Två personer skadades vid en knivattack på en spårvagnshållplats i Göteborg. Foto: Robin AronTvå personer skadades vid en knivattack på en spårvagnshållplats i Göteborg. Foto: Robin Aron
Två personer skadades vid en knivattack på en spårvagnshållplats i Göteborg. Foto: Robin Aron
Polisen jagar en misstänkt gärningsman. Foto: Robin AronPolisen jagar en misstänkt gärningsman. Foto: Robin Aron
Polisen jagar en misstänkt gärningsman. Foto: Robin Aron
En av de skadade har allvarliga skador och vårdas på Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Robin AronEn av de skadade har allvarliga skador och vårdas på Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Robin Aron
En av de skadade har allvarliga skador och vårdas på Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Robin Aron
Två personer knivskadades på måndagskvällen i Göteborg. Foto: Jonathan BerntssonTvå personer knivskadades på måndagskvällen i Göteborg. Foto: Jonathan Berntsson
Två personer knivskadades på måndagskvällen i Göteborg. Foto: Jonathan Berntsson

Två personer skadade i knivattack

Publicerad

Två män har blivit knivskadade vid en spårvagnshållplats i Tynnered i Göteborg. Situationen var rörig – och polisen jagar en ensam gärningsman.

– En person är allvarligt skadad, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Polisen hade på tisdagsmorgonen ännu inte gripit någon för knivskärningen.

Larmet kom till polisen klockan 20.47 på måndagen. Händelsen rubriceras som grov misshandel – och två män har blivit knivskurna.

En man fördes i ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset och en annan man omhändertogs av ambulanspersonal på platsen.

– Det kommer in uppgifter efter hand. Fakta är att två personer är skadade. Det är utan tvekan knivskador, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Initiala uppgifter talade om att även en tredje person knivskurits. Det visade sig vara fel.

– Allting ändras hela tiden, säger Stefan Gustafsson.

Vid 21.50-tiden uppger Stefan Gustafsson att den ene mannen är lindrigt skadad och den andre allvarligt skadad.

– Den personen är avförd till sjukhus. Det ska vara allvarligt men stabilt. Han har inte hörts.

Slogs på spårvagnen

Polisen söker efter gärningsmannen. Han ska ha hoppat av en spårvagn vid Opaltorget där han attackerade offren med kniv.

– Allt pekar på att det är en ensam gärningsman. De som har blivit skadade har troligtvis färdats på spårvagnen tillsammans med gärningsmannen, säger Stefan Gustafsson.

Det är oklart om personerna varit i sällskap på spårvagnen eller inte.

– Det är inte klarlagt, utan de har varit på samma spårvagn. Vad som har föranlett det hela vet jag inte, säger Stefan Gustafsson och tillägger:

– Vi vet nu också att de här två offren har bråkat med gärningsmannen på spårvagnen. Det har varit handgemäng. Bråket har startat på spårvagnen, men det är ingen kniv inblandad då. Det är först när de kommer av spårvagnen som uppgifter om att någon knivskurits kommer.

Enligt polisen har en man knivskurits i närheten av Opaltorget efter spårvagnsfärden. Den andre mannen ska då, enligt vittnen, ha försökt att fly och blivit jagad av knivmannen. Mannen hittades sedan skadad vid Opalkyrkan i närheten.

– Det troliga scenariot är att gärningsmannen sprungit efter.

De första rapporterna sa att den misstänkte även hade setts med ett pistolliknande föremål. Något som senare dementerades av polisen.

Söker vittnen

En förundersökning om grov misshandel har inletts.

– Vi behöver tid på oss att reda ut det här. Det är väldigt rörigt där ute, säger Stefan Gustafsson.

Polis har samlat vittnen till händelsen i Opalkyrkan för att få en bild av det som hänt. Opaltorget spärrades av efter gärningen, men vid 22.30-tiden var avspärrningen hävd.

Har ni gjort några tekniska fynd?

– Ja, det har vi. Men vi har såvitt jag vet inte hittat något vapen.

Stefan Gustafsson förklarar att polisen även söker fler vittnen som kan ha sett något i samband med händelserna.

– Vi kan aldrig få för många vittnen. Vi uppmanar alla som har sett något att höra av sig. Uppgifter som kan leda fram till en identifiering av gärningsmannen till exempel eller att vi får reda på var han tagit vägen, säger han.

För polisen handlar det om att ringa in gärningsmannen som person.

– Vi måste få en bra bild av honom och det tar tid.

Under tisdagen kommer polisen att förmodligen att kunna förhöra den svårast skadade och man ska även gå igenom de övervakningsfilmer som finns från spårvagnen.

Sahlgrenskas pressjour meddelade på tisdagsmorgonen att den knivskurne mannens tillstånd är allvarligt men stabilt.

Polisen nås på 114 14.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Joakim Magnå

Joakim Magnå
Joakim Magnå
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER