Foto: Karl Henrik Edlund
 Foto: Karl Henrik Edlund

Två cyklister har dödats i Göteborg i år

Publicerad

Cykelolyckorna i Västra Götaland har ökat chockartat.

Förra året inträffade fler cykelolyckor än någonsin i Göteborg.

- Göteborg är usel som cykelstad, säger Christer ­Gustavsson, som själv var med om en olycka i maj.

Två personer har dött i cykel­olyckor i Göteborg hittills under 2012. Det är lika många som sammanlagt omkommit i cykelolyckor i Västra Götaland mellan 2007 och 2011. Och även de olyckor som inte inneburit dödsfall har ökat i Västra Götaland, från 869 till 1 371.

Den vanligaste olyckstypen är singel­olyckor, och just en sådan råkade Christer Gustavsson ut för i maj i år.

- Jag minns ingenting av olyckstillfället. Jag vaknade upp på sjukhuset och fick berättat för mig att jag ramlat när jag cyklade över en kabel som låg över vägen, säger han.

"Måste underhålla"

För Christer Gustavsson gick det relativt bra. Hans olycka klassades som lindrig, vilket är den vanligaste olyckstypen. Förutom två ärr i ansiktet, och några fler på kroppen, fick han inga bestående men. Men han är kritisk till Göteborg som cykelstad.

- Jag tycker att man i Göteborg och hela länet måste underhålla de cykelvägar man har bättre. Det är många undermåliga cykelbanor som helt plötsligt tar slut. Och ofta används de av andra trafikanter.

Christer Gustavssons råd till andra cyklister är att vara uppmärksam när man cyklar, och inte avskärma sig från resten av trafiken med musik. Och trots att man har företräde tycker Christer Gustavsson att man ska hålla koll på andra fordon.

- Det är ju inte värt att hävda sin rätt så hårt att man hamnar på sjukhus, säger han.

Svårt att säga varför

Varför olyckorna har ökat är svårt att säga exakt. Några förklaringar är dåliga vägar, fler cyklister och snabbare cyklar, enligt Tony Östh, förundersökningsledare på polisen. Personligen cyklar Tony Östh på en treväxlad cykel med fotbroms. Han menar att man kan bromsa bättre med benen än med händerna. Cyklar med exempelvis 21 växlar har dessutom smalare däck.

- I dag är cyklarna snabbare än någonsin. Olycksrisken ökar när man når så höga hastigheter. Och många använder inte hjälm. De måste tro att de är säkra i alla väder, säger Tony Östh.

AV Louise Lindell

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER