Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbrott på äldreboende – nu införs besöksförbud

Ett år med corona: "Det har varit öken"
Folkhälsomyndigheten har beslutat om tillfälliga besöksförbud på äldreboenden i Herrljunga kommun. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förhoppningen är att de äldre på boendena ska ha tagit sin andra dos vaccin innan besöksförbudet lyfts. Arkivbild.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Folkhälsomyndigheten har beslutat om tillfälliga besöksförbud på samtliga äldreboenden i Herrljunga kommun.

”Förbudet gäller från 3 februari 2021 till och med 23 februari 2021”, skriver kommunen på sin hemsida.

Det var 22 januari som Herrljunga kommun ansökte om att få införa besöksförbud på samtliga äldreboenden, då ett utbrott inträffat på en hel avdelning på ett boende och två personer avlidit.

Folkhälsomyndigheten har nu beviljat besöksförbudet, med reservationen för att undantag kan göras ”i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede”.

– Vi vill hålla smittan utanför våra dörrar tills vi har vaccinerat omgång två, vilket sker nästa vecka och de äldre fått ett fullgott skydd, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska, till Borås Tidning.

Enligt Berith Källerklint ser inte kommunen anhöriga som ”potentiella smitthärdar” utan beslutet har tagit för att få ner antalet människor i byggnaderna.

Det tillfälliga besöksförbudet gäller inte kommunens trygghetsboende, där tidigare restriktioner fortfarande gäller om munskydd och distans.

9 dödsfall i kommunen

I skrivande stund har 9 dödsfall registrerats i Herrljunga kommun, enligt BT.

I veckan kommer vaccinationerna börja för delar av kommunens brukare inom hemtjänsten och deras hushållskontakter. Resterande kommer att vaccineras vecka 7 efter att de andra doserna gåt ut till äldreboendena.

”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder. Den regionala prioriteringsordningen ser likadan ut som den nationella. Tillgången till ett vaccin avgör hur snabbt det går att erbjuda vaccination mot covid-19”, skriver Herrljunga kommun på sin hemsida.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Lejon och tigrar smittade i Borås – tiger fick avlivas