Sorkhs skattkammare och Pärlans tyger är öppna även på natten, så att de nattaktiva djuren kan handla när de passar dem bäst. Foto: AnonymouseSorkhs skattkammare och Pärlans tyger är öppna även på natten, så att de nattaktiva djuren kan handla när de passar dem bäst. Foto: Anonymouse
Sorkhs skattkammare och Pärlans tyger är öppna även på natten, så att de nattaktiva djuren kan handla när de passar dem bäst.  Foto: Anonymouse
Butikerna låg kvar på samma plats, även efter nattens uppmärksammade presentation. Foto: AnonymouseButikerna låg kvar på samma plats, även efter nattens uppmärksammade presentation. Foto: Anonymouse
Butikerna låg kvar på samma plats, även efter nattens uppmärksammade presentation.  Foto: Anonymouse
Konstkollektivet Anonymouses logotyp, som pryder fasaderna i anslutning till deras installationer. Foto: Instagram/anonymouse_mmxKonstkollektivet Anonymouses logotyp, som pryder fasaderna i anslutning till deras installationer. Foto: Instagram/anonymouse_mmx
Konstkollektivet Anonymouses logotyp, som pryder fasaderna i anslutning till deras installationer.  Foto: Instagram/anonymouse_mmx

Två nya musbutiker efter världssuccén

Publicerad

Nu kan även västsvenska gnagare strosa i affärer.

Under onsdagsnatten öppnade Anonymouse två minibutiker i Borås. Nyheten slog ner som en bomb på konstkollektivets populära Instagram-konto med hälsningen:

"Vi vågade oss i väg till Borås för att shoppa antikviteter och botanisera bland deras fina tygbutiker".  

Minibutikerna är en del av den pågående gatukonstfestivalen No Limit, som just nu pågår i Borås.

Konstkollektivet Anonymouse gjorde succé både i Sverige och internationellt när de i december 2016 öppnade sina första verksamheter för möss i Malmö. Restaurangen Il Topolino, nötbutiken Noix de Vie höll och Tjoffsans tivoli höll de skånska mössen sysselsatta fram till våren 2017. Men i maj stängdes verksamheterna ner och sedan dess har det varit knäpptyst från konstkollektivet, något som Sydsvenskan skrev först om.  

 

LÄS MER: Anonymouse om uppståndelsen: "Jätteroligt" 

 

Avslöjandet gjordes på Instagram

Under onsdagsnatten presenterade Anonymouse på sin Instagram att mössen valt att expandera – genom att öppna två nya verksamheter i Borås.

Instagramkontots 113 000 följare bjöds på en hälsning och en bild på de nya minibutikerna "Pärlans tyger" och "Sorkhs skattkammare". 

https://www.instagram.com/p/BYuByXlnUSU/?taken-by=anonymouse_mmx

GT fick kontakt med Anonymouse via mejl och en av de mystiska medlemmarna, som kallar sig för "Pärlan", förklarade hur man resonerat kring valet av verksamhet.

– När vi tänker på Borås så tänker vi på handelsresande, postorder och alla textilföretag som legat här. Och sykunniga möss är ju inget främmande; så textilen kändes självskriven, och om man nu då haft mycket postorder så har säkert många brev skickats och då borde det finnas många frimärken, och vad har mössen använt det till? Konst såklart!

Fler miniverksamheter kan dyka upp i framtiden

På Gatukonstfestivalen No Limits hemsida har man tidigare kunnat läsa om att Anonymous är en av utställarna på evenemanget. "Pärlan" berättar att man haft kontakt med arrangörerna sedan i vintras och avslöjar att det kan komma att dyka upp fler konstverk i Borås innan festivalen avslutas den 10 september. 

–  I går natt dök vi upp och bjöd till! Och vi kanske inte är helt klara än...

"Pärlan" berättar att Anonymouse planerar att återvända till sin hemstad Malmö i framtiden och på frågan om konstkollektivet har planer på att expandera på Västkusten lämnas ett kryptiskt svar.  

– Planer finns det alltid, men det ska ju bli verklighet också... 

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER