Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två nya fall – risk att flera blivit smittade

Totalt tio personer har smittats av mässlingen i Göteborgsområdet.Foto: ROBIN ARON
Under fredagen konstaterades två nya fall av mässlingen.Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS

Ytterligare två fall av mässlingen är konstaterade.

Det totala antalet smittade i Göteborgsområdet är nu tio personer.

– Det upptäcktes genom smittspårningsarbetet, säger biträdande smittskyddsläkaren Peter Ulleryd.

Nu är det tio personer som har smittats av mässlingen i Göteborgstrakten. De två senaste fallen konstaterades under torsdagen. Det säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

– Vi håller på med ett smittspårningsarbete och tar reda på var de har smittats och vilka de i sin tur kan ha smittat, säger han.

 

LÄS MER: Experten: Mässlingen är den farligaste barnsjukdomen

 

På torsdagsmorgonen fick barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg stängas för sanering efter ett befarat mässlingslarm. Om det är ett av de nu konstaterade fallen vill inte smittskyddsläkaren gå in på.

– Vi brukar inte kommentera enskilda fall, men runtom i Göteborgsområdet finns det ganska många personer som har utslag av feber och har man en misstanke om mässling tar man till åtgärder från sjukhusens sida. Men jag kan inte alla detaljer, säger Peter Ulleryd.

Fler kan komma att smittas

På sin hemsida skriver Västra Götalandsregionen:

"Sedan mässling konstaterades hos en patient den 10 december har nu ytterligare nio patienter insjuknat. Smittspårning har visat, att majoriteten av dessa har haft kontakt med det första fallet. Dessa personer kan i sin tur ha smittat andra".

 

LÄS MER: Sahlgrenskas vädjan: Svara på dolt nummer

 

På hemsidan står det också att smittskyddsläkarna bedömer att nya fall av mässling kan dyka upp till och med 11 januari.

– Med stor sannolikhet kan det komma att ske nya fall. Det är för att det nu är tio fall och personerna har rört sig inom sjukvården och i samhället. De har en inkubationstid på sex till 18 dagar. Man räknar helt enkelt efter sista patientens smittsamhet och 18 dagar framåt. Den tiden flyttas framåt när vi får nya fall, säger Peter Ulleryd.

Vad är inkubationstid?

– Tiden från att man smittas till att man insjuknar kan variera mellan sex och 18 dagar.

Försöker spåra drabbade

Det var förra helgen som de första fallen av mässlingen uppmärksammades i vinter och från sjukvårdens sida fortsätter man försöka spåra vilka som kan vara drabbade.

– Det är många hundratals patienter som har smittspårats, säger Peter Ulleryd.

"Det kan inte uteslutas att smittspridning även kan ha skett på andra platser i Göteborgsområdet, varför vården måste ha en ökad uppmärksamhet på mässling", skriver Västra Götalandsregionen på sin hemsida.

Mässlingen

■ Mässling är en virussjukdom som är mycket smittsam. Den är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. 

■ Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som öroninflammation och lunginflammation. 

■ Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

• Hög feber.

• Torrhosta.

• Irriterade och ljuskänsliga ögon.

• Efter några dagar får uppstår utslag på kroppen. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. 

Källa: Sahlgrenska