Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två barn vårdas för covid-19 i respirator

Två barn intensivvårdas i respirator för covid-19.
Två barn vårdas i respirator på Östra sjukhuset i Göteborg, uppger SVT Nyheter Väst
Foto: ANDERS YLANDER
Två barn vårdas i respirator på Östra sjukhuset i Göteborg, uppger SVT Nyheter Väst.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Två barn vårdas just nu i respirator för covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Ett barn är i nedre skolåldern och ett är i tonåren.

– Totalt har vi haft 18 barn med covid-19 som fått sjukhusvård säger Younis Khalid, verksamhetschef för barnmedicin på Sahlgrenska till SVT.

Två barn vårdas för covid-19 i respirator

– Det är ovanligt att barn behöver sjukhusvård för covid-19. Just nu vårdas tre barn för smittan. Två ligger på intensivvårdsavdelning och ett barn ligger på vanlig vårdavdelning. De som ligger på IVA är ändå stabila, säger Younis Khalid, verksamhetschef för barnmedicin på Sahlgrenska till SVT.

Symtomen hos barnen kan variera, förklarar han, men det läkarna har sett är att de har haft en andningspåverkan som krävt intensivvård.

Även tidigare friska barn har insjuknat

Younis Khalid säger till SVT att det både har varit barn med tidigare kroniska sjukdomar som vårdats på sjukhuset, men även tidigare friska barn har insjuknat.

Han framhåller att risken för coronasmittade barn att bli svårt sjuka är väldigt låg.

Enligt svenska intensivvårdsregistret har totalt två barn under 15 år hittills fått intensivvård i Västra Götaland. För hela landet är siffran åtta barn.

Younis Khalid förklarar för SVT att spädbarn har blivit lindrigare sjuka med förkylningsliknande symtom. Han ser också en antydan till att det varit fler barn i tonåren än i nedre skolåldern.

Anders Tegnell om nya direktiven: ”Det är det här som gäller”.