Tv-journalisten Hannes Råstam död

Publicerad
Uppdaterad
Under natten till torsdag förlorade journalisten Hannes Råstam, 56, kampen mot cancern.
Mest känd var han för sina undersökande reportage i SVT:s "Uppdrag Granskning".
- Han bad läkarna att få se beslutsunderlaget för en operation. Det är Hannes Råstam. Undersökande journalist ända in i döden, säger vännen och gamla kollegan Janne Josefsson.
Hannes Råstam berättade våras i tidningen Filter att han kämpade mot en svår cancerform. I natt avled han. Han arbetade sedan 2007 på Dokument Inifrån. Hans närmaste chef Ingemar Persson beskriver honom som noggrann, passionerad och engagerad med ett stort rättspatos.
- Det är svårt att hitta någon liknande figur när det gäller att få fram nya uppgifter. Han var en av de absolut största och viktigaste journalisterna i vår samtid. Vi hade alla ett litet hopp om att han skulle hitta en balans i sin sjukdom. Men plötsligt vände det och gick fort sista veckan, säger Ingemar Persson.

"Älskade varandra"

Hannes Råstam sadlade om från musiker till journalist vid 35 års ålder. Hela fem gånger vann han föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden för sina reportage. Bland de mest uppmärksammade är granskningen av Osmo Vallos död, tillsammans med kollegan Janne Josefsson. Han berättar om hur Hannes läste 20-30 läkarböcker för att kunna sticka hål på obduktionsrapporten. De båda belönades med Stora journalistpriset 1998 för sin insats.
- Han var otroligt, gick in i detaljer och gav sig aldrig. När vi jobbade med Vallo-historien kunde han ringa mig mitt i natten och hade hittat något. Han var besatt och det sådana personer krävs i det här jobbet. Vi har haft våra duster men vi älskade varandra och har haft jättemycket kul ihop, säger Janne Josefsson.

Journalist in i döden

Senast han träffade Råstam var i början av december. Då var han mycket tärd av sjukdomen och satt i rullstol.
- Men han var optimistisk och fortfarande så stilfull. I går fick jag ett meddelande om att han blivit bra mycket sämre i helgen. Jag förstod att det handlade om dagar men ändå inte att det skulle gå så här fort, säger Janne Josefsson.
Hannes Råstams läkare fick också erfara hur det var att behandla en av Sveriges bästa grävande journalister. Från sjuksängen krävde han att få granska röntgenplåtar och beslutsunderlag för de operationer han skulle genomgå.
- Han var undersökande journalist ända in i döden, säger Josefsson.

Boken klar i tisdags

Det var Hannes Råstam som avslöjade att Sture Bergwall (Thomas Quick) dömts för åtta mord och var misstänkt för ytterligare 16, på felaktiga grunder. Han arbetade på boken "Quick - att skapa en seriemördare", som blev klar så sent som i tisdags. Vid sin sida hade han Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter.
Göransson fick allt material och instruktioner om hur det skulle sorteras och sammanställas.
- Det är nästan spöklikt. Jag satt på slutet och antecknade och han berättade hur man skulle redigera klart materialet. Det fanns en sak kvar i tisdags. Jag satt där i två timmar och vi gjorde klart det sista. Sedan tog hans krafter slut, säger Göransson till Resume.
På sin blogg hyllas Hannes Råstam av Sture Bergwall:
"Hannes Råstam gav mig livet tillbaka. Så är det. Utan hans skarpsinne och djupa empati hade jag inte varit där jag är idag, utan hans envetna kamp för rättssäkerhet och hans oerhört gedigna grävande hade min resningsprocess aldrig påbörjats".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER