Två män påträffades skjutna i Majorna på lördagskvällen. Foto: Anders YlanderTvå män påträffades skjutna i Majorna på lördagskvällen. Foto: Anders Ylander
Två män påträffades skjutna i Majorna på lördagskvällen. Foto: Anders Ylander
Båda männen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Foto: Anders YlanderBåda männen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Foto: Anders Ylander
Båda männen fördes till sjukhus med allvarliga skador. Foto: Anders Ylander
Enligt uppgifter till GT så blev männen skjutna i huvudet och skottlosnsingen var gängrelaterad. Foto: Anders YlanderEnligt uppgifter till GT så blev männen skjutna i huvudet och skottlosnsingen var gängrelaterad. Foto: Anders Ylander
Enligt uppgifter till GT så blev männen skjutna i huvudet och skottlosnsingen var gängrelaterad. Foto: Anders Ylander
En bensinmack stängdes i samband med skjutningen. Foto: Anders YlanderEn bensinmack stängdes i samband med skjutningen. Foto: Anders Ylander
En bensinmack stängdes i samband med skjutningen. Foto: Anders Ylander
Innanför avspärrningen står en svart BMW och blodspår finns på platsen. Foto: Anders YlanderInnanför avspärrningen står en svart BMW och blodspår finns på platsen. Foto: Anders Ylander
Innanför avspärrningen står en svart BMW och blodspår finns på platsen. Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Två personer skjutna i Majorna

Publicerad

Två män sköts under ett skottdrama i Majorna på lördagskvällen.

Enligt polisen tillhör båda mannen "gängkonstellationer i Göteborg" – och polisen bekräftar att en av dem sköts i huvudet.

På söndagseftermiddagen uppgavs männens tillstånd vara kritiskt livshotande.

Det var strax innan klockan 21.25 som polisen fick larm om att två män hade blivit skjutna vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna, Göteborg.

Uppgifter till GT i natt gjorde gällande att båda männen var skjutna i huvudet.

– Det jag vet är att den ene personen var så pass rekorderlig att det var han som larmade att de båda hade blivit beskjutna, sa Christer Fuxborg på söndagsmorgonen.

"Ej kopplat till gängkriget"

De skjutna männen fördes på kvällen till sjukhus. En av de två skjutna männen ska enligt polisen ha sprungit till en bensinmack och berättat att han och hans kompis blivit beskjutna. Då satt den andre kvar i bilen.

Enligt uppgifter till GT var polisen under natten oroliga för gängsammandrabbningar på Sahlgrenskas akutmottagning. Enligt Christer Fuxborg var det dock lugnt.

– Det har inte varit stökigt, men det har varit en del anhöriga på plats där av förklarliga skäl. Men inget stök alls eller något sådant. Vi hade mycket resurser där initialt, men efterhand har vi kunnat plocka bort patrullerna då, säger han.

Uppgifter till GT gjorde också gällande att skottlossningen hade med den pågående gängsammandrabbningen i Göteborg att göra. Det är dock ingenting som polisen kan bekräfta.

– Nej, i nuläget kopplar vi inte till det i alla fall. Däremot kan man konstatera att de skjutna är kända av oss sen tidigare, de har en tillhörighet till någon gängkonstellation i Göteborg, men om det har med rivaliteten med gängen att göra är för tidigt att säga. Det är något vi tittar på nu, säger Christer Fuxborg.

Blodspår vid bilen

Polisen arbetade under söndagsmorgonen med att få en bild av vad som har hänt. I nuläget har man inget motiv till skjutningen, och ingen var vid 12.30-tiden gripen för skjutningen, och läget för männen var allvarligt men stabilt.

Under söndagseftermiddagen kom dock nya besked från Sahlgrenskas presstjänst.

– Det är kritiskt livshotande tillstånd på båda två, säger pressjouren på sjukhuset.

Enligt Christer Fuxborg har båda skador i huvudet:

– Båda två har skador i huvudet. Den ena mannen har skottskador och mannen som springer in på Shell för att larma polisen har skador i huvudet.

Vid 23.00-tiden på kvällen hade polisen spärrat av ett stort område på platsen där skottlossningen ägde rum. En bensinstation var stängd och vid platsen stod en övergiven svart BMW. Utanför bilen ska det ha funnits blodspår.

"Blev bråk"

Skottlossningen har skrämt upp många som bor i området. Sanna Arbman, 23, gick förbi platsen några minuter innan skottlossningen.

– Jag såg två personer i en bil som stannade, vevade ner rutan och hade en hätsk ordväxling med en man på vägbanan bredvid. Vi lämnade platsen när det blev bråk, säger hon.

– Jag börjar känna mig otrygg, säger Ellioth Adolfsson, 20, som bor i området.

Under 2014 inträffade ett 50-tal skjutningar i Göteborg, och året innan var det ungefär 60 skottlossningar – varav åtta slutade i dödlig utgång. I september 2013, efter den 27:e skottlossningen, begärde polisen en nationell förstärkning för att lösa morden. I december samma år begärde de att förstärkningen skulle förlängas.

Även 2012 sköts det 33 gånger i Göteborg och året innan 24 gånger.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER