Två män begärs häktade för attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Foto: HENRIK JANSSONTvå män begärs häktade för attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Foto: HENRIK JANSSON
Två män begärs häktade för attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Foto: HENRIK JANSSON
Synagogan i Göteborg attackerades i lördags av ett tio- till ett tjugotal maskerade gärningsmän. Foto: HENRIK JANSSONSynagogan i Göteborg attackerades i lördags av ett tio- till ett tjugotal maskerade gärningsmän. Foto: HENRIK JANSSON
Synagogan i Göteborg attackerades i lördags av ett tio- till ett tjugotal maskerade gärningsmän. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen letade spår efter attacken. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENPolisen letade spår efter attacken. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen letade spår efter attacken. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Åklagarens teori efter brandbombsattacken

Publicerad

Två av de tre unga män som misstänks för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg begärs häktade.

Teorin är att attentatet har koppling till Israel- och Palestina-konflikten. 

– Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, säger åklagaren Stina Lundqvist.

I lördags kväll kastade maskerade gärningsmän brinnande föremål – molotovcoctails – mot synagogan i Göteborg, samtidigt som en grupp judiska ungdomar hade fest i samlingslokalen intill.

– Jag var där för att säga hallå till alla när jag plötsligt såg ett eldklot komma flygande i ögonvrån. Jag förstod genast att det var en attack, sa Dvor Maoz, ungdomsledare vid Judiska församlingen som blev vittne till det inträffade.

Mellan tio och tjugo personer uppges ha varit delaktiga i attacken och åtminstone delar av händelseförloppet fångades på film.

Polisen kunde snabbt gripa tre män misstänkta för brandbombsattacken.Foto: HENRIK JANSSON

Två begärs häktade

Snabbt kunde tre unga män gripas och nu har en 21-åring och en 18-åring som båda är folkbokförda i Göteborg begärts häktade. De är på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

– Jag bedömer att det är ett fullbordat brott och att det också ska ses som en grov mordbrand och inte bara en "vanlig" mordbrand, säger Stina Lundqvist.

 

LÄS MER: Brandbombsattacken fångad på film – tre personer gripna

 

Den tredje mannen, en 20-åring, satt anhållen för försök till mordbrand. Han har släppts, men misstankarna mot honom kvarstår.

Som GT kunde berätta under måndagen har de tre misstänkta både personliga och politiska kopplingar till Israel- och Palestinakonflikten. Den 21-åring som nu begärs häktad är född i det våldsdrabbade Gaza i Palestina och är formellt angiven som statslös i svensk folkbokföring.

Koppling till konflikten

18-åringen som nu begärs häktad är medborgare i Syrien och har i sociala medier flera gånger uttryckt stöd för palestiniernas kamp för en egen stat och mot Israel.

– Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, eftersom man riktat gärningen mot synagogan och också med den kännedom vi har om gärningsmännen, säger Stina Lundqvist.

 

LÄS MER: De misstänks ligga bakom attacken mot synagogan

 

Hon fortsätter:

– Det är det som vi jobbar efter, att det har med Israel- och Palestina-konflikten att göra och att det kanske har utlösts av det som hänt tidigare i veckan med Donald Trumps uttalande och agerande.

Ett stort antal hjärtan har satts upp utanför synagogan efter attacken.Foto: HENRIK JANSSON

Reaktioner över Trumps uttalande

USA:s president Donald Trump meddelade nyligen att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att man tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, något som skapat starka reaktioner så väl i världen som i Sverige.

USA:s president Donald Trump.Foto: SUSAN WALSH

Den 21-årige mannens advokat Stefan Fredin uppger att hans klient förnekar brott men är i övrigt fåordig. 

– Han nekar till brott, säger Stefan Fredin.

Det talas nu från åklagarens sida om en eventuell motivbild knuten till Israel- och Palestinakonflikten, hur ser du på det?

– Det kan jag inte kommentera, säger Stefan Fredin.

GT söker 18-åringens advokat Peter Olsson.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER