Polisens bombtekniker med den misstänkta bomben. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Polisens bombtekniker med den misstänkta bomben. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Två bomblarm och tre rån i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Här plockar polisens bombtekniker upp den misstänkta bomben vid Frölunda Torg i Göteborg.
Två misstänkta bomber och tre rån inom loppet av några timmar. Tisdagsförmiddagen blev kaotisk för polisen i Göteborg.
- Jag vill väl inte kalla det gangsterstad, men det börjar bli lite för många sådana här händelser, säger Björ Blixter vid göteborgspolisen.
Den dramatiska tisdagsförmiddagen i Göteborg i korthet:
7.06 : Vid lastbryggan till Hemköp vid Frölunda torg hittar byggnadsarbetaren Roy Johansson en misstänkt bomb. Ett stort område spärras av för gående och spårvagnstrafiken stoppas. Kartongen med den misstänkta bomben beskjuts av robot och efter 2,5 timmar blåses faran över och avspärrningarna hävs.


Lotta Engberg mitt i drama

9.56 : I en gångtunnel mot Marieholmsgatan vid Gamlestadstorget hittas en liknande låda som den i Frölunda. Området spärras av och all spårvagns- och järnvägstrafik i området stoppas. Även här beskjuts lådan och avspärrningarna kan hävas efter några timmar.
Bingolottos inspelningsstudio ligger alldeles intill. Programledaren Lotta Engberg befann sig på plats tillsammans med sitt team.
- Vi fick flytta från våra arbetsplatser, men behövde inte lämna huset, berättar Lotta för GT.se.
- Det kändes tufft att befinna sig där och otäckt när vi hörde smällen från skottet mot lådan. Det var en lättnad när polisen kom och sa att faran var över och vi kunde börja arbeta igen.
- Vi kan inte utesluta att det finns ett samband mellan de båda bombhoten, men vi har inte fått det bekräftat, säger polisens presstalesman Björ Blixter till GT.se.

10.18: På Stora Nygatan blir en chaufför rånad på ett antal paket. Chauffören får ordentligt med stryk, men gärningsmännen tycks inte ha använt något tillhygge.

11.09: Wranges guldsmedsaffär på Linnégatan utsätts för väpnat rån. Gärningsmannen hade ett gevärsliknande föremål i handen. Ingen människa skadades och rånaren tycks inte ha fått med sig något byte. Troligen hade rånaren en medhjälpare som höll vakt utanför.

11.16:
En godisbutik på Brunnsgatan i Annedal utsätts för väpnat rån. Inte heller här tycks man få med sig något byte.
- Butiken ligger ganska nära guldsmedsaffären, så det är inte uteslutet att det är samma rånare, säger Björ Blixter.
Polisen har ännu inte gripit någon för rånen, men uppger att man fått gott signalement på gärningsmannen efter flera tillförlitliga vittnesuppgifter.
Carin Linnér
Carin Linnér

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER