Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals kvinnor och män firade på Avenyn

Här tågar ett folkhav i Göteborg för kvinnors rätt.Foto: Anders Ylander
Tusentals kom för att fira och demonstrera på internationella kvinnodagen.Foto: Anders Ylander
– Det är viktigt att kvinnor tjänar lika mycket pengar som män, förklarade Majken Svensson, 10 och Ylva-Li Lundberg,Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Tusentals kvinnor och män firade internationella kvinnodagen med den årliga demonstrationen arrangerad av 8:marskommittén.

Utgångspunkten var Gustav Adolfs torg innan tåget gick upp för Avenyn till Götaplatsen.

Fakta

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Den instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

Den gemensamma parollen var "Hållbart arbetsliv för världens kvinnor!". Men det fanns också många handgjorda plakat med krav om kvinnors rättigheter.

– Varje dag borde vara en kvinnodag, förklarade bland andra Anna von Borgstede som inte tågade för någon speciell organisation.

Det gjorde däremot Ann-Marie Ljungberg som är ordförande i Föreningen Enastående Föräldrar som bland annat vill att föräldra-försäkringen ska innebära att föräldradagarna delas lika.

Skönsång med kvinnokör

Kvinnor och barn, men också många karlar ställde upp för kvinnorna på internationella kvinnodagen.

På Götaplatsen blev det sedan tal av Sussan Saberi från Iranska flyktingars riksförbund och skönsång med kvinnokören Lucky Lips.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammades också på andra håll i Göteborg. Som att Bilprovningen på Hisingen anordnade en rekryteringsdag för kvinnor. Och dagen till ära bestod personalen där för en dag av enbart kvinnor.

Närmare 40 kvinnor kom för att lämna in sina ansökningar om jobb.