Tv-piraten snuvade Comhem på miljoner

GÖTEBORG. Tv-piraten ska ha sålt koder och kort som gav fri tillgång till betalkanaler – och ha tjänat 650 000 kronor.

Samtidigt anser Comhem att de förlorat över 3,5 miljoner kronor på göteborgarens "cardsharing"-verksamhet.

I början av oktober greps mannen – och nu jagas ytterligare 400 köpare av polisen, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen som bor i Göteborg greps i början av oktober i sin lägenhet för att ha sålt kort och koder till betal-tv. Han ska ha styrt ett helt nätverk och tjänat 650 000 kronor sedan starten i januari 2012.

Nu uppger Göteborgs-Posten att polisen håller på att analysera den 44–årige mannens datorer i jakten på fler tv-pirater.

– Det är väl klart att det upprättats ett kundregister. Och vi kommer att undersöka ett antal av dessa personer och deras delaktighet, säger Fredrik Ingblad, åklagare vid Internationella kammaren i Stockholm till GP.

Misstänkt för brott

Mannen som sålt koderna är misstänkt för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning, och detsamma gäller kunderna.

– Enligt en lagändring från 1 augusti i år är det straffbart även att köpa ett material av den här typen och använda det privat, säger Fredrik Ingblad till GP.

Exakt hur tv-piraten har arbetat är inte offentliggjort, men i vissa fall ska mannen ha åkt hem till köparna och installerat boxen. Dessutom ska boxar ha programmerats med koder som distribueras av internet. Enligt GP är mannens kundkrets störst i Göteborg.

Comhem förlorade miljoner

Bland de drabbade leverantörerna finns företag som Comhem, Viasat och Canal Digital. De förstnämnda anser sig ha förlorat drygt 3,5 miljoner kronor på mannens illegala abonnemang. I förhör har han medgett "vissa faktiska omständigheter", men förnekar omfattningen på brottet.

Fredrik Ingblad räknar enligt GP med att åtal väcks mot 44-åringen och köparna efter nyår.