finns förstås en möjlighet att det kommer fram uppgifter framöver. 

Inte heller Göteborgspolisen eller Rikskriminalpolisen har fått information om de avlidna svenskarna.

 - Jag känner inte till något om detta. Vi borde ha fått reda på om svenska medborgare utomlands hade omkommit. Jag kan inte säga om det stämmer överhuvudtaget, säger Jonas Palm vid Rikskriminalpolisen.

ISIS-krigare har på senare tid förlorat flera samhällen i norra Syrien och de har förskansat sig i städer längs turkiska gränsen. Den syriska oppositionen krävde för några dagar sedan att alla utländska krigare skulle lämna Syrien omedelbart. Men ISIS är en aktör som agerar självständigt från oppositionen och får sina order från al-Qaidas emir i Irak, Abou Omar al-Baghdadi. 

Inte heller Turkiet vill ha med dem att göra. Rebellkällor uppger för Expressen att turkisk underrättelsetjänst letar med blåslampa efter ISIS-sårade krigare. Så fort turkarna får information om skadade som tillhör ISIS på turkiska sjukhus arresteras de, säger en källa.