Kristoffer Blekkerud från Karlstad skrev det uppmärksammade inlägget på Facebook. Foto: PrivatKristoffer Blekkerud från Karlstad skrev det uppmärksammade inlägget på Facebook. Foto: Privat
Kristoffer Blekkerud från Karlstad skrev det uppmärksammade inlägget på Facebook. Foto: Privat
Kristoffers öppna brev till polisen har delats och gillats av tusentals människor. Foto: SkärmdumpKristoffers öppna brev till polisen har delats och gillats av tusentals människor. Foto: Skärmdump
Kristoffers öppna brev till polisen har delats och gillats av tusentals människor. Foto: Skärmdump

Tusentals har delat hyllningen till polisen

Publicerad

Kristoffer tyckte inte polisen fick den uppskattning de förtjänar för sitt arbete. Nu har hans inlägg på Facebook delats av tusentals.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli sådan otrolig spridning på det. Jag ville bara tacka dem, säger Kristoffer Blekkerud.

På kort har det öppna brevet till alla poliser i Sverige gillats över 16 000 gånger på Facebook och delats av över 4 000 personer. Kristoffer Blekkerud hade inte väntat sig den stora uppmärksamheten när han skrev inlägget i söndags eftermiddag.

– Jag kände mig väldigt ärlig när jag skrev det. Att jag stack ut hakan och sa exakt som jag tyckte och tänkte, säger Kristoffer Blekkerud.

Inlägget handlar om hur Kristoffer känner sympati för poliserna i deras dagliga arbete och när de får kritik av allmänheten och i medierna. Han menar att kritikerna ofta inte förstår bakgrunden till varför poliser kan behöva använda våld för att lösa en situation.

– Man ser filmer på poliser som kanske håller fast någon eller trycker ner någon på marken. Det kan se obehagligt ut men då ser bara själva ingripandet och inte bakgrunden, säger Kristoffer Blekkerud.

Uppmärksammar en rikstäckande lönekampanj

Huvudsyftet med inlägget var att tacka poliserna för att de gör sitt jobb trots låga löner. Det pågår en lönekampanj under hashtaggen #vadärdetvärt som Kristoffer vill uppmärksamma. Själv har han ett liknande yrke och känner igen att det är mycket vanligare med negativ kritik än uppmuntrande ord.

– Folk vet inte hur det juridiska ser ut och hur man måste jobba för att få bukt med en hotfull situation. De ser inte de lugna arbetsdagarna när man pratar folk lugna och löser konflikter verbalt, säger Kristoffer Blekkerud.

Förutom all uppmärksamhet på Facebook har många poliser hört av sig till Kristoffer och varit glada över hans positiva ord.

– Jag har fått kommentarer som "Nu orkar jag jobba ett pass till." och "Det var precis det här jag behövde höra."

Filip Lyrheden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER