Två ryska krigsfartyg kränkte Sveriges kust

Hör försvarsministern kommentera kränkningen vid Vinga.
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två ryska krigsfartyg kränkte under måndagen den 14 september Sveriges västkust vid Vinga, rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida. 

– Det är naturligtvis ett brott och det är en kränkning av svenskt territorium, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TV4 Nyheterna

Måndagen den 14 september i förra veckan manövrerade två ryska korvetter in på svenskt territorialvatten utanför Vinga, på Västkusten, rapporterar Försvarsmakten i en uppdatering på sin hemsida. 

Intrånget ska ha varat under 11 minuter. 

Rysslands korvetter är stora och välutrustade fartyg. Det finns två klasser Steregusjtjij som togs i tjänst 2007 och den modernare Gremjasjtjij-klassen från och med 2017. De har en längd på 105 respektive 106 meter, uppger DN.

Experten: ”Kan vara ett test”

Jonas Kjellén, analytiker på enheten för säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut:

– Det här är top of the line vad gäller örlogsfartyg, säger han och fortsätter:

– De har ett kvalificerat luftvärnsrobotssystem och är tämligen moderna. Det mest moderna man har i Östersjömarinen av den storleksklassen.

Han säger att det svårt att bedöma om det är en medveten kränkning eller inte, men utesluter alltså inte att det handlar om ett misstag.

– Det kan vara ett test, en provokation. Är man försiktig ska det inte vara några problem, är man oförsiktig kan man komma in där. 11 minuter låter som en ganska lång tid, så från den ryska sidan borde man förstå ganska snabbt att man är på fel sida, säger Jonas Kjellén.

Det ska röra sig om ryska korvetter. Obs, genrebild som inte har med händelsen att göra.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Sverige har kallat upp representant för ryska ambassaden

Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister, säger till TV4 Nyheterna:

– Det är naturligtvis ett brott och det är en kränkning av svenskt territorium. Utrikesdepartementet har kallat upp en representant för den ryska ambassaden i Stockholm och talat om att det här är ingenting som vi accepterar, säger Hultqvist.

Hur gjorde Sverige för att få de här fartygen att lämna svenskt vatten? 

– Man kontaktade dem via radio och man fick till slut svar och då lämnade man svenskt vatten, säger Peter Hultqvist till TV4 Nyheterna. 

– Det är en kränkning. Det är inte acceptabelt enligt det regelverk som finns och därför måste vi reagera. Därför har man också kallat upp en representant för den ryska ambassaden. 

Sverige tecknar försvarssamarbete med Norge och Finland

Under onsdagen så offentliggjorde Försvarsmakten ett försvarssamarbete med Finland och Norge kring Nordkalotten. Ryssland har en hög militär närvaro i området. Meningen är att de nordiska länderna ska öva tillsammans, hjälpa varandra genom att dela information och underrättelser kring säkerhetsläget, rapporterar TV4 Nyheterna

Peter Hultqvist undertecknade tillsammans med sin norska och finska kollega det historiska avtalet i norska Porsanger, ett avtal som även innebär att länderna ska stödja varandra militärt i kris och konflikt. 

– Det vi ser är en ökad militär rysk upprustning i Murmansk, säger Peter Hultqvist till TV4 och menar att den ryska militära upprustningen sker i hela det arktiska området. 

Ryssland har bland annat haft kärnvapenbestyckade ubåtar utanför Narvik i Norge.  

– Vi har sett ett operativt läge som påminner om Kalla Kriget, säger Peter Hultqvist.

Ryska kärnvapensubåtar utanför Norges kust

Fredrik Westerlund, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, instämmer i bilden av att Ryssland har ökat sin marina förmåga under senare år. Detta samtidigt som det säkerhetspolitiska läget är fortsatt spänt.

– Den försämring av relationerna mellan Ryssland och väst i och med den illegala annekteringen av Krim 2014, den består ju. De senaste veckorna så har ju också stämningen försämrats på grund av användandet av ett kemsikt stridsmedel, i och med mordförsöket på Aleksej Navalnyj, säger Westerlund.

Sedan 2014 har man också sett en ökad aktivitet, framförallt övningsaktivitet, i Västeuropa.

– Det innebär att det är mer verksamhet i luften och på havet. Sen har man från Ryssland valt att tydligt markera sitt missnöje med framför allt amerikansk närvaro i Östersjön och Svarta havet. Jag uppfattar inte att Sverige är särskilt utsatt i det avseendet, det är mer generellt så att man använder militära plattformar för att sända signaler och hävda sin suveränitet och sin intressesfär, säger Westerlund.

Natomedlemskap skulle provocera

Att Ryssland skulle provoceras av Sveriges försvarssamarbete med Finland och Norge, tror inte Fredrik Westerlund.

– I sig är det inte provocerande. Så länge det ersätter ett Natomedlemskap så är det bättre ur det ryska perspektivet. Det man från rysk sida däremot har varit tydlig med är att ett svenskt, eller ett finskt, Natomedlemskap skulle uppfattas som en provokation.

Vem som har den högsta militära kapaciteten – Nato eller Ryssland – är dock inte helt självklart, fortsätter Westerlund:

– Nato har överväldigade militära styrkor men Rysslands är mycket mer tillgängliga. I ett kort tidsperspektiv har Ryssland en klar fördel. Man har större förband som står i hög beredskap, samtidigt som alla de förbanden lyder under ett överordnat befäl. Men när väl Nato fått tillfälle att mobilisera sina förband, då har man ett klart övertag. 

Ett danskt statsfartyg passerade in på svenskt vatten den 16 september, två dagar efter de ryska fartygen. Försvarsmakten har rapporterat händelserna till regeringskansliet.