Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-floristens tid hos Petter Stordalen: ”Väldigt lyxigt”

Pandemiåret har slagit hårt mot Petter Stordalens affärsimperium. I en stor intervju med GT berättar han om livet mitt i krisen, kärleken och den verkliga Petter Stordalen.
Floristen och Trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson
Foto: PETER KNUTSON / TV4
Norska hotellkungen Petter Stordalen
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Framgångarna i TV4 förändrade livet för floristen Karl Fredrik Gustafsson, 34, över en natt. 

Men allt började egentligen i hotellmagnaten Petter Stordalens walk in closet. 

– Jag måste ha varit duktig redan då, säger Karl Fredrik. 

Det blåser halv storm när Karl Fredrik Gustafsson skyndar över gårdsplanen på Eklaholm på Österlen. Han är på väg till sitt kontor (eller trädgårdshus som han kallar det) för att kunna prata ostört och skyddad från väder och vind. 

– Kaffet blåser nästan ur koppen, säger han och skrattar. 

Säsong två av tittarsuccén ”Karl Fredrik på Österlen” sänds just nu på tisdagskvällar i TV4, men på 1600-talsgården i skånska Löderup pågår redan inspelningarna av säsong tre.  

Lyx och livsnjut

Vägen hit har gått via en floristutbildning, arbete som florist och butikschef och för butikskedjan Blomsterlandet. Men det var i Oslo som Karl Fredrik fick smak för lyx och livsnjut, som har blivit lite av hans signum. 

Genom en av sina lärare fick han under utbildningen en praktikplats på en fashionabel blomsterbutik i den norska huvudstaden. 

– I den butiken, som jag senare fick jobb på, ingick jag i ett team som tog hand om ”vipkunderna”. Vi hade i uppdrag att leverera blommor till fina restauranger, norska kungahuset, operan och Petter Stordalen. 

Hemma hos floristen Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm. Här med sambon Petter Kjellén.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Röda rosor i sovrummet

Karl Fredrik och hans kolleger smyckade Stordalens hotell och kontor men också hans privata hem. 

– Det var ju några år sedan nu, men jag minns att han bodde på höjden utanför Oslo i en väldigt stor villa. Vi tryckte på en knapp för att komma in i garaget som hade ett glasgolv och konst på väggarna. Alla hans fina bilar var uppradade och det var som att komma in i värsta konstgalleriet, säger Karl Fredrik. 

– Sen tryckte man på ytterligare en knapp och det var som en ”James Bond dörr” som öppnade sig, och då kom man in i beredningsrummet. 

Som Karl Fredrik minns det ville Stordalen bland annat ha stora buketter med röda Grand Prix-rosor i sovrummet och i sin walk in closet. Blommorna byttes ut en gång i veckan. 

– Det var väldigt lyxigt. Vi pratar om blommor för kanske 10 000 norska kronor i veckan. Jag vet inte hur hans ekonomi såg ut då eller nu för den delen, men man fick en känsla av att pengar inte var ett problem. 

”Har präglat mig”

Karl Fredrik arbetade av och till i Oslo under två års tid, parallellt med sin utbildning. Att få jobba hos kunder som Petter Stordalen betydde mycket. 

– Att jag har fått göra de här ärofyllda uppdragen och väldigt tidigt i min karriär har präglat mig. Och jag måste ju ha varit duktig redan då, annars hade jag inte fått göra det.

Stordalen var trevlig och avslappnad kring personalen, minns Karl Fredrik. Så här i efterhand ser han honom också som en förebild. 

– Han har visat att mycket sitter i huvudet och viljan. Det är fantastiskt fascinerande och inspirerande. 

UR ARKIVET: Turister strömmar till Eklaholm

Turister strömmar till Österlen under sommaren, samtidigt finns viss oro för coronaviruset. Petter Kjellén på Karl Fredrik på Eklaholm berättar om restriktionerna de fått införa.