Två gripna misstänkta för terroristbrott

På torsdagsförmiddagen har två personer gripits i Göteborg, båda på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott – genom mord. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro.
Foto: Lennart Rehnman
Den 30-åriga mannen är tidigare straffad och ville särskilt ha Hans Gaestadius som är en av Göteborgs mer högprofilerade brottmålsadvokater särskilt vad gäller brott inom gängmiljö.
Foto: Henrik Jansson
Under torsdagseftermiddagen hålls det förhör i polishuset i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden
De två personer, 30 och 32 år gamla, misstänkts för terroristbrott genom mord i Syrien under 2013. Bilden är fotograferad i januari i år och visar när bomber faller över staden Kobane i Syrien.
Foto: Sedat Suna / Epa / TT

Två personer, 30 och 32 år gamla, har gripits i Göteborg, misstänkta för terroristbrott – genom mord.

Båda är misstänkta på sannolika skäl – den högsta misstankegraden, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

‒ De misstänkta gärningarna har begåtts i Syrien under år 2013, säger ansvarige åklagaren Ronnie Jacobsson i ett pressmeddelande.

Samtidigt jagar polisen ytterligare en misstänkt i mord- och terrorhärvan.

På torsdagsförmiddagen har två personer gripits i Göteborg, båda på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott – genom mord. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. Tillslaget har samordnats med Säkerhetspolisen, skriver åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

Den misstänkte 30-åringen ville själv ha advokat Hans Gaestadius som offentlig försvarare:

– Jag har fått information om att han förnekar brott och att det ska hållas ett förhör med honom klockan fyra på polishuset i Göteborg, säger Hans Gaestadius.

– Eftersom jag är på semester kommer det här att handläggas av min kollega på byrån Mia Sandros, som kommer att närvara vid förhöret.

Varför har han begärt just dig?

– Det kan jag inte kommentera, det får du fråga honom, höll jag på att säga.

Har du haft honom som klient tidigare?

– Sådana saker, vilka som är mina gamla klienter, vill jag inte kommentera. Men eftersom jag bara jobbar med brottmål kanske det är en anledning till att han har valt mig.

Hans Gaestadius är en av Göteborgs mer rutinerade brottmålsadvokater särskilt vad gäller brott inom gängmiljö. Han försvarade 30-åringen då denne för fem år sedan satt häktad - och senare friades - för misstanke om försök till mord. Mannen är dock straffad vid tre tidigare tillfällen. Senast 2011 då han dömdes för vapenbrott och brott mot knivlagen.

Arbetat med ungdomar

Den andre anhållne mannen är en 32-årig man bosatt i norra delarna av Göteborg som arbetat som byggnadsarbetare. Han har långa perioder varit utomlands enligt ett familjerättsmål vid Göteborgs tingsrätt och har under perioder arbetat med ungdomar i en idrottsförening.

Den 32-årige mannens advokat är Lars Salkola som ännu inte känner till sin klients inställning:

– Jag fick det till mig alldeles här nu och har haft ett samtal med polisen och ska närvara vid förhör senare i eftermiddag. Det kan jag veta mer om hans inställning, säger Lars Salkola.

Den misstänkte 30-åringen ville själv ha advokat Gaestadius som offentlig försvarare.
Foto: Henrik Jansson

Den nu aktuella utredningen leds av den rutinerade terroråklagaren Ronnie Jacobsson vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Han säger:

‒ De misstänkta gärningarna har begåtts i Syrien under år 2013. De frihetsberövade är 30 respektive 32 år gamla, svenska medborgare och bosatta i Göteborg, säger Ronnie Jacobsson.

Flera tillslag i Göteborgsområdet

De personer som greps på torsdagsförmiddagen var vid gripandet anhållna i sin frånvaro, enligt åklagarmyndigheten.

Utredningen omgärdas av mycket stark förundersökningssekretess – därför kommer ingen ytterligare information om gripandena komma att lämnas, skriver man vidare.

"Information om eventuella häktningsförhandlingar kommer att lämnas så snart det är möjligt", skriver åklagarmyndigheten.

Enligt Säpo gjordes flera tillslag under morgonen i Göteborgsområdet. Nationella insatsstyrkan, Säkerhetspolisen och polisen i Region Väst var inkopplade i gripandet.

– Det finns ingen koppling till gängproblematiken i Göteborg. De här personerna är inte misstänkta för något annat brott, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen.

Mord april till juli 2013

Enligt de handlingar som åklagaren skickat till tingsrätten så anhölls 30-åringen klockan 10.40 under torsdagen medan 32-åringen anhölls två klockan 13.15.

Båda männen misstänks för terroristbrott genom mord i Syrien under perioden april till juli 2013.