Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilens knep för att införa #godisstopp

NEJ TILL GODIS. Familjen Alselind/Andersson hoppar lördagsgodiset i kväll. "Gurka är godare än godis", säger Valentina Alselind, 8.
Foto: Privat

Tv-profilen Pamela Andersson Alselind, 49, välkomnar ett #godisstopp i februari och har fått med sig sina två barn i kampanjen.

– Det är hemskt hur mycket godis som barnen vräker i sig, säger Pamela Andersson Alselind, chefredaktör för tidningen Topphälsa.

Nu ger hon GT:s läsare sina bästa tips till ett sockerfritt lördagsgodis.

I dag drog GT i gång kampanjen #godisstopp. Under lördagen har tusentals läsare engagerat sig i kampanjen och gillat Facebook-sidan Godisstopp.

Tv-profilen Pamela Andersson Alselind, känd från Morgonsoffan i SVT, välkomnar initiativet.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Allt som kan hjälpa barn att få en bättre hälsa är bra. Det är hemskt hur mycket godis barnen vräker i sig. Det har vi redan sett tydliga tecken på, säger Pamela Andersson Alselind, chefredaktör för tidningen Topphälsa.

"Det låter hemskt"

Hon är författare till succéboken "Jag ska inte dö i dag" där hon berättar om hur hon överlevde en cancerdiagnos. Att svenskarna äter mest godis i hela världen – 17 kilo per år – gör henne chockad.

– Oj, det visste jag inte. Det låter hemskt. Jag har försökt att hålla nere på lördagsgodiset. Men det blir svårare och svårare desto äldre barnen blir, säger Pamela Andersson Alselind, som driver bloggen "Med hälsan i fokus".

Sockerfritt lördagsgodis

Ställer du dig bakom initiativet #godisstopp?

– Absolut, det gör jag. För min egen del är det inget problem. Jag har märkt att när jag glömmer bort att köpa godis har mina barn inte märkt det. I bland har det hänt att de inte har fått det på flera veckor.

Nu har hon fått med sig sonen John, 10, och dottern Valentina, 8, med på initiativet #godisstopp i februari.

– Lilltjejen föredrar med grönsaker framför godis, det låter nästan som jag hittar på. Hon tycker det är godare med gurkstavar, säger Pamela Andersson Alselind.

Vad kan man göra för att hitta alternativ till lördagsgodiset?

– Att göra grönsakerna lite roligare. Inte bara skära upp de rakt upp och ner. Det är bättre att göra gurkstavar eller roliga former på morötterna. Det tycker barn är kul. I dag finns massor av bra verktyg för att göra småfigurer av.