Live-published photos and videos via Shootitlive

Tusentals i protest mot trängselskatten

Publicerad

Arrangörerna hade räknat med drygt 2 000 personer – men uppskattningarna landade någonstans mellan 5 000 och 7 000.

Demonstranterna mot Västlänken och trängselskatten fyllde hela Avenyn när de tågade från Götaplatsen ner till kanalplatsen.

– Det här kan absolut hjälpa. Vi visar att vi är många och vi gör vår röst hörd. Vi vill inte ha en Västlänk som förstör stad, säger Barbara Lindell som är en av arrangörerna från Trädplan Göteborg.

Det började med ett upprop på Facebook där 2 800 personer anmält att de ska delta. Men ett tag fyllde de tusentals demonstranterna hela Avenyn. Och när de främsta i ledet kommit fram till kanalplatsen vid Operahuset, var det fortfarande några kvar på Götaplatsen – precis utanför där Johnny Magnusson, regionens ledande moderat och företrädare för det Västsvenska paketet bor.

Någon officiell siffra för hur många som deltog i lördagens demonstration mot Västlänken och trängselskatten i Göteborg fanns inte. Men arrangörerna uppskattade det till 7 000 personer. Polisen till 5 000.

– Det är fantastiskt, det kanske är ännu fler än vad vi tror. Det här är folkets röst, vi kommer från höger och vänster, men nu samsas vi kring den här frågan. Vi vill att den här staden blir bättre, säger Barbara Lindell.

Brett tåg

Och så var verkligen fallet i demonstrationståget. Både folk från Vägvalet (bland andra Theo Papaioannou) och moderater (som Martin Wannholt och före detta kommunalrådet John Rignell) gick med i tåget – där även flaggor från Kommunistiska partiet syntes. Men arrangörerna är noga med att poängtera att demonstrationen var politiskt obunden.

Folk i alla åldrar deltog – och kanske var det här en av de största demonstrationerna på väldigt länge i sin typ, här i Göteborg.

– Det var fyra första maj-tåg på raken. Det var otroligt mycket folk här, säger Jörgen Jensen, 57, en av demonstranterna på plats.

Lars Svensson, 74, från Skogome protesterade mot trängelskatten – men var för Västlänken. Han säger att lördagens demonstration kan vara en av de största någonsin i Göteborgs historia.

– Jag tror det, i alla fall som är på frivillig väg om man säger så. Jag blev förvånad att det är så många, säger han till GT.

Politikerna inte där

Bland talarna vid Operaplan fanns tågtunnelexperter, arrangörer, företrädare för Trädplan – och helt vanliga medborgare. Trebarnsmamman Agneta Kjaerbek eldade på publiken ordentligt och kallade Västlänken för "en organiserad stöld av våra skattepengar".

– Jag pratar om människan och demokratin. Det är viktigt att demonstrera för detta, politikerna måste lyssna på oss. Jag tycker inte att Västlänken gynnar miljön som den är planerad nu. Jag ser ingen vinning med att vi har en öppen stad i så många års tid. Jag tror pengarna kommer skena i väg, säger Agneta Kjaerbek i går till GT.

På de hundratals skyltarna och banderollerna som demonstranterna hade med sig, hånades bland andra politikerna. "Välkomna till götet, här är politikerna bakom flötet", stod det på några. "Nej-sägarna är flera, ingen tunnel i våran lera", stod det på andra.

Det ska dock sägas att det inte gjordes några yttringar från eventuella meningsmotståndare under demonstrationen, som i övrigt gick mycket lugnt och sansat till.

– Jag har inte fått in några rapporter alls om att det ska ha varit något, säger Jenny Widén, polisens presstalesman.

Vid kanaltorget hölls för övrigt även musikuppträdanden och tal. Men några av de politiker som ifrågasattes allra hårdast från demonstranterna, exempelvis Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M) var inte på plats. GT har sökt dem båda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER