Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två döda på äldreboendet – testade positivt för corona

Äldreboendet Hjortsberg i Falkenberg har sammanlagt fem coronasmittade boende och en coronasmittad i personalstyrkan.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En person har dött av corona på äldreboendet Hjortsberg i Falkenberg, rapporterar DN

Sedan tidigare har en äldre person dött och enligt anhöriga testades personen aldrig för corona. 

Även fem ytterligare boende är konstaterat smittade av coronaviruset. 

– De fem är kvar och vårdas isolerat i huset. Situationen har trots allt förbättrats mot veckans slut, säger Jessica Nilsson, boendets verksamhetschef till DN.

Tidigt förra veckan dog en kvinna på äldreboendet Hjortsberg, drivet av företaget Vardaga. Enligt släktingar till den avlidne uppvisade hon flera symptom för coronaviruset. 

– Min farmor insjuknade i förrförra veckan. Hon låg med feber och hade andningspåverkan. Läkare ordinerade bredspektrumantibiotika men den hade ingen effekt överhuvudtaget, har släktingen sagt vid en tidigare intervju. 

Kvinnan testades dock aldrig. 

Under söndagen kunde Dagens Nyheter rapportera om att att ytterligare en äldre har dött på Hjortsberg – denna gång med konstaterad coronasmitta. 

Personalstyrkan smittad

Ytterligare fem boende till har testat positivt för viruset. 

– De fem är kvar och vårdas isolerat i huset. Situationen har trots allt förbättrats mot veckans slut. Ingen mer har insjuknat sedan i fredags och ingen har blivit betydligt sämre. Det känns som att det är något bromsat, att det finns en viss stabilitet i kaoset, säger Jessica Nilsson, verksamhetschef på Hjortsberg, till DN.

Bilden är en genrebild och har ingenting med äldreboendet att göra.Foto: SHUTTERSTOCK

Förutom de fem boende på äldreboendet har också en i personalstyrkan testats positivt för viruset, vilket upprört släktingar till den första avlidna kvinnan.

– Dagen efter hörde jag att det var ett bekräftat fall av corona på boendet. Och nu framgår det att ytterligare fall av smitta bekräftats. Om en person dör med andningssvårigheter och feber i de här tiderna borde läkarna i alla fall fundera på om det kunde handla om corona, har släktingen sagt i en tidigare intervju.

Satta i karantän

Nu är de 59 platserna på äldreboendet satta i karantän. De som har insjuknat vårdas isolerat i lokalerna med hjälp av skyddsutrustning.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Besöksrestriktioner har införts sedan en lång tid tillbaka men vi misstänker att det är personal som har smittat de här boende, säger Daniel Johansson, tillförordnad socialförvaltningschef i Falkenbergs kommun, till DN.

Verksamhetschefen Jessica Nilsson ser olyckligt på det hela. 

– Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att hålla det här ute. Det har tidigare varit anhörigträffar, det finns kunder som går in och ut själva, och personal som har ett socialt liv utanför arbetet. Tyvärr har det kommit in. När det väl är inne är det viktigt att hålla nere det så att inte fler smittas, säger hon.

Totalt i Halland har sex personer nu dött i konstaterade coronafall. Antalet bekräftade sjukdomsfall i covid-19 är 92. 

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det