Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två gripna efter helikopterjakt

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: Google maps

Ett vittne såg tre personer stjäla ett släp med en minigrävare på Orust i natt. Vittnet larmade polisen – och satte sig i bilen för att själv följa efter tjuvarna.

– Stor eloge till vittnet som är väldigt aktiv och hjälper oss att komma de här tjuvarna på spåren, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Två av de tre personerna är nu gripna efter jakt med både helikopter och hundpatrull.

Strax efter elva natten till onsdag fick polisen larm om en stöld av en minigrävare på ett släp som kör från Henån på Orust. 

– Vittnet ringer till polisen berättar vad den ser och sätter sig dessutom i bilen och följer efter de här personerna som inte kan köra så snabbt med släpet med en minigrävare, säger Christer Fuxborgs, polisens presstalesperson, till GT. 

– Vittnet ger positioner under resans gång och när de tre misstänkta inser att det är förföljda kör de in på en väg med återvändsgränd, ställer bilen och släpet och springer till skogs.

Helikopter och hundpatrull på plats

Helikopter, som varit engagerad i ett annat ärende larmas till området. 

Hundpatrull kommer till platsen och lyckas spåra en person som grips. Helikoptern kan med värmekamera lokalisera en annan som även denne grips. Den tredje personen lyckas undkomma. 

– Det tar inte så lång tid innan hunden lyckas spåra en person och sedan hittar helikoptern, som tas i anspråk från ett annat ärende, en andra person med sin värmekamera och kollegerna kan komma att gripa även den. Den tredje personen är på lösen, säger Christer Fuxborg. 

”Stor eloge till vittnet”

Bilen, släpet med minigrävaren samt lite kläder som hittats i skogen tas i beslag. 

– Vi ska se om vi hittar något i bilen som kan avslöja något om den tredjes identitet. Men två av tre är så gott som något.

De två gripna tas in för vidare utredning och polisen vill tacka vittnet för hjälpen. 

– Stor eloge till vittnet som är väldigt aktiv och hjälper oss att komma de här tjuvarna på spåren. Annars hade vi gått bet på den och förmodligen inte vetat om att släpet med minigrävaren var borta förrän målsägaren hade upptäckt det, säger Christer Fuxborg.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)