Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två allvarligt skadade under studentfirandet

Foto: Stefan Bennhage/TTELA
Foto: Stefan Bennhage/TTELA

Två studenter har under torsdagen skadats under studentfiranden.

I Trollhättan slog en student i huvudet när studentflaket körde under en bro.

Vid kortegen i Kungsbacka ådrog sig en student skallskador.

– Vittnen säger att personen har gjort en framåtvolt rakt ner i marken, säger Kajsa Barkström vid Hallandspolisen.

Även flera andra incidenter har inträffat vid studentfiranden. Bland annat stoppades kortegen i Västerås efter att två studenter fallit från flak.

Vid halv tre-tiden på torsdagseftermiddagen fick polisen larm om en olycka med ett studentflak i Trollhättan.

– De har kört under en bro och en person har klättrat upp och stått lite högre än de andra. När de passerade bron har den personen slagit i huvudet och ramlat ner. Jag vet inte exakt hur det gick till, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Personen har förts till sjukhus med allvarliga skador.

– Enligt ambulanspersonal som polisen har pratat med så var talbar under resan till sjukhuset men han hade ett fult jack i huvudet så det kan ju vara allvarligt ändå, säger Peter Adlersson.

En polispatrull är på väg till sjukhuset. Vid 17-tiden finns inga nya uppgifter om skadeläget.

Förundersökning inledd

De andra som färdades på flaket ska samlas ihop.

– Flera av dem är chockade av det som hänt. Det är ingen trevlig student. Så vi har beställt en stadsbuss för att samla ihop dem så att de kan åka därifrån, säger Peter Adlersson.

Lastbilen tas i beslag för teknisk undersökning.

En förundersökning om vållande till kroppsskada har inletts av polisen.

– Men det är mest av utredningstekniska skäl. Ingen person är misstänkt för något brott i nuläget, säger Peter Adlersson.

Krisgruppen på den aktuella skolan har sammankallats, skriver Ttela.

– Inte bara elevens klasskamrater kan behöva stöd, även andra som ännu inte tagit studenten känner eleven, säger retorn på skolan till Ttela och fortsätter:

– Det är fruktansvärt tragiskt, säger rektorn till Ttela.

Vid 19-tiden på kvällen kunde sjuvården inte ge någon information om skadeläget.

Voltade rakt ner i marken

På torsdagen skadades även en student i Kungsbacka. Studenten föll från ett lastbilsflak och slog i huvudet vid ett fall från ett lastbilsflak och fick föras till sjukhus, skriver Kungsbacka-Posten. Larmet kom vid 15-tiden.

– Det vi vet är att en av studenterna har trillat av och slagit i huvudet ganska rejält i asfalten och bedöms som relativt allvarligt skadad. Hur allvarligt man ser på de skallskador som personen har ådragit sig vet jag inte, säger Kajsa Barkström vid polisen i Halland.

Studenten är förd till sjukhus.

– Vittnen säger att personen har gjort en framåtvolt rakt ner i marken, säger Kajsa Barkström.

Det aktuella studentflaket stoppades.

– Det flaket valde man att stanna, chauffören ville inte heller köra vidare och eleverna som satt på var chockade. Men övriga kortegen rullade vidare, vi bedömde att det inte behövdes avbryta hela kortegen. Men det var en händelse i det hela, de har skött sig i övrigt, alla fordon var okej. Det är en oturrlig olycka, säger Kajsa Barkström.

Det finns i nuläget inga misstankar om brott.

Sahlgrenskas pressjour uppger vid 17-tiden att studentens tillstånd är allvarligt men stabilt.

Firande avbröts i Västerås

I Västerås föll två studenter från studentflak vid 13-tiden på torsdagen. Polisen avbröt den traditionella studentkortegen genom staden efter olyckorna.

– Eftersom berusningsgraden är så hög och eftersom två studenter ramlat i gatan har vi beslutat att avbryta kortegen med omedelbar verkan, säger Thomas Gustafsson, ledningsbefäl vid polisen i Västmanland.

Studenterna som var inblandade i olyckorna fördes till sjukhus men ska inte ha fått några allvarliga skador.

Flera incidenter

Även under onsdagen inträffade incidenter. En ung kvinna blev då klämd mellan två studentflak i centrala Göteborg.

– Ofta är det alkohol inblandat och det är mycket folk överallt och mycket fordon. Det är klart att det är lätt att det sker olyckor. Men om det är mer eller mindre än tidigare vet jag inte, men det känns som att det varit flera olyckor och incidenter hittills i år. Känslan är att det varit mycket på flera håll, säger Peter Adlersson.

Polisen tittar på flaken för att försöka minimera risken för olyckor.

– Vi har ju poliser med ute som har hand om trafiken och tittar på studentflaken. Och är det inte trafiksäkert så stoppar vi färden för dem, och det har ju hänt i år. Det är för studenternas bästa, vi vill inte att det ska ske olyckor. Men som till exempel det som hänt i Trollhättan är svårt för oss att förhindra, det kanske var ett trafiksäkert ekipage men en enskild person gör en handling som ingen annan kan råda över. Det handlar om mycket eget ansvar och att man är försiktig, säger Peter Adlersson.