Den rumänska tiggaren blev skjuten i huvudet med ett luftgevär. Foto: PolisenDen rumänska tiggaren blev skjuten i huvudet med ett luftgevär. Foto: Polisen
Den rumänska tiggaren blev skjuten i huvudet med ett luftgevär. Foto: Polisen
Kvinnan hade precis nattat barnen i lägret när två unga män körde förbi med sin bil. Foto: PolisenKvinnan hade precis nattat barnen i lägret när två unga män körde förbi med sin bil. Foto: Polisen
Kvinnan hade precis nattat barnen i lägret när två unga män körde förbi med sin bil. Foto: Polisen
De två unga männen, 17 och 19 år gamla, åtalas för att ha skjutit kvinnan med luftgevär. Foto: PolisenDe två unga männen, 17 och 19 år gamla, åtalas för att ha skjutit kvinnan med luftgevär. Foto: Polisen
De två unga männen, 17 och 19 år gamla, åtalas för att ha skjutit kvinnan med luftgevär. Foto: Polisen

Två män sköt tiggare med luftgevär från bil

Publicerad

Den rumänska tiggaren hade precis nattat de tre barnen i tältlägret i Skara.

Då blev de beskjutna av två unga män som långsamt passerade lägret i en bil.

Luftgevärsskottet träffade kvinnan i pannan och gick ut via tinningen.

– De ville nog döda oss den natten, säger kvinnan i polisförhör.

Attacken inträffade vid midnatt den 30 september förra året. I tältlägret i Skara gjorde sig kvinnan och hennes familj redo för natten.

I lägret fanns tre barn, en tvååring och två elvaåringar. Barnen hade precis gått och lagt sig för att sova i en skåpbil. Då såg kvinnan en bil som i låg hastighet, vid tre eller fyra tillfällen, passerade lägret. Plötsligt hörde hon skott avlossas.

– De sköt en gång mot bilen, åkte i väg, sköt en gång till mot bilen, sen åkte de i väg och kom tillbaka, men då siktade de på mig, säger hon i polisförhör.

I bilen satt enligt åklagaren två unga män, 17 och 19 år gamla. Den 17–årige skytten satt i baksätet när han avlossade skotten genom det öppna bilfönstret, enligt åklagaren.

– De åkte och skrämde oss och höll nog på i en timme, säger kvinnan i polisförhör.

"Sköt mig i pannan"

Totalt ska tre eller fyra skott ha avlossats.

– Han sköt mig i pannan, kulan gick ut via tinningen. Sen räckte det inte med ett skott mot mig utan de sköt en gång till in mot barackerna, jag har familj och barn här, berättar den skottskadade kvinnan i förhör.

Hon berättar att hon föll till marken.

– Jag tror att jag hamnade i koma. Min make gick till vår buss och skrek: "er gammelmor är död".

Det andra skottet sköts rakt in i tältlägret, men av en lycklig slump träffades ingen person.

– När de skjutit mot mig så skjuter de en gång till in mot barackerna och där stod min svärdotter. Hon hade kommit ut ur tältet, och kulan passerade hennes huvud. Efter det andra skottet ringde mina barn till polisen.

"Täckt av blod"

De två männen återvände, men flydde snabbt från platsen när de såg polisbilarna.

– När ambulansen kom var jag täckt av blod, säger kvinnan.

På måndagen åtalades de två unga männen för grov misshandel, medhjälp till grov misshandel, framkallande av fara för annan, vapenbrott, och olovlig körning.

Motivet: "Jäklas med dem"

Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och förövarna särskilt hänsynslösa.

Efter den dramatiska händelsen har den skottskadade tiggaren mött mycket stöd och värme, berättar hon.

– Människor kommer och ger och oss mat och kläder, det är pingstvänner som kommer och de hjälper oss ofta, det finns väldigt snälla människor också.

Båda de unga männen har erkänt. I polisförhör förklarar den 17–årige mannen varför han sköt mot tältlägret.

– Skrämmas lite, jäklas med dem, säger han.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER