Två personer dog efter knivdramat i Varberg

Publicerad

En knivman gick på söndagsförmiddagen till attack mitt i centrala Varberg.

Tre personer knivskars och en av dem, en äldre kvinna, avled av sina skador.

Även den misstänkte 24-åringen har avlidit, efter att ha skjutits av polis.

– Han vägrade släppa kniven, säger Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens rotel för grova brott.

På söndagsförmiddagen utspelade sig dramatiska scener i centrala Varberg när en man gick till attack med kniv.

Tre personer knivskars i attacken, enligt Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens rotel för grova brott. Den första attacken skedde utomhus mot en man i 40-årsåldern. Därefter blev en man i 20-årsåldern angripen.

Kvinnan, som är i 85-årsåldern, blev sedan attackerad och avled i sin bostad av skadorna.

Även den misstänkte gärningsmannen har avlidit.

– Han vägrade släppa kniven och då avlossade polisen varningsskott och senare även verkanseld, säger Lars Hamrén.

Den misstänkte avled klockan 12.25 på Varbergs sjukhus. Han kommer från Stockholmsområdet och är inte tidigare dömd för brott.

Knivskars i halsen

– Det vi vet nu är att offren och gärningsmännen inte är bekanta med varandra, säger Gith Thedvall.

Mannen i 40-årsåldern har allvarliga skador efter att ha blivit knivskuren i halsen och den yngre mannen bedöms ha lätta till allvarliga knivskador. De vårdas båda på intensivvårdsavdelning, deras skador betecknas inte som livshotande enligt Varbergs sjukhus.

Sökte av området

Attackerna skedde på flera platser i centrala Varberg och polisen har spärrat av stora områden. Larmet kom in klockan 10 på söndagsförmiddagen.

– Vi har många poliser på plats där och vi försöker bilda oss en uppfattning om vad som hänt, säger Gith Thedvall.

Letar ni efter någon ytterligare gärningsman?

– Det kan jag inte heller svara på, vi håller som sagt på att bilda oss en uppfattning.

Händelsen rubriceras i nuläget som försök till mord alternativt dråp. Det är i nuläget oklart hur många som bevittnat dramat.

– Det vet jag faktiskt inte, men en söndagsförmiddag i centrala Varberg kan man ju förmoda att det är en del folk ute, säger Gith Thedvall.

Ulf Gustavsson, 50, bor i närheten av brottsplatsen. Vid 10.30 på söndagsförmiddagen knackade polisen på hans lägenhetsdörr och sökte även igenom fastigheten.

– De undrade om vi hade sett någon man med kniv. Sedan sa de åt oss att stänga dörren, låsa och stanna i lägenheten. Någon timme senare kom de förbi igen och sa att faran var över.

"Släpp kniven!"

Michael, som inte vill uppge hela sitt namn eller sin ålder, bor i närheten av platsen där skottlossningen inträffade.

– Jag låg och sov när jag hörde hundar som skällde, jag hade hört sirener och så en stund innan men tänkte inte så mycket på det, det är ju max 50 meter från en polisstation, säger han.

Men när han tittade ut genom fönstret möttes han av en chockartad syn.

– Jag såg hur en polis kommer backande på gatan med dragen pistol. Han skrek "släpp kniven släpp kniven" och fortsatte att backa som om någon kom emot honom. Då höjde polisen pistolen och sköt några varningsskott. Personen fortsatte att gå mot polisen, och då sköt polisen. Då försvann han ner på marken. Polisen fortsatte att backa och helt plötsligt såg jag gärningsmannen komma hasandes mellan bilarna, mot polisen. Polisen fortsatte att skrika att han ska släppa kniven. Sen försvann båda ur min bild, man hörde ett skott och sen blev det väldigt tyst, säger Michael.

Bilderna har efter några timmar börjat sjunka in.

– Först tänkte jag inte så mycket på det, men ju mer tid som går desto mer börjar man greppa det. Då blir man rätt skakig. Det känns faktiskt väldigt olustigt. Det är ett lugnt område, det händer nästan ingenting, säger Michael.

"Då small det"

Hans-Olof Kjell, 72, bor precis där polisens konfrontation med mannen inträffade.

– Jag hörde massa ljud utanför när vi satt och åt frukost. Vi hade hört skrik så jag gick till fönstret. Då ser jag en polisman stå fem meter från min ruta med båda händerna runt sitt vapen. Han skrek åt mannen att han skulle stanna och sköt varningsskott. Sen sköts mannen, säger han.

Att se händelseförloppet bara några meter ifrån har lämnat avtryck.

– Man undrade ju vad det är frågan om, sen såg jag att det var poliser där och då förstod jag att det var något riktigt allvarligt. Och det är klart att när det bara är fem meter mellan så är det obehagligt när det smäller, säger Hans-Olof Kjell.

Mikael, 58, som bor i Varberg, var ute när skotten small av.

– Jag var på väg ner med mina hundar till hamnen, då blev jag och några till stoppade av polisen. De sa att det inte är säkert att gå där. Precis då small det tre-fyra gånger och poliserna sprang iväg, säger Mikael.

Enligt honom spärrades flera kvarter av och fortfarande vid 13-tiden ska en polishelikopter cirkulera ovanför Varberg.

– Man är ju inte så van vid sånt här precis, det är lite obehagligt när en sån här grej händer i Varberg, säger Mikael.

Skott har avslossats

Polisen bekräftar att man avlossat skott i samband med händelsen i Varberg.

– Det är en polis som skjutit, säger Fredrik Asp, stationsbefäl vid Varbergspolisen. 
Hur många skott polisen avlossat vet han i nuläget inte.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt Lars Hamrén tidigare okänd för polisen.

Är han dömd för något tidigare?

– Nej.

Kan ni säga något om motivet?

– Nej, det kan jag inte göra.

Vad gjorde han i Varberg?

– Vi tror oss veta varför han var i Varberg men vi avvaktar med det tills vi har hört lite folk runtomkring.

– Vi söker fortfarande vittnen som kan ha sett eller hört något i samband med detta.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER