Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-gladiatorn ”Hero” lurade skolanställd i ”pedofilfälla”

Med ett falskt konto på dejtingsajten Tinder, började tv-gladiatorn Roddy Benjaminsson och Josef Alexander skriva till en skolanställd man.
Före detta TV4-gladiatorn Roddy ”Hero” Benjaminsson kallar sig människorättsaktivist i sitt eget program: ”Peddofällan”.
Foto: HENRIK JANSSON

Med ett falskt konto på dejtingsajten Tinder, började tv-gladiatorn Roddy Benjaminsson och Josef Alexander skriva till en skolanställd man. 

Trots att de utgav sig för att vara en 14-årig pojke fick de grova sexuella meddelanden från mannen – som också stämde träff med ”pojken”. 

Men i stället för en sexträff konfronterades den skolanställde med kameror och mikrofon. 

Nu har mannen sagt upp sig från skolan och polisanmält Benjaminsson och Alexander för förtal – de har i sin tur har anmält den skolanställde för sexbrott. 

Båda förundersökningarna har lagts ner. 

– Det fanns ingen 14-åring att ha sex med. Ingen målsägande, säger polisutredaren. 

På en Youtubefilm syns hur Josef Alexander, grundare av något han kallar ”FEBS – För ett bättre samhälle”, högljutt konfronterar en man på en gata. När nyfikna vittnen undrar vad som pågår berättar han att syftet med sitt projekt är att konfrontera sexförbrytare. 

Han kallar det som sker för ”en utredning” och förklarar vidare att han filmar, men kommer att censurera både rösten och ansiktet på den man han just konfronterat – samtidigt som han uppmanar flera förbipasserande att stanna till för att höra vad mannen har gjort. 

Det vill säga: Skrivit sexmeddelanden till någon han tror är ett barn. 

– Nu har du tur att de kom, för jag hade tagit ut dig bland folket här och skrikit så att alla hör, säger Josef Alexander till mannen medan vakter – som uppmärksammat konversationen på gatan – för bort honom. 

Mannen har kommit till platsen i tron att han ska träffa en 15-åring, men i stället mötts av pedofilfällan. 

På liknande sätt gick det till när en skolanställd man i Stockholmsområdet dök upp till en träff som han trodde skulle vara med en 14-åring. 

I ett eget studioprogram berättar Benjaminsson och Alexander om sin konfrontation. ”Det ska sättas ett P för den här mannen”, säger Josef Alexander. Roddy Benjaminsson konstaterar dock att ”det är inte helt lätt, för vi har inget som är juridiskt hållbart”.
Foto: Privat

”Har ingen dragning till barn” 

Den skolanställde mannen, som är i 40-årsåldern, är en lokal idrottsprofil som arbetar med ungdomar. Nyligen uppmärksammades han i lokalmedier eftersom han hade chansen att prisbelönas som en förebild. 

Han berättar för GT/Expressen att han i våras inledde ett samtal på dejtingappen Tinder med en 19-årig kille. 

– Jag är bisexuell, men har under inga som helst omständigheter någon dragning till barn.  

Men under konversationen på nätet fick mannen veta att killen han skrev till är 14 år. De båda stämde, trots det, träff. 

– Det är det som är det tragiska i det hela, att jag fortsatt. Jag känner att vi inte ska ses, vi ska inte träffas, jag vill inte vara med om det här. Men det är under inga som helst omständigheter så att jag har nån tanke på att ... 

Mannen hävdar att syftet med träffen var ”att avsluta konversationen” på plats. 

– Jag känner att det här är inte okej. Det är nåt som inte stämmer. Utan att vi ses och sen är det hej då och ingen mer kontakt. 

På platsen mötte mannen dock ingen pojke, utan den före detta tv-gladiatorn Roddy ”Hero” Benjaminsson, och Josef Alexander. De hade en kamera med sig och konfronterade mannen. 

– Han kontaktade mig på Tinder och efter att jag förklarade att jag var 14 år gammal började han skriva fett med sexuellt äckliga grejer till mig. Och sen ledde det till att han frågade ut mig om en träff och sen träffades vi på stan, säger Josef Alexander. 

Vad sa han vid konfrontationen?

– Han sa bara att ”jag är dum, fattar inte och behöver hjälp”. Men han erkände allt. Han sa att han hade anmält sig själv till polisen. 

På en offentlig plats konfronteras mannen av Josef Alexander. Senare ringer han och Benjaminsson till mannens arbetsplats för att berätta vad som skett. ”Jag har som hobby att jaga pedofiler faktiskt”, säger Roddy Benjaminsson när han introducerar sig.
Foto: Privat

”Har som hobby att jaga pedofiler” 

Kort efter konfrontationen kontaktade Benjaminsson och Alexander skolan som mannen arbetar på, samt en idrottsförening där han är aktiv. De förklarade för den som svarade att de har som ”hobby att jaga pedofiler”. 

– Men skolan ville inte titta på materialet. Rektorn vill inte göra någonting utan hänvisade till andra personer, säger Alexander. 

Efter att ha tagit sig till skolan gjorde de båda ”pedofiljägarna” en polisanmälan om förberedelse till sexbrott. Den skolanställde anmälde i sin tur dem för förtal. 

– De har försökt konfrontera min rektor och ringt till skolan. Ringt till en avdelning där jag inte jobbar och där kolleger till mig har svarat. Och sen försökt tränga sig in på skolan, säger den skolanställde.  

Fenomenet med filmer på misstänkta pedofiler är inte nytt. På plattformar som Youtube finns mängder av konton, företrädesvis från USA, där privatpersoner konfronterar personer som de fått kontakt med på nätet. Då under förevändningen att de är barn. 

Med kamera och mikrofon konfronteras sedan ”sexförbrytarna”, inte sällan med aggressiv ton och kränkande tillmälen. 

I Sverige har Roddy Benjaminsson under lång tid hängt ut dömda pedofiler på sina sociala medier. Han tillhör en skara av kända män som gjort frågan till sin käpphäst – inte minst uppmärksammat genom höjdhopparen Patrik Sjöbergs projekt ”Kill your local pedophile”. 

I det här fallet var det Josef Alexander som startade ”pedofilfällan”. 

Josef Alexander har grundat ”FEBS” och håller i sändningarna.
Foto: Privat

Ärendena lades ner

– Från början var det jag, en värdelös kamera och Tinder. Och jag tänkte att får jag bara ut en enda video som skapar uppmärksamhet ... Jag fick ut det, hittade Rodde och sen har det bara gått uppåt, säger han. 

Den skolanställde hittade de på just Tinder. De beslutade sig för att kontakta honom på ren chans. 

– När jag hörde om den här killen som blivit utsedd till hjälte och jobbat med ungdomar i olika sammanhang sedan 20 år tänkte jag att det kunde bli ett bra program. Det som händer är det vi fruktade och trodde skulle hända, säger Roddy Benjaminsson. 

Men både deras anmälan om förberedelse till sexbrott, och anmälan om förtal, har lagts ner. Utredaren hos polisen vill inte citeras med namn. Men han säger att han fick materialet av Josef Alexander. 

– Jag blev kontaktad av den här ”hobbyjournalisten” som egentligen gör ett bra jobb, men på ett lite knasigt sätt enligt våra lagar. Han kontaktade mig och så började den här cirkusen. 

Polisen beklagar att fallet lades ner och konstaterar att det helt enkelt inte fanns någon målsägare i fallet – 14-åringen existerade inte. 

– Jag kan tycka att en sån här kille inte ska kunna hålla på. Vår tanke här var att få till ett snabbt anhållande, komma in i hans bostad för att där kunnat hitta andra målsägande. Så har man gjort i ett annat ärende där åklagaren var mer offensiv och där man hittade andra målsägande. Tyvärr blev det inte så, säger polisen. 

Ängla Eklund, expert på förtalsmål och jurist vid institutet för juridik och internet.
Foto: Pressbild

”Har inte haft sex, är inte dömd” 

GT/Expressen har sökt åklagaren, Sara Axelsson, utan resultat. 

Genom åren har en mängd journalistik kring grooming på nätet gjorts, ett exempel är tv-programmet ”Trolljägarna” på TV3. 

Utredaren säger att ”pedofiljägarnas” tillvägagångssätt på Youtube kan vara tveksamma. 

– Man kan säga att han gör något som är bra men det blir lite tokigt. Men jag tycker polisen borde få möjlighet att gå in i såna här lägen och därmed kunna hitta riktiga målsägande. 

Ängla Eklund, expert på förtalsmål och jurist vid institutet för juridik och internet, säger att det kan vara förtal att kontakta en misstänkt förbrytares arbetsplats: 

– Brottet förtal, från början, kom ju till innan det fanns sociala medier. Så det är tillräckligt att sprida en uppgift om att en person är brottslig eller klandervärd. 

Även den förundersökningen har dock lagts ner. Mannen har också, i samråd med rektorn, valt att avsluta sin tjänst. 

– Jag har lagt korten på bordet hos min arbetsgivare för att förklara situationen. Den här personen har kontaktat skolan och försökt ta sig in där, säger mannen. 

– Han målar ju ut mig och hela mitt liv är förstört. Jag har inte begått något brott. Jag har inte haft sex, är inte dömd. 

Josef Alexander.
Foto: Privat

”Extremt ledsen och ångerfull” 

Har föräldrarna anledning att vara oroliga för att det skulle ha hänt barnen någonting? 

– Nej verkligen inte. Absolut inte. Som jag sa har jag inga som helst drag åt det hållet. Jag har älskat mitt jobb från första dagen till nu. Jag är tacksam att jag fick komma till skolan. Det var som sagt en period i mitt liv som inte var så bra. 

Mannen beskriver sitt liv nu som ett kaos. Han går till psykolog och har lagt sina idrottsliga åtaganden åt sidan. 

– Det är en period i mitt liv där jag inte mår så bra psykiskt. Jag är extremt ledsen och ångerfull. 

Roddy Benjaminsson och Josef Alexander säger att de kommer att fortsätta jaga pedofiler. De menar att de har bevis för att mannen aktivt letat barn på nätet. 

– Det finns inga oskyldiga som pekas ut. Det här är en person som är beredd att förgripa sig på en 14-åring. Det finns inga argument för att inte hänga ut pedofiler, säger Roddy Benjaminsson. 

Han fortsätter: 

– Det är de som agerar ut sin sexualitet som vi vill åt. Det finns också argument om att man inte ska jaga eller hänga ut pedofiler eftersom de då drar sig för att söka hjälp. Men de studier som finns visar att de flesta pedofiler söker hjälp först när de blir påkomna. 
Ängla Eklund: "Kan vara olagligt"

Ängla Eklund är expert på förtalsmål och jurist vid institutet för juridik och internet. 

Hon säger att händelsekedjan är komplicerad och svårt att bedöma – det kan vara olagligt åt båda håll. 

– Det som blir problematiskt här är att målsäganden inte existerar och det måste finnas en fara för att brottet ska fullbordas. Annars skulle det rent hypotetiskt vara olagligt med två vuxna som gör ett ”role play”. Där en låtsas vara minderårig till exempel. Det kan man tycka vad man vill om, men det faller inom yttrandefrihet och laglighet. Om det inte finns ett barn så har han inte försökt kontakta ett barn.

– Men barnpornografibrottet, om man ska dra en parallell, är ett brott som inte kräver en målsägande. Där finns inga målsägande och det behövs inte för att kunna driva frågan utan man driva det för att kunna skydda barn som helhet snarare än det specifika barnet. Då kan man även inkludera mangaporr och sånt. 

Kan man inte göra en husrannsakan mot en sån här person, när det finns indikationer på barnsexbrott?

– Så kan det vara om det finns anledning att misstänkta att personen har barnpornografi. Då kan man i vissa fall fatta ett sånt beslut. 

Hur ska man se på att förtalsärendet är nedlagt i det här fallet?

–Jag vet inte varför det lades ner. Åtal ska bara väckas om det är påkallat ur allmän synpunkt, om uppgifterna som sprids är allvarliga. Det är väl uppfyllt i detta fall men det finns också andra faktorer som spridningen av uppgifterna och hur stor den skadan är. 

– Brottet kan vara fullbordat trots att det inte är digitalt publicerat. Om man sprider en uppgift om att en person är pedofil är det absolut förtal ur teknisk mening. Sen kan det vara så att man hittar en grund för att det ska vara försvarligt och okej. 

Hur ska man se på att både barnsexärendet och förtalsdelen är nedlagd i det här fallet. Det finns en person som visat en dragning till barn men från rättsväsendets sida har allting lagts ner? Kunde rättsväsendet gjort något annorlunda för att bringa klarhet i detta?

– Frågan om brott och straff ska hanteras av rättsväsendet. Det finns en problematik kring när enskilda personer försöker skapa de här brottssituationerna. Vi har sett i flera fall där polis och åklagare inte kan göra någonting eftersom inget konkret brott begåtts. Även om beteendet kan anses vara mycket klandervärt. Det blir en station där det kunde varit ett riktigt barn men var inte det och rättsväsendet kan då inte agera. 

– Saken är att det måste finnas en konkret brottssituation. Det måste finnas ett brott och någon den kan begås mot. I de flesta fall krävs en målsägande annars har man inte gjort sig skyldig. Annars måste man skriva om lagstiftningen så att detta skulle uppfylla det. Men så ser inte lagstiftningen ut.

SE FLER NYHETER: Västlänkens arbete upprör de boende

Joel Carlsson: ”Som att någon slår med en slägga mot metall”