Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två gripna efter mordet på David

David Isho blev 25 år gammal. Han sköts till döds med flera skott.
Foto: PRIVAT
En man har gripits, misstänkt för delaktighet i mordet i Angered i höstas när David, 25, sköts ihjäl.
Foto: HENRIK JANSSON
Mannen som gripits är misstänkt för medhjälp till mordet.
Foto: HENRIK JANSSON

David Isho, 25, blev ihjälskjuten med flera skott i Angered i höstas. 

Nu har polisen gjort ett genombrott i utredningen då två män gripits för delaktighet i mordet.

 – Vi har två anhållna. De är anhållna för mordet, säger spaningsledaren Urban Svahn. 

Söndagen den 30 oktober i fjol hittades en ung man död utomhus i Lövgärdet, Angered. Vid brottsplatsen finns en fotbollsplan. Det var några pojkar som hittade kroppen. Då hade de precis tittat på fotboll i klubblokalen intill. Enligt en person med insyn i föreningen lyste pojkarna upp marken med sina mobiler för att se var de satte fötterna när de upptäckte kroppen. Kort efteråt kunde polisen gå ut med att det var frågan om ett misstänkt mord och att offret hade blivit skjuten.

– Han blev skjuten, ja, och jag förutsätter att det är dödsorsaken, sa Åke Pettersson, jourkommissarie.


LÄS MER: David 25, sköts ihjäl - polisen vädjar om tips 


Det var 25-årige David Isho som sköts till döds med flera skott. Polisen gick ut med hans namn i samband med att man vädjade om tips i utredningen för några veckor sedan. 

Genombrottet – två gripna

Och nu har polisen fått ett genombrott i utredningen, vilket SVT Väst var först med att skriva om. Två män har gripits. I ett så kallat förordnande om offentlig försvarare som lämnades in till Göteborgs tingsrätt under dagen står det att en "Förundersökning har inletts avseende medhjälp till mord".

Men polisen är fåordig med detaljer och hänvisar till att utredningen är i ett känslig läge.

– Vi har hört ett antal personer under dagen. Två av dem blev misstänkta för mordet och är anhållna, säger Urban Svahn.

Vad är rubriceringen som de misstänks för?

– De är anhållna. Själva rubriceringen håller vi för oss själva, säger Svahn.

Senast för två veckor sedan kunde GT berätta att polisen sökte vittnen till två bilar som flydde platsen efter mordet. Enligt polisen satt Davis Ishos mördare i bilen.

– Vi vet att det är flyktbilarna, de är inblandade i mordet på David. Det är flera gärningsmän. Det känner vi oss trygga med att säga, sa Urban Svahn då.

Spaning bakom gripandet

Det är oklart om eventuella tips har hjälpt polisen på vägen och vilket resulterat i dagens anhållanden. Enligt Urban Svahn är det spaning som lett fram till gripanden.

– Det är efter en lång, oavbruten och intensiv spaning som vi grep dessa misstänkta, säger Svahn till Göteborgs-Posten.

Inte heller åklagaren Viktoria Karlsson, som håller i förundersökningen och som uttalat sig i Göteborgs-Posten, vill gå in på detaljer.

– Jag vill poängtera att det fortfarande är mycket tidigt i utredningen. Vi graderar i nuläget inte misstankarna i exempelvis mord eller medhjälp. De här personerna sitter anhållna för delaktighet i mordet. Varken mer eller mindre. Det är så vi valt att formulera oss, säger hon till GP.

Flera personer hörda

De två misstänkta männen anhölls under måndagsmorgonen. Ytterligare personer kallades in till förhör och hördes, men är inte misstänkta i ärendet, uppger Urban Svahn.  Däremot kan det komma att bli fler misstänkta i ärendet, uppger polisens presstalesman på polisens hemsida.

Motivet till dådet har polisen inte gått ut med.

Klart är, enligt polisen, att David var bekant med gärningsmännen. Klart är också att han befann sig i gängkriminella miljöer, också det enligt polisens uppfattning.

Men polisen menar samtidigt att mordet inte ska ses som ett regelrätt gängdåd, en kriminell uppgörelse.

Inte ett gängmord

– Vi tolkar det inte som det. I de här miljöerna behövs det så lite. Man kan skjuta folk av olika anledningar. Det kan räcka med att man tittar snett på någon. Det finns massa orsaker till varför man vill ta död på någon, har Urban Svahn tidigare sagt.

GT har, via polisen, fått anhörigas tillåtelse att publicera David Ishos fullständiga namn samt en bild på honom.