Två cyklister har dödats i Göteborg i år

Foto: Karl Henrik Edlund

Cykelolyckorna i Västra Götaland har ökat chockartat.

Förra året inträffade fler cykelolyckor än någonsin i Göteborg.

- Göteborg är usel som cykelstad, säger Christer ­Gustavsson, som själv var med om en olycka i maj.

Två personer har dött i cykel­olyckor i Göteborg hittills under 2012. Det är lika många som sammanlagt omkommit i cykelolyckor i Västra Götaland mellan 2007 och 2011. Och även de olyckor som inte inneburit dödsfall har ökat i Västra Götaland, från 869 till 1 371.

Den vanligaste olyckstypen är singel­olyckor, och just en sådan råkade Christer Gustavsson ut för i maj i år.

- Jag minns ingenting av olyckstillfället. Jag vaknade upp på sjukhuset och fick berättat för mig att jag ramlat när jag cyklade över en kabel som låg över vägen, säger han.

"Måste underhålla"

För Christer Gustavsson gick det relativt bra. Hans olycka klassades som lindrig, vilket är den vanligaste olyckstypen. Förutom två ärr i ansiktet, och några fler på kroppen, fick han inga bestående men. Men han är kritisk till Göteborg som cykelstad.

- Jag tycker att man i Göteborg och hela länet måste underhålla de cykelvägar man har bättre. Det är många undermåliga cykelbanor som helt plötsligt tar slut. Och ofta används de av andra trafikanter.

Christer Gustavssons råd till andra cyklister är att vara uppmärksam när man cyklar, och inte avskärma sig från resten av trafiken med musik. Och trots att man har företräde tycker Christer Gustavsson att man ska hålla koll på andra fordon.

- Det är ju inte värt att hävda sin rätt så hårt att man hamnar på sjukhus, säger han.

Svårt att säga varför

Varför olyckorna har ökat är svårt att säga exakt. Några förklaringar är dåliga vägar, fler cyklister och snabbare cyklar, enligt Tony Östh, förundersökningsledare på polisen. Personligen cyklar Tony Östh på en treväxlad cykel med fotbroms. Han menar att man kan bromsa bättre med benen än med händerna. Cyklar med exempelvis 21 växlar har dessutom smalare däck.

- I dag är cyklarna snabbare än någonsin. Olycksrisken ökar när man når så höga hastigheter. Och många använder inte hjälm. De måste tro att de är säkra i alla väder, säger Tony Östh.

AV Louise Lindell

Cyklistiga tips

Använd cykelhjälm.

Gör samma koll på cykeln som på en bil: Se till att däck, lysen och bromsar är i bra skick.

Håll koll på vägmärken och skyltar.

Cykla aldrig mot rött, bilar kan komma snabbt.

De flesta krockar sker där cykelvägar korsar bilvägar.

Minska farten där och var extra uppmärksam.