Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två smittade av legionella – från vatten i lägenheter

Man har konstaterat att den ena personen som insjuknat gjort det på grund av legionella-bakterier i dricksvattnet. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Prover på vattnet i och kring de drabbade lägenheterna analyseras. Foto: Colourbox

Två personer i Trollhättan har smittats av legionella.

Det är konstaterat att bakterien finns i de drabbades lägenhetsvatten. 

Smittskyddsläkare har larmat Trollhättans kommun om bakterien.

– Måndagen den sjätte november tog vi prover. I fredags, den 17:e november, fick vi svar som visade att det fanns legionella i vattnet vilket vi meddelade fastighetsvärden, säger Ami Hammar, miljöinspektör vid Trollhättans stad, till Hem & Hyra.

Det var alltså i början av november som den första personen insjuknade.

Nu har av allt att döma ytterligare en person insjuknat.

– Lägenheten ligger i närheten av den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men de båda bostäderna tillhör samma vattensystem. Vi har tagit prover, skickat dem på analys och väntar nu på svar. När vi får svar vet vi om vattnet i den här personens lägenhet också bär på legionella, säger Ami Hammar till Hus och Hem.

Farlig för vissa

Legionella eller legionärssjukan är inte farlig för majoriteten, men kan leda till allvarlig sjukdom för folk i vissa "riskgrupper". Det handlar framför allt om äldre personer och sådana som har nedsatt immunförsvar.

 

LÄS MER: Peter från Göteborg nära att dö i legionella  

 

Trollhättans stad ser allvarligt på att man nu av allt att döma har bakterien i sitt vattensystem och en mängd åtgärder sätts nu in.

Letar efter källan

Smittskyddsenheten ska analysera om de båda drabbade bär på samma typ av legionella som man hittat i vattensystemet. Fastighetsvärden har anlitat en VVS-firma och en saneringsfirma som ska gå igenom vattensystemet.

Man har ännu inte hittat källan till smittan, men några ställen har upptäckts där vattnet står stilla i rörsystemen och man misstänker att smittan kan finnas där.

Saneringen börjar under onsdagen av VVS-systemen i de aktuella hyresfastigheterna.

Legionella-bakterien är relativt ovanlig i Sverige, men ungefär 100-150 personer insjuknar per år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!