Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två personer åtalade för halskedjeryckningar

Järntorget är en av platserna där ett flertal halskedjor har ryckts av människor.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Den senaste tiden har flera halskedjor ryckts av människor som rört sig ute på gatorna nattetid. 

Enligt GP åtalades under måndagen två unga män för tre av dessa stölder efter en husrannsakan, där den enes flickvän bar ett stulet smycka runt halsen. 

Under den senaste tiden har flera anmälningar om ryckta halskedjor i innerstaden, i närheten av Järntorget och långgatorna nått polisen och ett antal personer har gripits för det. 

Men att gripa är inte samma sak som att häktas eller dömas för brott – och stöldgodsen försvinner ofta snabbt.

– Ett problem är att de här sakerna snabbt försvinner. Det är sällan vi kan gripa dem med godset på sig och då kan det vara svårt att leda i bevis. I ett fall kan vi se på film (från övervakningskamera, reds anm.) hur en misstänkt person sväljer en guldkedja i samband med att han är på väg att gripas, säger Gustav Bergsten vid citypolisens rångrupp till GP. 

”Många olika personer”

Nu rapporterar GP att två personer under måndagen åtalats för fler sådana här stölder, efter en husrannsakan där den misstänktes flickvän hade på sig en stulen guldkedja.

De två männen i 20- respektive 25-årsåldern är sedan tidigare dömda för liknande brott, men nekar till de tre stölderna som de nu står åtalade för. 

Polisen tror dock inte att åtalet och häktningen av de två kommer att leda till att stölderna på nätternas gator kommer att upphöra. 

– Det rör sig om ganska många olika personer. Vi har en ganska bra bild av vilka det är som utför brotten och vi kan inte säga att vi tagit en liga som ligger bakom allt det här, säger Gustav Bergsten till GP. 

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)