Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals har delat hyllningen till polisen

Kristoffer Blekkerud från Karlstad skrev det uppmärksammade inlägget på Facebook.
Foto: Privat
Kristoffers öppna brev till polisen har delats och gillats av tusentals människor.
Foto: Skärmdump

Kristoffer tyckte inte polisen fick den uppskattning de förtjänar för sitt arbete. Nu har hans inlägg på Facebook delats av tusentals.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli sådan otrolig spridning på det. Jag ville bara tacka dem, säger Kristoffer Blekkerud.

FAKTA

Läs Kristoffers öppna brev till polisen:

Kära polisassistent/inspektör/kommissarie

Jag vill att du ska veta att jag ser dig. Jag ser att du väljer bordet på matstället som ger dig ryggen mot en vägg. Jag ser dig när du svängt av vägen för att hinna sammanfatta alla händelserapporter, två timmar efter du slutat.

Jag ser dig hålla ordning vid demonstrationer, iförd tung utrustning, i brännande sommarhetta, hällregn eller snöstorm. Jag ser att du blir filmad varje gång du försöker göra ditt jobb. Jag ser dig när media hänger ut din karaktär, hur du döms på förhand av "experter" och kritiker.

Jag ser hur dina beslut måste fattas inom loppet av några få sekunder. Jag ser att du är trött, hungrig och missförstådd. Jag ser att du skyddar demokratin.

Jag ser dig! Jag ser att du är gjord av kött och ben, precis som alla oss andra. Jag ser att du har ett hjärta som slår för att skydda oss medborgare. Jag ser att du är den tunna blå linjen mellan förövare och allmänhet. Jag vet att du får se saker som medborgarna inte får. Lemlästade kroppar, barn som far illa, missbruk i alla dess former. Tack för att du ändå mäktar med ett leende när vi möts.

Jag ser dig när du hämtar och lämnar dina barn på dagis och skola. Jag ser dig när du handlar på affären eller när du tränar på gymet. Jag ser dig när du kysser din livskamrat innan du åker till jobbet. Du vet att den kyssen kan mycket väl bli den sista.

Jag ser vad du gör och jag vill uttrycka min tacksamhet. Tack för att du springer mot faran när alla andra springer från den. Tack för att du jobbar på högtider, födelsedagar, naturkatastrofer, idrottsevenemang eller protestmarscher. Tack för dina uppoffringar. Och framförallt, tack för att du valt att vara gränsen mellan ont och gott.

Jag har din rygg, var så säker!

På kort har det öppna brevet till alla poliser i Sverige gillats över 16 000 gånger på Facebook och delats av över 4 000 personer. Kristoffer Blekkerud hade inte väntat sig den stora uppmärksamheten när han skrev inlägget i söndags eftermiddag.

– Jag kände mig väldigt ärlig när jag skrev det. Att jag stack ut hakan och sa exakt som jag tyckte och tänkte, säger Kristoffer Blekkerud.

Inlägget handlar om hur Kristoffer känner sympati för poliserna i deras dagliga arbete och när de får kritik av allmänheten och i medierna. Han menar att kritikerna ofta inte förstår bakgrunden till varför poliser kan behöva använda våld för att lösa en situation.

– Man ser filmer på poliser som kanske håller fast någon eller trycker ner någon på marken. Det kan se obehagligt ut men då ser bara själva ingripandet och inte bakgrunden, säger Kristoffer Blekkerud.

Uppmärksammar en rikstäckande lönekampanj

Huvudsyftet med inlägget var att tacka poliserna för att de gör sitt jobb trots låga löner. Det pågår en lönekampanj under hashtaggen #vadärdetvärt som Kristoffer vill uppmärksamma. Själv har han ett liknande yrke och känner igen att det är mycket vanligare med negativ kritik än uppmuntrande ord.

– Folk vet inte hur det juridiska ser ut och hur man måste jobba för att få bukt med en hotfull situation. De ser inte de lugna arbetsdagarna när man pratar folk lugna och löser konflikter verbalt, säger Kristoffer Blekkerud.

Förutom all uppmärksamhet på Facebook har många poliser hört av sig till Kristoffer och varit glada över hans positiva ord.

– Jag har fått kommentarer som "Nu orkar jag jobba ett pass till." och "Det var precis det här jag behövde höra."