Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En man död efter dubbla knivattacker

Två knivattacker i Uddevalla • Man död
Polisen har insatser på flera platser runtom i Uddevalla under tisdagskvällen, efter två knivskärningar.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO / Robert Betzehag / Rescue Photo

På tisdagskvällen inträffade två knivskärningar i Uddevalla – med sju minuters mellanrum.

Minst tre män attackerades, varav en har avlidit. 

– Vi bedömer att de här händelserna har ett samband med varandra. Det är alltså inte en sån här ”random” attack, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Uddevalla.

En 35-årig man har gripits under natten och sitter nu anhållen misstänkt för mord – ytterligare två personer har frihetsberövats. 

Det var 21.59 som en man anträffades svårt skadad vid Södra Hamnen i centrala Uddevalla. Mannen hade enligt polisen blivit knivskuren, och fördes med allvarliga skador till sjukhus.

Sju minuter senare, 22.06, ska ytterligare en knivskärning ha inträffat. Denna gång vid Kampenhof – en sex minuter lång promenad från platsen där den första knivskärningen misstänks ha skett.

Där ska en person behövt föras till sjukhus och ytterligare en person attackerades.

– Det visar sig att en person är knivhuggen i ryggen och den andra får motta hugg men det går inte igenom jackan, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

En person död

Under onsdagsförmiddagen kunde polisen bekräfta att en person avlidit på sjukhus efter den första knivattacken vid Södra hamnen. 

– Anhöriga är inte underrättade. Vi är inte hundra procent säkra på id än, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Ingen fara för allmänheten

Under kvällen och natten har polisen fått in flera larm från personer som blivit jagade av en knivbeväpnad person, men polisen har ännu inte en samlad helhetsbild.

– I natt har det framför allt handlat om att säkra brottsplatsen men hjälp av teknisk undersökning. Men sen är det vinter och snö så det försämrar våra möjligheter att säkra spår, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i Uddevalla.

Under dagen fortsätter utredningen med bland annat dörrknackning och vittnesförhör. 

– Vi tittar även på att få in annan teknisk bevisning. Det skulle kunna finnas övervakningsfilm, beroende på var i stan det skett.

Känner gärningspersonen och offren varandra?

– Vi bedömer ändå att de här händelserna har ett samband med varandra. Det är alltså inte en sån här ”random” attack mot olika personer runtom kring i stan, säger Fremark

– Vi jobbar givetvis brett men vi anser inte att det finns någon fara för allmänheten.

Polisens teori är alltså att det är samma personer inblandade i båda händelserna, att de sedan rört sig från Södra hamnen till Kampenhof.

En anhållen och två omhändertagna 

Polisen har gått upp i en så kallad särskild händelse med anledning av knivskärningarna. 

– Det betyder att vi använder oss av de resurser vi kan använda oss av i hela regionen.

En person, en 35-årig man är anhållen misstänkt för mord – och ytterligare två personer har frihetsberövat under förmiddagen.  

– Vi har gjort ytterligare insats mot en lägenhet i Uddevalla och vi har omhändertagit två personer som är på polisstationen, säger Rickard Fremark.

Polisen gjorde ett tillslag mot en lägenhet nära Kampenhof på onsdagsmorgonen.
Foto: Läsarbild

GT har pratat med en person som bor 500 meter från Kampenhof som berättar att ett tillslag gjorts i en lägenhet i bostadshuset.

– När jag kom ut imorse var det fullt av poliser. Polisen satt också med en person utanför, säger personen som bor nära lägenheten. 

Personen uppger också att en bil bogserats från platsen i samband med tillslaget. 

Polisen utreder händelserna som misstänkt mord, försök till mord, försök till rån samt olaga hot.

Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.