Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals i marsch mot trängselskatten

Organisationen Västsvenska Folkinitiativet hoppades på runt 15 000 deltagare i lördagens marsch. Foto: Västsvenska Folkinitiativet

Mellan 8 000-10 000 människor deltog i manifestationen mot trängelskatten och Västlänken i Göteborg.

– Det är viktigt att hålla trycket uppe så att politiken förstår att man inte kommer undan med detta, säger kommunalrådet Martin Wannholt.

I november samlades drygt 5 000 personer i en demonstration mot trängselskatten och Västlänken. Under lördagens protesttåg mellan Götaplatsen och Gustaf Adolfs torg deltog nästan dubbelt så många.

– Det känns jättebra, det var mäktigt. Så många människor av alla de slag. Och alla var väldigt bestämda i sin uppfattning – de vill ha stopp på Västlänken, säger Lena Larsson vid Västsvenska Folkinitiativet, organisationen bakom demonstrationen.

Dialogpolisen uppskattar att mellan 8 000-10 000 demonstranter deltog.

– Vi hade nog förväntat oss ännu fler, men vi är jättenöjda. Det var inte bästa vädret och många har annat att göra på helgerna, säger Lena Larsson.

"Jättetrevlig demonstration"

Kommunalrådet Martin Wannholt deltog i demonstrationen och var även en dem som höll tal på Gustaf Adolfs torg.

– Det var en jättetrevlig demonstration. Trevligt folk med vettiga åsikter som bryr sig om stans utveckling. Djupt engagerade och pålästa, säger han.

Varför är det här viktigt?

– Det är viktigt att hålla trycket uppe så att politiken förstår att man inte kommer undan med detta. Man kan inte köra över sina medborgare och man kan inte ta beslut om att förstöra Göteborgs stad när det finns så mycket andra viktiga investeringar att göra.

"Inte acceptabelt"

Martin Wannholt berättar att det kommer att tillsättas en av folket finansierad oberoende granskningskommission som ska syna Västlänkens kostnader i sömmarna.

– Ingen kommer att kunna ifrågasätta att den är oberoende, givetvis bjuds även kommunen och Trafikverket in. Då kommer alla att få veta sanningen, säger Martin Wannholt.

Även Vägvalets partiledare Theo Papaioannou deltog i demonstrationen och höll tal.

– Jag går med här eftersom man nu väljer att köra över folkomröstningen. Vi måste visa att det inte är acceptabelt, säger han.

Anneli Hulthén, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, säger följande om lördagens demonstration:

– Vi vet att det finns ett motstånd mot Västlänken och trängselskatten och det har det gjort nästan ända sedan dag ett av Västsvenska paketet.

"Helt okej att granska"

Kan demonstrationer av det här slaget leda till förändring?

– Man kan ju säga som så att de sex partierna utöver Sverigedemokraterna och Vägvalet lämnade in yrkanden denna vecka där man tydligt skriver att man är för hela paketet. De sex partierna ihop representerar ju också en hel del folk.

Hur ser du på en oberoende granskningskommission?

– Martin Wannholt kan behöva det med tanke på att det var ganska knaggligt material som han har försökt göra en stor affär av under veckan. Men det är helt okej att granska allting – alla handlingar i stan är offentliga så jag har inga problem med det, säger Anneli Hulthén.