Man har konstaterat att den ena personen som insjuknat gjort det på grund av legionella-bakterier i dricksvattnet. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIXMan har konstaterat att den ena personen som insjuknat gjort det på grund av legionella-bakterier i dricksvattnet. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Man har konstaterat att den ena personen som insjuknat gjort det på grund av legionella-bakterier i dricksvattnet. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Prover på vattnet i och kring de drabbade lägenheterna analyseras. Foto: ColourboxProver på vattnet i och kring de drabbade lägenheterna analyseras. Foto: Colourbox
Prover på vattnet i och kring de drabbade lägenheterna analyseras. Foto: Colourbox

Två smittade av legionella – från vatten i lägenheter

Publicerad

Två personer i Trollhättan har smittats av legionella.

Det är konstaterat att bakterien finns i de drabbades lägenhetsvatten. 

Smittskyddsläkare har larmat Trollhättans kommun om bakterien.

– Måndagen den sjätte november tog vi prover. I fredags, den 17:e november, fick vi svar som visade att det fanns legionella i vattnet vilket vi meddelade fastighetsvärden, säger Ami Hammar, miljöinspektör vid Trollhättans stad, till Hem & Hyra.

Det var alltså i början av november som den första personen insjuknade.

Nu har av allt att döma ytterligare en person insjuknat.

– Lägenheten ligger i närheten av den första som drabbats. De handlar inte om samma huskropp men de båda bostäderna tillhör samma vattensystem. Vi har tagit prover, skickat dem på analys och väntar nu på svar. När vi får svar vet vi om vattnet i den här personens lägenhet också bär på legionella, säger Ami Hammar till Hus och Hem.

Farlig för vissa

Legionella eller legionärssjukan är inte farlig för majoriteten, men kan leda till allvarlig sjukdom för folk i vissa "riskgrupper". Det handlar framför allt om äldre personer och sådana som har nedsatt immunförsvar.

 

LÄS MER: Peter från Göteborg nära att dö i legionella  

 

Trollhättans stad ser allvarligt på att man nu av allt att döma har bakterien i sitt vattensystem och en mängd åtgärder sätts nu in.

Letar efter källan

Smittskyddsenheten ska analysera om de båda drabbade bär på samma typ av legionella som man hittat i vattensystemet. Fastighetsvärden har anlitat en VVS-firma och en saneringsfirma som ska gå igenom vattensystemet.

Man har ännu inte hittat källan till smittan, men några ställen har upptäckts där vattnet står stilla i rörsystemen och man misstänker att smittan kan finnas där.

Saneringen börjar under onsdagen av VVS-systemen i de aktuella hyresfastigheterna.

Legionella-bakterien är relativt ovanlig i Sverige, men ungefär 100-150 personer insjuknar per år.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER