TV: Politikern jagade polis med motorsåg

Publicerad

HÄRRYDA. Moderatpolitikern Jörgen Johansson dömdes till villkorlig dom för att ha jagat bort polisen med motorsåg.

Nu berättar Härrydapolitikern för GT om händelsen som slutade med att han sköts i huvudet.

– Jag kan inte låta bli att tycka att de inte ska skjuta en människa, trots att jag jagade i väg polismannen, säger Jörgen Johansson.

Det var den sjätte december förra året som en före detta polisbekant fick uppfattningen att Jörgen Johansson var självmordsbenägen. Två poliser skickade till det ensligt benägna huset i Härryda kommun.

– Jag har på telefon sagt att jag mår bra och bara vill bli lämnad i fred men det hjälper inte så jag gömmer mig i garaget. När polisen kommer in känner jag mig hotad och trängd och lyfter en snöskovel på fem meters avstånd, säger han till GT.

Lyfter motorsågen

Polisen backar ut men öppnar igen och då lyfter Jörgen Johansson, som under tiden dragit sig längre in i det stora garaget, den påslagna motorsågen och polisen springer därifrån.

– Jag följer efter, men aldrig närmare än åtta meter. När de försvinner tror jag det hela är över. Men när jag står och diskar kommer polisens insatsstyrka körande in på gårdsplanen. Sedan kommer en helikopter som låg över huset i flera timmar och uppskattningsvis ett tjugotal poliser.

Försöker fly till skogs

Strax före tolv på natten, efter flera timmars belägring och otaliga samtal, bestämmer sig 38-åringen för att försöka sticka.

– Jag hoppar ut genom en bakdörr och tänker springa till skogen. Då skjuter de, varav tre skott träffar.

Polisen säger att du hade ett gevär i handen.

– Ja, fast det hade de inte en aning om då. Det var kolsvart och det small direkt när jag kom ut. Kulorna bara ven runt huvudet på mig.

De här poliserna hade fått order att stoppa dig. Enligt dem var du självmordsbenägen och de ville förhindra att du skadade dig själv eller andra.

– Jag kan inte låta bli att tycka att de inte ska skjuta en människa, trots att jag jagade i väg polismannen, säger Jörgen Johansson.

– Det här är tränade elitpoliser och de ska ju inte missa en halvmeter i höjd.

Ett skott tog i huvudet, ett i armbågen och ett annat gick in i handen och upp inuti armen.

Mitt under dramat landar frun och dottern på Landvetter, de körs direkt av polisen till 38-åringens föräldrar. Men ingen av familjemedlemmarna tillåts prata med honom.

– De ville avskärma all kontakt för mig.

Under samtalet med Jörgen Johansson kommer även hans fru ut i trädgården.

– Det är hemskt det som har hänt, säger hon.

Dömdes till villkorlig dom

Jörgen Johansson dömdes i fredags till villkorlig dom för att enligt åtalet ha enligt åtalet ha hotat poliser med en skovel och också jagat polis med en startad motorsåg.

Poliserna utreddes för tjänstefel men friades.

Jörgen Johansson kommer med all sannolikhet att överklaga att utredningen om tjänstefel blev nedlagd och kanske även sin villkorliga dom för hot mot tjänsteman.

Dagen efter domen meddelade Moderaterna i Härryda kommun att man stöder 38-åringen och inte har diskuterat om han ska uteslutas.

Moderatpolitikern har fått tillbringa 50 dagar på sjukhus efter händelsen.

– Jag är stelopererad i handen och handikappad för resten av livet. Jag är fortfarande sjukskriven och behandlas för smärtorna med starka värktabletter, säger Jörgen Johansson, som gläds åt att han har fullt stöd av sina partikollegor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER