Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagarens teori efter brandbombsattacken

Två män begärs häktade för attacken mot synagogan i Göteborg i lördags. Foto: HENRIK JANSSON
Synagogan i Göteborg attackerades i lördags av ett tio- till ett tjugotal maskerade gärningsmän. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen letade spår efter attacken. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Två av de tre unga män som misstänks för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg begärs häktade.

Teorin är att attentatet har koppling till Israel- och Palestina-konflikten. 

– Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, säger åklagaren Stina Lundqvist.

I lördags kväll kastade maskerade gärningsmän brinnande föremål – molotovcoctails – mot synagogan i Göteborg, samtidigt som en grupp judiska ungdomar hade fest i samlingslokalen intill.

– Jag var där för att säga hallå till alla när jag plötsligt såg ett eldklot komma flygande i ögonvrån. Jag förstod genast att det var en attack, sa Dvor Maoz, ungdomsledare vid Judiska församlingen som blev vittne till det inträffade.

Mellan tio och tjugo personer uppges ha varit delaktiga i attacken och åtminstone delar av händelseförloppet fångades på film.

Polisen kunde snabbt gripa tre män misstänkta för brandbombsattacken. Foto: HENRIK JANSSON

Två begärs häktade

Snabbt kunde tre unga män gripas och nu har en 21-åring och en 18-åring som båda är folkbokförda i Göteborg begärts häktade. De är på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

– Jag bedömer att det är ett fullbordat brott och att det också ska ses som en grov mordbrand och inte bara en "vanlig" mordbrand, säger Stina Lundqvist.

 

LÄS MER: Brandbombsattacken fångad på film – tre personer gripna

 

Den tredje mannen, en 20-åring, satt anhållen för försök till mordbrand. Han har släppts, men misstankarna mot honom kvarstår.

Som GT kunde berätta under måndagen har de tre misstänkta både personliga och politiska kopplingar till Israel- och Palestinakonflikten. Den 21-åring som nu begärs häktad är född i det våldsdrabbade Gaza i Palestina och är formellt angiven som statslös i svensk folkbokföring.

Koppling till konflikten

18-åringen som nu begärs häktad är medborgare i Syrien och har i sociala medier flera gånger uttryckt stöd för palestiniernas kamp för en egen stat och mot Israel.

– Det mesta pekar på att motivet är att kränka en folkgrupp och en religion, alltså judendomen, eftersom man riktat gärningen mot synagogan och också med den kännedom vi har om gärningsmännen, säger Stina Lundqvist.

 

LÄS MER: De misstänks ligga bakom attacken mot synagogan

 

Hon fortsätter:

– Det är det som vi jobbar efter, att det har med Israel- och Palestina-konflikten att göra och att det kanske har utlösts av det som hänt tidigare i veckan med Donald Trumps uttalande och agerande.

Ett stort antal hjärtan har satts upp utanför synagogan efter attacken. Foto: HENRIK JANSSON

Reaktioner över Trumps uttalande

USA:s president Donald Trump meddelade nyligen att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att man tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, något som skapat starka reaktioner så väl i världen som i Sverige.

USA:s president Donald Trump. Foto: SUSAN WALSH

Den 21-årige mannens advokat Stefan Fredin uppger att hans klient förnekar brott men är i övrigt fåordig. 

– Han nekar till brott, säger Stefan Fredin.

Det talas nu från åklagarens sida om en eventuell motivbild knuten till Israel- och Palestinakonflikten, hur ser du på det?

– Det kan jag inte kommentera, säger Stefan Fredin.

GT söker 18-åringens advokat Peter Olsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!