Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män från Västsverige mördade av IS i norra Irak

Foto: Google maps

Två män från Västsverige ska ha tillfångatagits och sedan dödats av IS i norra Irak.

På en film som lagts upp av IS ses maskerade bödlar skjuta männen i huvudet.

– Vi känner till uppgifterna men kan inte kommentera det, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

Flera anhöriga, vänner och personer i de två männens närhet har hört av sig till Expressen sedan IS-videon publicerades i dagarna.

Filmen har spridits och orsakat stor förstämning bland de anhöriga.

Enligt personer i männens närhet har de varit försvunna sedan slutet av förra året. Det är en affärsman i 50-årsåldern och hans systerson som är i 20-årsåldern.

Reste till Kirkuk för att träffa kusiner

Båda är från Västsverige. Den yngre av männen är född och uppvuxen i Sverige men hade rest till Kirkuk i norra Irak för att hälsa på sina kusiner, enligt personer i männens närhet. Familjen är av kurdisk börd.

– Familjen visste att de blev kidnappade för flera månader sedan. Pojkens pappa har varit och letat efter sonen i Irak, säger en vän till familjen.

Hon hävdar att de båda männen mördats för att de är shiamuslimer. Den yngre mannen hade en stor tatuering föreställande ett svärd på ena armen.

Männen mördades sittande på knä

En person säger:

– IS har tagit dem. Vi visste inte vilken del, vilka som hade tagit dem. Men nu har de publicerat en video. De dödade båda två eftersom de är av en annan religion.


LÄS MER: Irak går till val för första gången sedan IS besegrades  


Männen är två av flera som mördas skoningslöst i den video IS publicerat. Sittande på knä avrättas de iskallt – den ene med en automatkarbin, den andre med en pistol.

Enligt en översättning från videon gjord av Expressens korrespondent i Mellanöstern, Kassem Hamadé, anklagas männen i videon för att tillhöra en shiamuslimsk milis.

Inga kända uppgifter talar för att det är sant.

UD: Kan inte kommentera

På utrikesdepartementet i Sverige kan man inte bekräfta att två svenska medborgare skulle ha avrättats av IS i norra Irak.

– Vi känner till uppgifterna men kan inte kommentera det. Jag kan inte bekräfta detta i nuläget, säger Lina Eidmark vid UD:s pressjour.

Hos Säkerhetspolisen har man inga uppgifter om saken.

– Vi har hört talas om den här filmen via medierna, men det är inget vi jobbar med. Det ligger nog närmare andra myndigheter i så fall, uppger Nina Odermalm Schei, presschef hos Säpo.

Polisens presstalesperson i region Väst har ingen information om fallet, utan hänvisar till Säkerhetspolisen.