Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två nya musbutiker efter världssuccén

Sorkhs skattkammare och Pärlans tyger är öppna även på natten, så att de nattaktiva djuren kan handla när de passar dem bäst. Foto: Anonymouse
Butikerna låg kvar på samma plats, även efter nattens uppmärksammade presentation. Foto: Anonymouse
Konstkollektivet Anonymouses logotyp, som pryder fasaderna i anslutning till deras installationer. Foto: Instagram/anonymouse_mmx

Nu kan även västsvenska gnagare strosa i affärer.

Under onsdagsnatten öppnade Anonymouse två minibutiker i Borås. Nyheten slog ner som en bomb på konstkollektivets populära Instagram-konto med hälsningen:

"Vi vågade oss i väg till Borås för att shoppa antikviteter och botanisera bland deras fina tygbutiker".  

Minibutikerna är en del av den pågående gatukonstfestivalen No Limit, som just nu pågår i Borås.

Konstkollektivet Anonymouse gjorde succé både i Sverige och internationellt när de i december 2016 öppnade sina första verksamheter för möss i Malmö. Restaurangen Il Topolino, nötbutiken Noix de Vie höll och Tjoffsans tivoli höll de skånska mössen sysselsatta fram till våren 2017. Men i maj stängdes verksamheterna ner och sedan dess har det varit knäpptyst från konstkollektivet, något som Sydsvenskan skrev först om.  

 

LÄS MER: Anonymouse om uppståndelsen: "Jätteroligt" 

 

Avslöjandet gjordes på Instagram

Under onsdagsnatten presenterade Anonymouse på sin Instagram att mössen valt att expandera – genom att öppna två nya verksamheter i Borås.

Instagramkontots 113 000 följare bjöds på en hälsning och en bild på de nya minibutikerna "Pärlans tyger" och "Sorkhs skattkammare". 

https://www.instagram.com/p/BYuByXlnUSU/?taken-by=anonymouse_mmx

GT fick kontakt med Anonymouse via mejl och en av de mystiska medlemmarna, som kallar sig för "Pärlan", förklarade hur man resonerat kring valet av verksamhet.

– När vi tänker på Borås så tänker vi på handelsresande, postorder och alla textilföretag som legat här. Och sykunniga möss är ju inget främmande; så textilen kändes självskriven, och om man nu då haft mycket postorder så har säkert många brev skickats och då borde det finnas många frimärken, och vad har mössen använt det till? Konst såklart!

Fler miniverksamheter kan dyka upp i framtiden

På Gatukonstfestivalen No Limits hemsida har man tidigare kunnat läsa om att Anonymous är en av utställarna på evenemanget. "Pärlan" berättar att man haft kontakt med arrangörerna sedan i vintras och avslöjar att det kan komma att dyka upp fler konstverk i Borås innan festivalen avslutas den 10 september. 

–  I går natt dök vi upp och bjöd till! Och vi kanske inte är helt klara än...

"Pärlan" berättar att Anonymouse planerar att återvända till sin hemstad Malmö i framtiden och på frågan om konstkollektivet har planer på att expandera på Västkusten lämnas ett kryptiskt svar.  

– Planer finns det alltid, men det ska ju bli verklighet också...