Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tog döttrarna till Sverige för att tigga – åtalas

Foto: HENRIK JANSSON
Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN

Två unga flickor upptäcktes när de satt och tiggde vid ett torg i somras.

Nu åtalas deras mammor för människoexploatering av sina döttrar.

– Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri, säger Eva Larsson, utredare vid polisen i region väst, i ett pressmeddelande.

Det var den 14 augusti som personer vid torget i Tuve i Göteborg reagerade på att två flickor som satt och tiggde såg ut att vara under 18 år.

Polis larmades och människohandelsgruppen i region väst åkte till platsen.

Då upptäcktes först en 17-årig flicka vars mamma tagit hand om hennes id-kort. Snart hittade polisens spanare ytterligare en flicka, även hon 17 år. 

Deras mammor greps i närheten. Kvinnorna är i 40-årsåldern.

– Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri. Genom att allmänheten kontaktar polisen vid misstanke om att så unga personer exploateras kan vi utreda de här brotten. Vi värderar alla tips som vi får in om att barn exploateras, säger Eva Larsson, utredare vid sektionen för internationell och grov organiserad brottslighet i polisregion Väst, i ett pressmeddelande från polisen.

Tagit med döttrarna från Rumänien

Mammorna hade tagit med flickorna till Sverige från Rumänien ett par veckor tidigare och låtit dem tigga. Pengarna tros mammorna ha tagit hand om.

Kvinnorna har nu åtalats för människoexploatering. 

”Till rättegången ska vittnen kallas för att bevisa att tonårsflickorna fått sitta och tigga praktiskt taget varje dag sedan de kom till Sverige” skriver polisen i meddelandet.

De båda 17-åringarna har tagits om hand av socialtjänsten får stöd enligt de åtgärder som människohandelsoffer erbjuds.