Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två dog på sjukhus efter kompetensbrist

Händelserna har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: GT
Obs, bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Två lungsjuka personer avled med kort tids mellanrum på samma sjukhus.

I båda fallen visade det sig att personalen saknade kompetens – och trots att en person blev märkbart sämre kontaktades aldrig intensivvården.

Nu har sjukhuset anmälts, skriver Nyhetsbyrån Siren.

De två dödsfallen inträffade på ett sjukhus i Västsverige under hösten 2016 respektive början av 2017.

I båda fallen handlar det om lungsjuka patienter som vårdats för sjukdom. Enligt de anmälningar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram händelserna präglats av kompetensbrist från personalens sida.

 

LÄS MER: Man skållades i bad – gruppboende får stark kritik

 

I det ena fallet visade kontroller att patientens vitala parametrar var "kraftigt försämrade". Men trots det togs ingen kontakt med intensivvårdsavdelningen. När patienten sedan behandlades med så kallad CPAP, ett hjälpmedel för andning, så hade personalen inte rätt kompetens.

Två dödsfall på kort tid – anmäls

I det andra fallet hanterade personalen utrustning för lungdränage, också det utan kompetens:

"Vid två tillfällen under vårdtiden inträffade komplikationer till behandlingen, delvis på grund av avsaknad av kompetens hos behandlande personal att hantera utrustningen", går det att läsa i anmälan.

Det är sjukhuset själva som har anmält händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genom så kallade Lex Maria-anmälningar. Enligt anmälningarna, som upprättades i slutet av augusti i år, har händelserna "medfört allvarlig vårdskada".

Lex Maria är bestämmelser i patientsäkerhetslagen. Anmälningarna ska upprättas exempelvis om någon person fått felaktigt eller utebliven/fördröjd vård. Inom socialtjänsten heter den motsvarande anmälan Lex Sarah.

 

LÄS MER: Skarp kritik mot sjukhuset i Torsby 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!